-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 26

Andrius Kubilius: EK pateikti duomenys dėl pasiklausymo yra stulbinantys ir sunkiai suvokiami

Europos Komisijos (EK) paskelbtos išvados, kad 2008 metais Lietuvos teisėsauga 85,3 tūkst. kartų kreipėsi į komunikacijos operatorius dėl duomenų pateikimų, yra stulbinantys ir sunkiai suvokiami, teigia premjeras Andrius Kubilius.
Skaičiai
Skaičiai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Tokie skaičiai yra stulbinantys ir sunkiai suvokiami. Ypač kai lygini su kaimyninėmis Latvijos ir Estijos valstybėmis“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Jis taip pat teigė esą nustebęs atsakingų pareigūnų teiginiais, esą EK statistika yra netiksli.

Atsakingų institucijų atstovai tvirtina, kad statistika dubliuojama dėl skaičiavimo metodikos, o Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas sako, jog EK paskelbti skaičiai už 2008 metus neatitinka tikrovės, maža to – inspekcija jų tais metais iš viso nepateikė.

„Iš kitos pusės, ne mažiau stulbina ir tas faktas, kad mūsų atitinkamos teisėsaugos institucijos aiškina, jog skaičiai nėra tikslūs, kad ne taip yra skaičiuojama, kad statistika dubliuojasi ir po kelis kartus tuos pačius faktus suskaičiuoja. Tai šiuo atžvilgiu yra blogai, kad mūsų institucijos, mūsų atitinkamos žinybos (duomenų apsaugos žinybos ar kitos žinybos), nesugeba tinkamai suskaičiuoti tokių dalykų, kurie yra labai svarbūs saugant ir ginant pamatines žmogaus konstitucines teises“, – tvirtino premjeras.

„Ir po to mes patys atrodome šiek tiek graudžiai juokingai, kai aiškinamės, kad tie duomenys, kuriuos skelbia Europos Sąjungos institucijos, yra netikslūs ir tariamai dėl to kalta yra ES skaičiavimo metodika“, – teigė A.Kubilius.

Pasirodžius EK informacijai, kad 2008 metais Lietuvos teisėsauga 85,3 tūkst. kartų kreipėsi į komunikacijos operatorius dėl duomenų pateikimo, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas irgi pareiškė, kad statistika yra dubliuojama dėl duomenų teikimo metodikos.

A.Anušausko pateiktais duomenimis, Lietuvoje 2008 metais buvo 85,3 tūkst. duomenų užklausų, 2009 metais – apie 71 tūkst. (51,5 tūkst. apie mobilaus ryšio vartotojų duomenis ir 19,5 tūkst. užklausų, susijusių su internetu).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius