Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 17

Amerikos lietuviai pralaimėjo kovą dėl šventovės Niujorke

Amerikos lietuvių bendruomenės pastangos išsaugoti šimtametę Aušros Vartų bažnyčią Manhatane baigėsi nesėkme. Aukščiausiosios instancijos teismas Niujorko valstijoje nusprendė, kad vietos arkivyskupija turi teisę nugriauti uždarytus maldos namus, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.
Lietuvos vėliava.
Lietuvos vėliava. / G.Simučio nuotr.

XX amžiaus pradžioje Manhatane lietuvių emigrantų lėšomis pastatytą Aušros Vartų bažnyčią Niujorko arkivyskupija uždarė 2007 metais. Aktyvūs vietos lietuviai dėl šventovės išsaugojimo kovojo beveik penkerius metus: bylinėjosi teismuose, kreipėsi į bažnytinės teisės nusižengimus nagrinėjančias institucijas Vatikane, prašė diplomatų, JAV ir mūsų krašto valdžios atstovų, Katalikų bažnyčios pagalbos.

Niujorko valstijos Apeliacinis teismas nusprendė, kad parapijiečiai neturi pagrindo ginčyti arkivyskupijos sprendimo nugriauti uždarytą Aušros Vartų bažnyčią, nes už griovimą balsavo Bažnyčios patikėtinių taryba, o veiksmus sankcionavo vyskupas.

Arkivyskupijos advokatas Peteris J.Johnsonas Jr. vienam JAV dienraščiui aiškino, kad teismas pripažino išskirtinę hierarchinę Katalikų bažnyčios prigimtį. Anot jo, arkivyskupas elgėsi kaip ypatingas patikėtinis, turintis visus įgaliojimus atidaryti ir uždaryti parapijas.

Aušros Vartų bažnyčia buvo uždaryta 2007-aisiais. Niujorko arkivyskupija aiškino, kad šį žingsnį lėmė tai, kad bažnyčią lanko mažai žmonių, taip pat – bloga pastato būklė ir brangiai kainuoja remontas.

Tačiau vietos lietuvių nuomone, tikrosios priežastys yra visai kitos. Juolab kad jau kelerius metus prieš uždarant bažnyčią parapijiečiams buvo kuriamos kliūtys ja naudotis – šventovėje pastačius metalines konstrukcijas, pamaldas teko perkelti į rūsį. Tačiau net ir tada į Aušros Vartų bažnyčią pasimelsti ateidavo pakankamai tikinčiųjų: ne tik lietuvių, bet ir portugalų, italų, filipiniečių. 

JAV lietuvių bendruomenės Niujorko apygardos valdybos pirmininkė Ramutė Žukaitė LŽ pasakojo, kad vietos lietuviai jaučiasi sugniuždyti teismo sprendimo.

„Tai tragedija. Juk darėme viską, kad išsaugotume bažnyčią. Tačiau galbūt mūsų kova ir pastangos turės įtakos kitoms panašioje situacijoje atsidūrusioms parapijoms“, – vylėsi ji.

Po teismo sprendimo šimtametė Aušros Vartų bažnyčia greičiausiai bus nugriauta.

„Tai labai labai liūdna. Juk JAV ir Lietuva yra pasirašiusios dvišalę sutartį, pagal kurią yra įsipareigojusios išsaugoti tautinį paveldą“, – apgailestavo R.Žukaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius