Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 08

Ambasadorius: Rusija nesinaudoja „minkštąja galia“

Rusijos ambasadorius susirūpinimą dėl Maskvos įtakos Baltijos šalyse vadina stereotipais.
Klaipėdos meras R.Taraškevičius (k.) su Rusijos diplomatu A.Vešniakovu apsikeitė dovanomis.
Klaipėdos meras R.Taraškevičius (k.) su Rusijos diplomatu A.Vešniakovu apsikeitė dovanomis. / GinosKubiliūtės/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ambasadorius

Ekspertų susirūpinimą, kad Rusija pastaruoju metu naudojasi „minkštąja galia“ siekdama įtraukti Baltijos šalis į savo įtakos sferą, Rusijos ambasadorius Latvijoje Aleksandras Vešniakovas vadina pasenusiu ir stereotipiniu požiūriu.

Tokią nuostatą A.Vešniakovas išsakė BNS komentuodamas kelių buvusių sovietinių respublikų ekspertų atliktą studiją.

„Savo argumentus norėčiau paremti mūsų pačių ekonominiais įvertinimais. Bendradarbiavimas su Vakarais buvo laikomas prioritetu Latvijoje, ir 80 proc. jūsų eksporto keliavo į Europos Sąjungą, o tik 20 proc. keliavo į Rytus, įskaitant Rusija ir kitas NVS šalis. Tada smogė krizė, ir pasidarė akivaizdu, kad toks vienpusiškas požiūris sukėlė rimtų problemų Latvijos ekonomikai“, – sakė ambasadorius.

A.Vešniakovo žodžiais, jei Latvija būtų kreipusi dėmesį į ekonomistų rekomendacijas ir padalinusi eksportą į lygias dalis tarp Vakarų ir Rytų, tai jos praradimai dėl krizės būtų buvę mažesni.

„Rusijos ir kitų Rytų šalių rinka yra globali, didžiulė ir neribota. Todėl jūs ir jūsų verslininkai labai gerai supranta, kad orientacija tik į Vakarus gali turėti labai pavojingų pasekmių verslui ir šalies ekonomikai. Vietoje to reikia reikia įvairių bendradarbiavimo būdų, ypač mažai šaliai. Pažiūrėkite į kitas mažas pasaulio valstybes – jos plėtoja būtent šią sritį bendradarbiaudamos su visais kaimynais Rytuose, Vakaruose, Šiaurėje ir Pietuose. Ir taip pat gerai uždirba dėl savo unikalios geografinės padėties“, – aiškino Rusijos diplomatas.

A.Vešniakovas išreiškė viltį, kad pasaulinė patirtis ir dabartinė ekonominė krizė padės atsikratyti „politinių stereotipų ir tokio mąstymo būdo“.

Tarptautinėje Rusijos užsienio politikos studijoje daromos išvados, kad Rusijos kultūros poveikis Latvijoje pastaruoju metu didėjo. Kremliaus „tėvynainių“ politika taip pat yra vertinama kaip Rusijos „minkštosios galios“ instrumentas Latvijoje.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius