-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 21

Alkoholis degalinėse: siūloma nuo 2013-ųjų palikti tik alų, nuo 2016-ųjų – uždrausti visai

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį nutarė Seimui siūlyti balsuoti dėl švelnesnio įstatymo projekto, kuriuo ketinama riboti prekybą alkoholiu degalinėse.
alaus bokalas
Alaus bokalas / 15min.lt nuotr.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų iniciatorius Saulius Bucevičius pageidavo, kad Seimas prekybą alkoholiu degalinėse visiškai uždraustų jau nuo 2012-ųjų metų.

Tuo tarpu Sveikatos reikalų komitetas pateiks Seimui švelnesnes šio įstatymo pataisas, pagal kurias prekyba alkoholiu degalinėse nebūtų uždrausta taip greit.

Komiteto siūlymu, degalinėms nuo 2012-ųjų bus draudžiama suteikti viešojo maitinimo įmonės statusą, pagal kurį degalinės tampa barais ir gauna leidimus alkoholiu prekiauti visą parą.

Nuo 2013 metų, komiteto siūlymu, degalinėse turėtų būti draudžiama prekyba stipresniu nei 6 laipsnių alkoholiu. O nuo 2016-ųjų degalinių lentynose alkoholio išvis nebebūtų galima rasti, jei Seimas pritartų Sveikatos reikalų komiteto pasiūlymams.

Jo pirmininkas Antanas Matulas teigia, kad tokiu atveju degalinėms bus suteikta pakankamai laiko pasiruošti naujovėms ir nebus prarandamos darbo vietos. Tuo tarpu komiteto narė Vida Marija Čigrijienė manė, kad prekyba alkoholiu degalinėse turi būti visiškai uždrausta jau nuo 2014-ųjų metų.

Savo ruožtu degalinių atstovai posėdyje tvirtino, kad tokie suvaržymai sudarys nelygias konkurencines sąlygas.

„Mūsų nuomone, parduotuvės degalinėse yra tokios pat parduotuvės kaip ir kitos mažmeninės prekybos vietos. Todėl visiems turi būti sudarytos lygios sąlygos. Arba visi prekiaujam,. Arba niekam. Mes palaikome, kad turi būti draudžiama tik naktinė prekyba“, – sakė Arūnas Vazgilevičius, „Lukoil Baltija“ generalinio direktoriaus padėjėjas.

Tuo tarpu Sveikatos ministras Raimundas Šukys komiteto posėdyje priminė, kad Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, jog siekiant visuomenės gerovės diskriminacija yra galima.
Trečiadienį, kaip papildomas komitetas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas svarstė ir Seimo Ekonomikos komitetas. Jame komiteto pirmininko Dainiaus Budrio balsas nulėmė, kad įstatymo pataisoms būtų išvis nepritarta.

Pataisas toliau svarstys Seimas. Narkotikų, tabako ir   alkoholio  kontrolės departamento duomenimis, dabar Lietuvoje veikia 179  degalinės, kuriose alkoholio galima įsigyti visą parą. Dar 582 degalinėse jo galima įsigyti tam tikromis valandomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius