Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 26

Andrius Kubilius: Baltarusijos valdžia žino, kad pagrindinė pagalbos sąlyga – žmogaus teisių užtikrinimas

Lietuvai kelia susirūpinimą kaimyninės Baltarusijos finansų krizė, tačiau pagrindinė pagalbos sąlyga jai yra prezidento Aliaksandro Lukašenkos autoritarinio režimo posūkis link demokratijos, sako Lietuvos premjeras Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Mums kelia susirūpinimą bendra situacija Baltarusijoje ir jos gili ekonominė finansinė krizė. Kaimyninėje valstybėje tokia krizė visuomet kelia susirūpinimą. Be abejo, mes būtumėme suinteresuoti, kad ši krizė būtų įveikta, ieškant galimybių galbūt ir kaip nors padėti Baltarusijai, bet, be abejo, Baltarusijos valdžia žino, kad pagrindinė sąlyga yra žmogaus ir demokratinės teisės“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Kubilius.

Anksčiau ketvirtadienį kalbėdamas Žinių radijui premjeras teigė, kad Baltarusijos finansų krizė gali smarkiai pakenkti šios šalies suverenumui.

„Galima tik apgailestauti, kad Baltarusijoje klostosi tokia padėtis. Nesunku yra pasakyti, kad priežastys tokios padėties yra tai, kad Baltarusijos vadovybė ne tik skriaudė ir skriaudžia savo žmones, nesuteikdama demokratijos ir žmogaus teisių galimybių, bet ir laiku nevykdo ekonominių reformų. Yra nemažai labai pavojingų tendencijų, kurias mes atidžiai stebime. Akivaizdu, kad Lietuvos verslui, kuris yra investavęs arba į gamybą, arba į prekybą Baltarusijoje, taip pat yra nelengva. Lygiai taip pat mums nerimą kelia tai, kad tokia situacija gali ganėtinai stipriai pakenkti ir Baltarusijos suverenumui“, – sakė A.Kubilius.

Baltarusijos nacionalinis bankas praėjusį pirmadienį paskelbė naujus oficialius Baltarusijos keitimo į užsienio valiutą kursus, pagal kuriuos Baltarusijos rublio vertė JAV dolerio atžvilgiu sumažėjo 36 procentais.

BNS kalbinti Lietuvos politologai sakė, kad Baltarusiją  slegiantys finansiniai sunkumai vis labiau didins Minsko priklausomybę nuo Maskvos. Pasak politikos ekspertų, nesimato prielaidų, kad A.Lukašenkos režimas bandytų iš esmės pertvarkyti šalies ekonomiką – jis renkasi skolinimosi iš Rusijos kelią. Tačiau Rusija nesielgs kaip labdaros organizacija ir iškels sąlygas, leisiančias padidinti Baltarusijos ekonomikos kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius