-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 02

Andrius Kubilius: pensijų didinimas grasina lito stabilumui

Realiomis finansinėmis galimybėmis nepagrįstas užmojis didinti pensijas gali grasinti nacionalinės valiutos lito stabilumui, tvirtina premjeras Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lito stabilumas yra labai trapus dalykas. Jeigu kas nors nori pabandyti pažiūrėti, o kaip atrodys gyvenimas su nestabiliu litu, tai reiškia, su devalvuojamu litu, – juokauju, kad galime pabandyti tokį eksperimentą. Aš negąsdinu, sakau realybę“, – interviu Žinių radijui sakė ministras pirmininkas.

Anot jo, reikėtų laikytis planų ir per 2011 metus pensijų nedidinti. Tuo tarpu 2012-aisiais pradėti jas pamažu atkurti.

„Mes Vyriausybėje apsvarstėme sumažintų pensijų ir kitų išmokų kompensavimo tvarką ir aiškiai numatėme, kad nuo 2012 metų bus realizuojamas kompensavimas. Kitiems metams bus parengtas, kaip Konstitucinis Teismas reikalauja, specialus įstatymas. Mes matome, kad bent jau 2012 metais mes tam turėsime reikalingų lėšų, bent jau iš pradžių ir taip vykdysime konstitucinę pareigą“, – sakė A.Kubilius.

Jis teigė negalintis pasakyti, ar pensijų didinimo įstatymą, jei jis būtų priimtas, vetuotų prezidentė Dalia Grybauskaitė.

2009 metų pabaigoje Seimas nusprendė, kad sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.

Valdantiesiems praėjusią savaitę nepavyko atmesti pataisų, kuriomis siūloma nuo 2011 metų vėl padidinti valstybines ir senatvės pensijas. Seimas ketvirtadienį planuoja dėl to balsuoti galutinai, tačiau neatmetama, kad balsavimas bus atidėtas kitai savaitei, kai bus balsuojama dėl 2011 metų biudžeto – tuomet tikimasi, kad valdantieji surinks pakankamai balsų ir įstatymas dėl pensijų nebus priimtas.

Jei sprendimas būtų priimtas, nuo kitų metų pensijos vėl turėtų būti padidintos, nors to nenumato nei 2011 metų „Sodros“, nei valstybės biudžetų projektai.

A.Kubiliaus skaičiavimais, jei nuo kitų metų būtų mokamos vėl didesnės pensijos, tai biudžetui kainuotų 600 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius