Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 02

Andriui Kubiliui nesuprantami Valdemaro Tomaševskio skundai dėl lenkų padėties Lietuvoje

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius sako, kad jam nesuprantami europarlamentaro ir Lenkų rinkimų akcijos vadovo Valdemaro Tomaševskio skundai dėl esą prastos lenkų mažumos padėties Lietuvoje.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Konservatorių lyderis trečiadienį pabrėžė, kad Lietuva yra vienintelė šalis už Lenkijos ribų, kur lenkų kalba galima gauti išsilavinimą nuo darželio iki universiteto, todėl kyla klausimas, kodėl nesiskundžiama, pavyzdžiui, situacija Vokietijoje.

„Lietuva yra vienintelė šalis, kur lenkų tautinės kilmės žmonės gali gauti išsilavinimą nuo darželio iki universiteto. Tai kas čia blogo. Aš nesuprantu, kodėl ponas Tomaševskis nesiskundžia pavyzdžiui, lenkų švietimo situacija Vokietijoje, tada galėtų labai realiai vertinti situaciją. Kodėl reikia skųsti situaciją Lietuvoje, tai man visiškai yra neaišku“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams kalbėjo A.Kubilius.

Trečiadienį V.Tomaševskis savo inicijuotame kai kurių Europos konservatorių ir reformatorių frakcijos atstovų susitikime Vilniuje sakė, kad dėl Seime svarstomo naujo Švietimo įstatymo bus prarastos lenkiškos mokyklos, pranešė naujienų portalas delfi.lt.

A.Kubilius tvirtino, kad europarlamentaro kalbos yra nutolusios nuo realybės.

„Aš tiktai galiu priminti tai, ką aš ne vieną kartą esu sakęs ir kolegoms Lenkijos vyriausybėje ir tam pačiam V.Tomaševskiui, – ne vieną kartą esu sakęs, kad kuo kuo, bet skųstis lenkų švietimo situacija Lietuvoje tai tikrai nėra jokio pagrindo“, – teigė premjeras.

Pasak A.Kubiliaus, nors Lietuvoje gyvena 200 tūkst. iš 10 mln. už Lenkijos ribų gyvenančių lenkų, būtent Lietuvoje yra didžioji dauguma lenkiškų mokyklų.

„Visame pasaulyje už Lenkijos ribų yra 160 mokyklų. Lietuvoje, jeigu skaičiuoti ne tik grynai lenkiškas mokyklas, bet ir dvikalbes mokyklas, kur yra pavyzdžiui ir lenkų klasės, ir rusakalbių klasės, tai yra beveik 100 lenkiškų mokyklų. Iš 160 – 100 lenkiškų mokyklų. Vienintelis (lenkiškas – BNS) universitetas už Lenkijos ribų yra Lietuvoje“, – kalbėjo premjeras.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius