Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 16

Andrius Kubilius: konflikto tarp Lietuvos ir „Gazprom“ nėra

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad nėra konflikto tarp Lietuvos ir Rusijos dujų monopolininko „Gazprom“. Tačiau Lietuvai siekiant turėti dujų tiekimo alternatyvą ir pastatyti suskytintų gamtinių terminalą, ji turi atskirti vamzdynus nuo tiekėjų, kad magistraliniais vamzdynais dujas tiekti galėtų kiekvienas pageidaujantis.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Pasiekti tai sudarant kokias nors sutartis su koncernu “Gazprom„, jeigu jis ir toliau lieka vamzdynų savininku, vargu ar bus įmanoma (...). Aš čia nematau konflikto. Bet kuri bendrovė, jei ji būtų monopolininkė 20 metų, elgtųsi taip pat, kaip “Gazprom„. Ir šiuo klausimu kalbėtis turi ne Lietuva su “Gazprom„, ir ne Lietuva su Maskva, o Briuselis su Maskva“, – interviu Rusijos leidiniui „Delovoj Peterburg“ sakė A.Kubilius, atsakydamas į klausimą, ar jis bandė susitarti su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu, norėdamas išspręsti konfliktą su „Gazprom“.

Komentuodamas, kaip Lietuva, įgyvendindama trečiąjį ES energetikos paketą, atskirs dujų tiekėją nuo vamzdynų, Lietuvos premjeras sakė, kad yra daug galimybių.

„Bijoti nacionalizacijos ar, kaip sakė premjeras Putinas, plėšikavimo, nėra jokio pagrindo. Mes nepanašūs į po tiltu stovinčius plėšikus. Viskas labai aiškiai išdėstyta įstatyme ir koncepcijoje. Yra daug įvairių galimybių atskirti vamzdynus nuo skirstymo bendrovės“, – kalbėjo A.Kubilius.

Pasak Vyriausybės vadovo, pasaulinėje dujų rinkoje per pastaruosius metus padėtis smarkiai pasikeitė: JAV buvo aptiktos skalūno dujos, atsirado daug pigių suskystintų dujų, kurios dabar yra pigesnės nei dujos, tiekiamos vamzdynais.

„Apie tai aš kalbėjausi su ponu Putinu dar praėjusių metų kovo mėnesį. Tada aš jam pasakiau, kad jeigu “Gazprom„ nemodernizuos savo kainų politikos, mes būsime priversti kuo greičiau išspręsti strateginį uždavinį, tai yra ieškoti alternatyvų koncernui “Gazprom„. O alternatyvą mes galime rasti, pastatę suskystintų dujų terminalą mūsų Klaipėdos uoste“, – sakė A.Kubilius.

Tačiau norint, kad terminalas veiktų, turi būti įgyvendintas trečiasis energetikos paketas, pagal kurį numatoma atskirti nuosavybę: „Tiktai tuomet, kai magistraliniai vamzdynai nėra tiekėjo nuosavybė, tiekti jais savo dujas gali kiekvienas pageidaujantis“.

Kita vertus, pasak A.Kubiliaus, Lietuva neatsisako ir niekada neatsisakys pirkti dujas iš „Gazprom“, tačiau tai daryti ji nori konkurencingoje rinkoje.

„Jeigu “Gazprom„ siūlys mums pigesnes dujas negu, tarkime, jos dabar kainuoja pasaulinėje rinkoje, pirksime iš “Gazprom„. Jeigu Lenkijoje bus rasta skalūno dujų, o apie tai pastaruoju metu daug kalbama, pirksime Lenkijoje. O gal ir mes rasime savo skalūno dujų“, – kalbėjo Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Lietuvai „Gazprom“ dujas, kaip teigiama, mokant brangiau nei Estijai ir Latvijai, kurios atidėjo trečiojo paketo įgyvendinimą, Vyriausybė kreipėsi į Europos Komisiją ir paprašė patikrinti, ar „Gazprom“ tokiais pareiškimais ir dujų kainomis Lietuvai nepažeidžia Europos konkurencingo elgesio taisyklių.

„Prieš keletą metų mes turėjome pagrindo jaustis nejaukiai. Pusiau juokais mes sakėme: Europos Sąjungoje galioja taisyklės kas pusę metų keisti pirmininkaujančią ES šalį, o Rusija kas pusę metų keičia savo pagrindinį priešą kaimynėse valstybėse: tai Ukraina, tai Estija, tai Gruzija... Be abejo, tai kėlė nerimą. Tačiau aš manau, kad Rusijos požiūris į kaimynus taps ramesnis ir stabilesnis“, – interviu sakė A.Kubilius, atsakydamas į klausimą, ar jis iki šiol prisibijo Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius