Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 31

Andrius Kubilius: Europos Komisija remia Lietuvos Vyriausybės planus pertvarkyti dujų sektorių

Europos Komisija remia Lietuvos Vyriausybės planus pertvarkyti dujų sektorių, pirmadienį sakė premjeras Andrius Kubilius po susitikimo su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ministras pirmininkas taip pat pranešė, kad vėliau šią savaitę vyksiančiame ES viršūnių susitikime turėtų būti paskelbtas siekis iki 2015 metų panaikinti Baltijos šalių energetinę izoliaciją.

„Šiandien dar kartą išgirdome, kad Komisija remia mūsų siekius įgyvendinti vadinamąją trečią direktyvą, dar kitaip vadinamą nuosavybės atskyrimo direktyvą. Tokia parama mums yra labai svarbi“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė A.Kubilius.

Lietuvos planams pertvarkyti dujų ūkį, atskiriant vamzdynų valdymą ir tiekimą, prieštarauja Rusijos dujų koncernas „Gazprom“, kuris yra vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai ir turi didelę dalį akcijų bendrovėje „Lietuvos dujos“.

Lietuvos energetikos ministerija Europos Komisijai praėjusią savaitę pateikė skundą, prašydama ištirti „Gazprom“ galimą piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi.

A.Kubilius sakė, kad Komisija, nebaigusi tokio pobūdžio tyrimų, jų nekomentuoja.

„Kaip ne kartą Komisija yra sakiusi, Europos Komisijos Konkurencijos tarnyboje kol tokio tyrimo neatlieka, tol jo nekomentuoja“, – teigė premjeras.

BNS perklausus, ar Briuselyje kalbėjo apie galimą tyrimo pradžią dėl „Gazprom“ veiksmų, ministras pirmininkas atsakė: „Mes taip neklausinėjome ir kažin ar turėtume tokią galimybę. Bet dar kartą sakau, kad visa mūsų energetikos strategija gerai suprantama Komisijoje.“

A.Kubilius sakė, kad šią savaitę vyksiančiame ES lyderių susitikime energetikos klausimais ketinama paskelbti išvadas, kuriose – daug Lietuvai palankių nuostatų dėl energetinės izoliacijos panaikinimo.

„Išvadose yra daug svarbių mums nuostatų, kurios leidžia matyti labai aiškią mūsų energetinės nepriklausomybės strategijos įgyvendinimo perspektyvą“, – sakė Lietuvos premjeras.

„Labai svarbu, kad Komisijos pateiktame projekte ir Taryboje svarstomose išvadose numatyta, jog Baltijos valstybės nebebus energetinės salos po 2015 metų“, – teigė A.Kubilius.

Anot ministro pirmininko, per susitikimą taip pat aptarta branduolinės energetikos plėtra ir elektros sistemų sinchronizacija su europinėmis sistemomis.

Lietuvos Vyriausybė ir „Gazprom“ pastaruoju metu viešojoje erdvėje apsikeitė abipusiais kaltinimais dėl Lietuvos planų atskirti dujų vamzdynų valdymą ir dujų tiekimą.

„Gazprom“ teigia, kad Lietuva taip laužo savo tarptautinius įsipareigojimus, o Rusijos premjeras Vladimiras Putinas Lietuvos planus perimti iš bendrovės „Lietuvos dujos“ magistralinius dujų vamzdynus pavadino „plėšikavimu“.

Lietuvos Vyriausybė sako tiesiog įgyvendinanti ES reikalavimus ir teigia patirianti Rusijos dujų milžino spaudimą. Lietuvos Vyriausybės planus pertvarkyti dujų sektorių remia ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius