Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 09

Alytus sėkmingai kovoja su nelegaliomis tvoromis – pašalintos jau 37

Gegužės 7-ą dieną startavusi akcija „Tvora“, kuria siekiama grąžinti visuomenei nelegaliomis tvoromis apjuostus vandens telkinius, Alytuje jau duoda rezultatų. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) direktorius Česlovas Meržvinskas teigė, kad nelegalių tvorų naikinimo akcija vyksta sklandžiai, tik kartais susiduriama su viena sunkiau išsprendžiama problema – neteisėtų statinių savininkai yra emigravę ir susisiekti su jais ne taip lengva. Vis dėlto, Č.Meržvinskas patikino, kad anksčiau ar vėliau už pažeidimus teks atsakyti visiems pažeidėjams ir neteisėtos tvoros bus nugriautos.
Aplinkosaugininkai pradėjo griauti neleistinas tvoras prie vandens telkinių
Aplinkosaugininkai pradėjo griauti neleistinas tvoras prie vandens telkinių / Idos Davidavičiūtės nuotr.

Alytaus RAAD direktorius teigė, kad iš viso per akcijos laikotarpį buvo patikrinti 68 atvejai, tai ir gyventojų pranešimų patikrinimas, ir inspektorių reidai. „Po mūsų patikrinimų pašalintos 37 tvoros. Surašyta 16 privalomųjų nurodymų dėl pašalinimo. 9 kartus inspektoriai atvažiavę į galimo pažeidimo vietą nelegalios tvoros jau nerado, matyt, jos jau buvo pašalintos. Dar 6 atvejai, kai buvo surašytas patikrinimo aktas, kuriuo fiksuojama tik faktinė būklė. Taip daroma, kai dėl aplinkybių iškyla kokių nors keblumų ir reikia detalesnio ir gilesnio išsiaiškinimo“, – kalbėjo Č.Meržvinskas.

Sunku rasti emigrantus

Kalbėdamas apie sunkiau išsprendžiamus atvejus, Alytaus RAAD direktorius paminėjo emigrantų ir vandens apsaugos juostos klausimą. Pasak Č.Meržvinsko, už pažeidimus gali atsakyti, pasiaiškinti tik pats tvoros savininkas ar teisėtas valdytojas, o jei jis išvykęs? „Aiškintis aplinkybes galime tik su tvoros savininku, bet būna tokių atvejų, kai jie deklaravę, kad išvyko, pavyzdžiui, į Angliją. Kitais atvejais giminės pasako, kad grįš per šventes ar pan. Kas belieka, laukiame. Bet galiu patikinti, kad nė vienas pažeidėjas neliks užmirštas“, – teigė Alytaus RAAD direktorius.

Bet galiu patikinti, kad nė vienas pažeidėjas neliks užmirštas“, – teigė Č.Meržvinskas.

Č.Meržvinskas tikino, kad dar vienas aštresnis klausimas – vandens apsaugos juosta. Jei gyventojo dokumentuose ji nėra nustatyta, kas tada? Tokiu atveju, anot direktoriaus, procesas užtrunka ilgiau, reikia aiškintis visas aplinkybes, tinkamai identifikuoti juostos plotį.

Teisės aktų normos – visų pareiga

Alytaus RAAD direktorius pasakojo, kad žmonės į departamentą kreipiasi dėl įvairių priežasčių. „Kai kurie skundžiasi, kad bandė prieiti prie telkinio, privažiuoti dviračiu, bet negalėjo. O kadangi žino apie šią akciją – praneša. Kiti – iš pareigos. Jei mato, kad kaimynas elgiasi blogai – praneša. Rūpinimasis, kad būtų laikomasi teisės aktų – visų teisė ir pareiga“, – priminė Č.Meržvinskas.

Į inspektorių vizitą reaguojama labai įvairiai. Vieni – imasi darbo iš karto. Susiranda įrankius ir tuoj pat pašalina tvorą. Kiti ima įrodinėti esą teisūs, tada imamasi teisinių priemonių – surašomi privalomi nurodymai. „Savo teisumą, aišku, gali įrodinėti ir gyventojai, jei mano, kad mes esame neteisūs. Gyvename teisinėje valstybėje – kiekvienas turi teisę gintis. Tokiu atveju, užtruks ilgiau, teisingumą įvykdys teismas. Pasikeitus vandens telkinių apsaugos juostų ir žalos teisiniam reglamentavimui dar nėra susiformavus teismų praktika, todėl iškilus nuomonių skirtumui teismai išaiškins“, – kalbėjo Č.Meržvinskas.

Džiugu, kad prie nelegalių tvorų naikinimo nemažai prisideda ir gyventojai – iš jų gaunama nemažai pranešimų ir net 70 proc. jų pasiteisina,“ – kalbėjo viceministrė.

Vis dėlto, Č.Meržvinskas tikino, kad kol kas apie didelius konfliktus reidų metu jis nėra girdėjęs. Pasak jo, viskas vyksta civilizuotai. Niekam nėra malonus inspektorių vizitas, bet bendraujama žmoniškai. Suradę neteisėtai pastatytas tvoras aplinkos apsaugos pareigūnai surašo privalomuosius nurodymus, įpareigojančius nugriauti neleistinus statinius. Privalomųjų nurodymo vykdymo terminas – iki 2 mėnesių.

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė akcijos „Tvora“ vykdymą įvertino palankiai, anot jos, rezultatai – labai geri. „Alytuje pašalintos 37 neteisėtos tvoros, tai rodo, kad akcija duoda rezultatų, kad priemonės yra geros. Džiugu, kad prie nelegalių tvorų naikinimo nemažai prisideda ir gyventojai – iš jų gaunama nemažai pranešimų ir net 70 proc. jų pasitvirtino,“ – kalbėjo viceministrė.

Jei per nurodytą laiką savininkai nepašalins nelegalių tvorų, bus apskaičiuojama bauda – 500 Lt už tiesinį tvoros metrą. Už kiekvieną mėnesį, kol nebus pašalinami žalos aplinkai padariniai, žalos dydis bus didinamas po 500 litų už 1 tiesinį tvoros metrą.

Aplinkos ministerija primena, kad neteisėtai pastatytos tvoros ne tik neleidžia žmonėms naudotis visiems priklausančiais vandens telkiniai, bet ir daro labai didelę žalą gamtai. Savavališkai užtvėrinat vandens telkinio pakrantę tvora, pažeidžiamas ir darkomas kraštovaizdis, daroma neigiama įtaka gyvūnų migracijai ir biologinei įvairovei.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius