Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 12

Andrius Kubilius: nuo Naujųjų metų Lietuvos vartotojams dujos pinga

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius sako, kad, remiantis oficialiais skelbiamais Baltijos šalių energetikos rinkos kainų reguliuotojų duomenimis, nuo šių metų sausio 1 dienos gamtinių dujų kaina buitiniams Lietuvos vartotojams sumažėjo 5 procentais – nuo 2,04 Lt/m3 iki 1,94 Lt/m3 , neskaičiuojant PVM.
Dujos
Dujos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministro pirmininko tarnybos pranešime spaudai teigiama, kad dujų kaina Latvijoje buitiniams vartotojams šiuo metu yra aukštesnė nei Lietuvoje. Realią dujų kainą vartotojams Estijoje įvertinti sunkiau, nes šioje šalyje vartotojai už jas dar moka papildomą akcizo mokestį, kuris neatspindimas kainų reguliuotojo pateikiamose suvestinėse.

„Nenorėčiau komentuoti „Gazprom“ pareigūnų neoficialių pareiškimų dėl Baltijos šalims parduodamų dujų kainų, tačiau šiandien tikrovė yra tokia, kad dėl efektyvios energetikos rinkos kainų reguliuotojo veiklos gamtinių dujų kaina Lietuvoje yra sumažėjusi ir yra mažesnė nei Latvijoje“,– sakė A.Kubilius.

Jis pridūrė, kad „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojo Valerijaus Golubevo pareiškimai, esą  Lietuvai bus taikomos diskriminacinės dujų kainos „dėl ES trečiojo energetikos paketo taikymo Lietuvoje ypatumų“, rodo, jog „Gazprom“ atstovas akivaizdžiai piktnaudžiauja monopolininkės padėtimi Lietuvos rinkoje.

„Šių metų pavasarį kėliau šį klausimą susitikimo su Rusijos premjeru metu, nurodydamas, kad ekonomiškai pačiam „Gazprom“ būtų naudinga mažinti kainas, jei nori išlikti patrauklus paslaugų teikėjas Lietuvoje ir neprarasti rinkų. Dabar matome, kad ir toliau norima rinkas išsaugoti ne ekonominėmis priemonėmis, bandant išlikti patraukliems vartotojams, bet gąsdinimais ir siekiu išlikti monopoliniu tiekėju bet kokia kaina. Čia verta prisiminti, kad didėjant  politinei įtampai su Gruzija 2007 metų pradžioje „Gazprom“ buvo padidinusi šiai šaliai dujų kainą net iki 235 dolerių už 1 000 kubinių metrų, tačiau jau po metų turėjo siūlomą kainą numušti beveik perpus, nes Gruzija rado būdų, kaip gauti pigesnių dujų iš Azerbaidžiano, ir iki šiol atsisako pirkti dujas iš „Gazprom“, – teigė premjeras.

Jis priminė, kad per dvidešimt metų Lietuvoje vartotojai taip ir neįgijo jokių galimybių apsirūpinti dujomis ne vien iš Rusijos. Nieko nekeičiant, tikintis vien tiekėjo monopolininko malonės, alternatyvų ir toliau neatsiras, o monopolininkas ir toliau galės piktnaudžiauti Lietuvos vartotojų sąskaita.

Dabar Lietuvos Respublikos Vyriausybė laikosi nuoseklios pozicijos, kad Lietuvos vartotojai galės apsirūpinti pigiausiomis gamtinėmis dujomis, jei turės galimybę rinktis iš kelių tiekėjų, tiekiančių dujas ne vien iš Rusijos. Todėl siekiama pertvarkyti Lietuvos dujų sektorių, kad pastačius suskystintųjų dujų terminalą Lietuvos vartotojai galėtų įsigyti ir tokiu būdu importuojamų į Lietuvą dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius