Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 10

Alytaus pataisos namų nuteistieji badauja protestuodami prieš žmogaus teisių pažeidimus

Alytaus pataisos namų nuteistieji pranešė skelbiantys bado akciją – taip protestuojama prieš, anot nuteistųjų, pataisos namų administracijos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus.
Nuteistieji nepamiršo vaikų.
Nuteistieji / Sauliaus Žiūros nuotr.

Alytaus pataisos namų administracijos atstovai tikina, jog iš ilgalaikių pasimatymų grįžtančių nuteistųjų kratos atliekamos laikantis Kalėjimų departamento dar 2005 metais išleistos instrukcijos. Anot Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojo Jono Muzikevičiaus, nuteistųjų nepasitenkinimą galėjo sukelti sugriežtinta narkotinių medžiagų platinimo prevencija.

J.Muzikevičius BNS penktadienį sakė, nuo 2004 metų buvo pradėti 43 ikiteisminiai tyrimai po to, kai kratų metu nuteistųjų kūnuose buvo aptinkama draudžiamų įsinešti daiktų ar medžiagų.

Pareigūno teigimu, apie bado akciją yra pranešta Kalėjimų departamentui ir Generalinei prokuratūrai, šios institucijos turėtų toliau aiškintis situaciją.

Kalėjimo departamento vadovas Saulius Vitkūnas komentuoti situacijos Alytaus pataisos namuose nebuvo linkęs.

„Kalėjimo departamento vadovas situaciją galės komentuoti tik tuomet, kai bus išsiaiškinta, dėl ko pradėta badauti, pasikalbėta su pataisos namų vadovais", – BNS teigė departamento Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Vilma Gudėnienė.

Anot V.Gudėnienės, artimiausiu metu į Alytų išvyks Kalėjimo departamento atstovai.

Kaip skelbiama ketvirtadienio vakarą išplatintame nuteistųjų pranešime, ketvirtadienį apie 200 Alytaus pataisos namų nuteistųjų pradėjo ilgalaikę bado akciją, kurios metu nevalgo nei pataisos namų, nei savo maisto.

Pranešimą pasirašė 9-as, 17-as, 18-as ir 20-as būriai. Anot nuteistųjų, pataisos namų administracija žemina jų orumą tikrindama vykstančių į pasimatymus asmenų išeinamąsias angas.

„Pastaruoju metu Alytaus pataisos namų administracija, prisidengdama neva nelegalių daiktų ieškojimu, žemina nuteistuosius –  vykstantiems į asmeninius pasimatymus tikrina išeinamąsias angas. Toks elgesys be jokio pagrindo žemina nuteistųjų bei jų artimųjų garbę, todėl Alytaus pataisos namuose ir pradėta bado akcija", – teigiama pranešime.

Anot pranešimo, artimiausiu metu prie bado akcijos Alytaus pataisos namuose gali prisidėti ir daugiau nuteistųjų.

Nuteistieji dėl Alytaus pataisos namuose, anot jų, vykstančių žmogaus teisių pažeidimų grasina kreiptis į Europos žmogaus teisių bei Europos Sąjungos institucijas, jei pažeidimai nesiliaus.

„Jei yra gauta operatyvinės informacijos apie nelegalių daiktų gabenimą išeinamojoje angoje, asmuo turi būti izoliuotas, o nelegalus daiktas išimtas natūraliu būdu (arba, pvz., naudojant laisvinamuosius vaistus). Tačiau kai kišami pirštai į išeinamąją angą vos ne visiems iš eilės, be jokio pagrindo, tai jau yra nuteistųjų žeminimas ir jų žmogaus teisių pažeidimas", – teigiama pranešime.

Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojo J.Muzikevičiaus teigimu, šiuo metu raštiškus pareiškimus dėl bado akcijos yra parašę 168 nuteistieji, dar dalis yra atsisakę penktadienį valgyti pusryčius, tačiau raštiškų pareiškimų kol kas neįteikę.

Anot J.Muzikevičiaus, išsamios kratos, tikrinant vadinamąsias kūno ertmes – ausis, burną, išeinamąją angą, – atliekamos kilus įtarimų, jog asmuo po ilgalaikio pasimatymo gali bandyti įnešti draudžiamas medžiagas: švirkštus, aštrius daiktus, narkotines, psichotropines medžiagas ir pan.

Pareigūno teigimu, tokios kratos atliekamos laikantis reglamento ir jas atlieka išimtinai medikai pagal nustatytas procedūras.

Nuteistajam nesutinkant ir atsisakant leistis būti patikrinamam, tai laikoma teisėtų administracijos reikalavimų nevykdymu ir pažeidimu. Už tai nuteistasis paprastai baudžiamas uždarant į baudos izoliatorių. Tokiu atveju paprastai lieka nenustatyta, ar nuteistasis turėjo savo kūne draudžiamųjų medžiagų.

„Ketvirtadienį į baudos izoliatorių uždarėme du atsisakiusius tikrintis įtariamuosius, kurie, manome, gali turėti narkotinių medžiagų. Pastaruoju metu sugriežtinome narkotinių medžiagų ir ŽIV plitimo prevenciją, nuteistieji galimai jaučia narkotinių medžiagų trūkumą, gal tai sukėlė jų nepasitenkinimą", – sakė J.Muzikevičius.

Beje, pareigūnas teigė, jog nuteistieji prieš skelbdami bado akciją trečiadienį – ketvirtadienį apsipirko.

Patys nuteistieji skelbia, kad badaudami nevartoja nei pataisos namų, nei savo maisto.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius