Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 13

Andrius Kubilius: rengsime nepasitikėjimo procedūrą Vytautui Gapšiui

Vilniaus apygardos teismui penktadienį Darbo partiją (DP) pripažinus kalta juodosios buhalterijos byloje, opozicijos lyderis Andrius Kubilius sako, kad konservatoriai surengs nepasitikėjimo procedūrą pirmajam Seimo pirmininko pavaduotojui Vytautui Gapšiui, jei to nepadarys valdantieji, o socialdemokratų koaliciją su DP (leiboristais) A.Kubilius vadino klaida ir tikino, kad tolesnė tokios sudėties koalicija pakenks Lietuvos įvaizdžiui.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Koalicija su DP – klaida

DP buvimas koalicijoje labai pakenktų ir tai parodytų, kad dabartinė valdžia nepajėgi kovoti su korupcija, – sakė Andrius Kubilius

„Po teismo sprendimo V.Gapšio neįsivaizduoju Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju. Tai būtų panašu į sunkų sapną. Jeigu valdančioji koalicija apsispręstų, kad jis lieka toje pozicijoje, tai reikštų, kad politinio veikimo standartai Lietuvoje nuleisti iki nulio“, – šeštadienį vykusiame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąskrydyje „15min“ sakė partijos pirmininkas A.Kubilius.

Jis priminė pastarųjų ketverių metų Seimo patirtį, kai Seimo pirmininkės pavaduotojas Algis Kašėta pats atsistatydino iš pareigų paaiškėjus, kad jis vairuodamas automobilį viršijo greitį, taip pat buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas buvo atstatydintas iš Seimo pirmininko pareigų, nes negalėjo paaiškinti aplinkybių dėl nuotraukos kartu su Daktarų gauja susijusiais žmonėmis.

„Iki šiol Seime galiojo tam tikri standartai ir nenorėčiau matyti, kad jie būtų nužeminti“, – kalbėjo A.Kubilius.

Pasak jo, jei valdančioji dauguma nesiims veiksmų atleisti V.Gapšį iš pareigų, konservatoriai surengs nepasitikėjimo procedūrą.

A.Kubilius pridūrė, kad teismo sprendimas parodė, jog socialdemokratų bendradarbiavimas su DP yra „klaida, kuri brangiai kainuoja Lietuvai“.

„Mano manymu, dabartinė valdžia turi pagalvoti, kad Lietuvai ir Lietuvos įvaizdžiui kenktų, jei nebūtų politiškai reaguojama į teismų priimtą sprendimą. DP buvimas koalicijoje labai pakenktų ir tai parodytų, kad dabartinė valdžia nepajėgi kovoti su korupcija“, – sakė A.Kubilius.

Be reikalo šaudyti nenori

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąskrydis
Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąskrydis

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis kalbėjo, kad dėl V.Gapšio atstatydinimo turėtų nuspręsti valdančioji koalicija.

„Aš esu surengęs daugybę interpeliacijų, kurios nebuvo sėkmingos. Tokiu atveju iššaudoma daug šovinių, daug oro suvirpinama ir nieko neatsitinka. Būčiau linkęs daryti daugiau pragmatinius žingsnius ir pažiūrėti, ar yra pritarimo valdančiojoje daugumoje, – kalbėjo K.Masiulis. – Reikia dėti viltis, kad socialdemokratai bus nuoseklūs, nes jie leido patraukti DP narius baudžiamojon atsakomybėn. O jei ne, kas iš to? Bus sukurta komisija, bus nubalsuota, kad jie (Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė ir V.Gapšys – red. past.) nekalti, taip pat bus nubalsuota Seime ir išeis taip, kad Seimas juos reabilituos.“

Seimo Antikorupcijos komisijos narys konservatorius Arvydas Anušauskas Lietuvą lygino su Vakarų valstybėmis ir aiškino, kad Vakaruose politikai prasidėjus teismui patys pasitraukia iš užimamų pareigų, o Lietuvoje ne tik kad nepasitraukia, bet dar ir aktyviai dalyvauja politiniame gyvenime.

Jis sakė matantis keletą galimų tolesnių sprendimų dėl V.Gapšio: „Gali būti įvairūs politiniai sprendimai, nuo apkaltos iki nušalinimo nuo pareigų balsavimo, dėl pasitikėjimo balsavimo Seime. Būti Seimo vicepirminiku ir tuo pat metu būti nuteistam? Tegul tai bus ir piniginė bauda, bet vis tiek už aiškiai nurodytus nusikaltimus.“

Trauktis neketina

Aurimo Šrubėno nuotr./Vilniaus apygardos teisme – nuosprendis Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje
Aurimo Šrubėno nuotr./Vilniaus apygardos teisme – nuosprendis Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje

V.Gapšys sako neketinantis trauktis iš Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo pareigų, o opozicijos atstovų kalbas apie nepasitikėjimo procedūras ar apkaltą vadino pigiu politikavimu.

„Kol kas, kol nėra priimtas įsiteisėjęs teismo nuosprendis, aš nematau pagrindo imtis jokių veiksmų. Bet koks bandymas kažką sakyti iki galutinio tesimo sprendimo yra pigus politikavimas. Yra tiek daug atvejų, kad Lietuvos apeliacinis teismas panaikino teismų sprendimus ir visiškai išteisino kaltinamuosius“, – kalbėjo V.Gapšys.

Primename, kad penktadienį teismas Darbo partiją ir Seimo narius V.Uspaskichą, V.Vonžutaitę ir V.Gapšį pripažino kaltais juodosios buhalterijos byloje.

V.Gapšiui teismas skyrė 35 750 litų baudą, V.Uspaskichui – 4 m. laisvės atėmimo bausmę, V.Vonžutaitei – 3 m. laisvės atėmimo.

Neabejojama, kad kaltinamieji Vilniaus apygardos teismo sprendimą skųs Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius