Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 28

Andrius Kupčinskas sulaukė ir pergalės bučinių, ir užuojautos žodžių

Naują Kauno valdančiąją koaliciją ketvirtadienį pasveikinę politikai jau reiškė ir užuojautą, nes merui Andriui Kupčinskui teks važnyčioti labai skirtingų keleivių užsėstą valdžios karietą.
Aušra Ručienė ir Andrius Kupčinskas
Apie mero postą anksčiau svajojusi A.Ručienė pasveikino A.Kupčinską. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadenį, spalio 27 dieną Kauno meru vėl išrinktas konservatorius Andrius Kupčinskas, jau laikęs Kauno savivaldybės vairą 2007–2011 m. Už jo kandidatūrą balsavo 26 miesto tarybos nariai, prieš – 9.

Savo kalboje A.Kupčinskas nurodė pagrindinius naujosios koalicijos prioritetus: iš esmės atnaujinti Laisvės alėją, ieškoti būdų mažinti katastrofiškai didėjančias šildymo kainas.

Kaip ir dauguma prieš jį buvusių Kauno vadovų, 36 metų A.Kupčinskas žadėjo pasirūpinti duobėtomis miesto gatvėmis. „Lopų jau neužtenka, reikės pasitelkti ir privatų kapitalą“, – aiškino jis.

Seni ir nauji veidai

Vicemerų postus išsaugojo socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas, ir toliau laikysiantis savo rankose miesto ūkį. Vicemeru jau trečią kartą iš eilės tapo ir paskutinę minutę prie „Vardan Kauno“ pavadintos koalicijos prisidėjęs jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius.

Trečiuoju vicemeru išrinktas 69 metų „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Vytautas Vasilenko, kuriam teks rūpintis jaunimo reikalais. Iš pradžių tvarkiečiai į vicemero postą ketino siūlyti 48 metų Loretą Kekienę, tačiau šią savaitę planai pasikeitė: naujoji Kauno valdžia, kaip ir buvusioji, tapo grynai vyriška.


Koaliciją „Vardan Kauno“ sudaro 26 politikai: 12 konservatorių, 4 socialdemokratų frakcijos atstovai (trys socialdemokratai ir prie jų prisišliejęs tvarkietis Žydrūnas Garšva), 3 liberalcentristai, 3 tvarkiečiai ir 4 jaunalietuviai.

Administracijos direktoriumi išrinktas socialdemokratas, buvęs Kauno apskrities Mokesčių inspekcijos viršininkas Antanas Nesteckis. Vyriausybės atstovė Kaune Rasa Noreikienė įspėjo, jog renkant asmenį į tokias pareigas reikia gauti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymą. Tačiau postus išsidalyti skubėjusi Kauno miesto tarybos naujoji dauguma įspėjimo nepaisė.  

Niūrios pranašystės

A.Kupčinskas, po savivaldos rinkimų praradęs mero postą, pranašavo, kad netikėtai susibūrusią dabar jau buvusio mero Rimanto Mikaičio koaliciją greitai išdraskys skirtingi partijų interesai.

Pranašystė išsipildė, tačiau R.Mikaičio šalininkai vakar jau iš anksto trynė rankas pranašaudami, kad naujoji koalicija geriausiu atveju išsilaikys iki vasario, kai mokesčiai už šildymą pasieks viršūnę ir įniršę gyventojai šluos nuo kelio bet kokią valdžią.

Opozicijos nuomone, naujoji sąjunga ir ideologiniu, ir interesų požiūriu dar labiau margaspalvė nei buvusioji.

„Šių metų balandį, pirmųjų mero rinkimų išvakarėse socialdemokratai Orinta Leiputė ir Kęstutis Kriščiūnas man daug kalbėjo, kad A.Kupčinskas kaip meras yra labai blogas variantas, jo negalima rinkti jokiu būdu. Dabar jie puolė naujai valdžiai į glėbį. Neįsivaizduoju, kaip meras dirbs su tokiais žmonėmis. Sveikinu jus, A.Kupčinskai, su pergale, bet tuo pačiu įteikiu ir užuojautos puokštę“, – vaizdingai kalbėjo vienas nuverstosios koalicijos architektų „Vieningo Kauno“ vadovas Visvaldas Matijošaitis.
    
Nemeilės akcentai

Didžiausią erzelį naujajai daugumai neprijaučiančių politikų tarpe sukėlė faktas, kad praėjusią kadenciją aršiais konkurentais buvę liberalcentristas, irgi buvęs meras Arvydas Garbaravičius ir A.Kupčinskas tapo politiniais partneriais.

Praėjusių metų rugpjūtį A.Garbaravičius kreipėsi į teisėsaugą, nes įtarė, jog tuo metu mero pareigas ėjusio A.Kupčinsko nurodymu iš savivaldybės kompiuterių į internetą rašomi jį šmeižiantys komentarai.

„Iš kur toji meilė? Kokia paslaptinga jungtis jus sujungė dabar?“ – pasipiktinimo kupinu balsu klausė liberalė Ona Balžekienė.

A.Kupčinskas atrėžė: „Nežinau, ką Arvydas jaučia man, bet aš nesu jo įsimylėjęs. Jokios vedybų sutarties mes nesudarėme, tiesiog kartu dirbsime. Manau, mūsų priešprieša pernelyg ilgai buvo kurstoma tyčia. Laikas tai pamiršti.“

Opozicija įsitikinusi, jog A.Garbaravičius ir vicemero postą išsaugojęs K.Kriščiūnas buvo pagrindiniai ankstesnės koalicijos griovėjai.

Mitingavo liberalus jaunimas

Mero kėdę atkovojęs A.Kupčinskas pats supranta, jog dirbti su dabartine valdžios komanda bus labai nelengva. Tarybos nariai vakar plojo jo kalboje pasigirdus frazei: „Dirbkime taip, kad po mūsų kojomis būtų kuo mažiau dumblo“.

Daugelis tai suprato kaip užuominą į K.Kriščiūną. R.Mikaičio šalininkai tvirtino, jog K.Kriščiūnas išdavė buvusią koaliciją todėl, kad buvo pasipriešinta bendrovės „Kauno tiltai“ reikalavimui gauti papildomą 1 mln. Lt dumblui iš Nemuno išvežti. Taip pat vicemeras siūlė išbraukti iš konkurso Panemunės tiltui statyti latvių bendrovę, pasisiūliusią darbus atlikti 20 mln. Lt pigiau nei „Kauno tiltai“.

„Žinoma, būtų lengviau dirbti su artimesniais pagal pasaulėžiūras, politines vertybes žmonėmis. Tačiau tokia rinkėjų valia: didžioji jų dalis patikėjo savo lūkesčius konservatoriams ir socialdemokratams, kita dalis simpatijų pasiskirstė tarp įvairių partijų“, – pastebėjo A.Kupčinskas.

Beje, vakarykščiai mero rinkimai parodė, kaip per pastaruosius 10–15 metų pasikeitė politinis klimatas Kaune.

Anksčiau prie savivaldybės mitinguodavo dešiniuosius palaikantys kauniečiai, o vakar aikštėje prie savivaldybės piketavo liberalus remiantys jaunuoliai, laikę konservatorius pašiepiančius plakatus.

Kairieji suskilo

Po konservatorių gausiausia, 6 narius turėjusi socialdemokratų frakcija mero rinkimų išvakarėse sumažėjo.

Trečiadienį savo veiklą partijoje sustabdė buvęs frakcijos seniūnas Gintautas Labanauskas ir Antanina Medvedevienė. Artūras Orlauskas susispendavo dar anksčiau. Šie politikai tvirtino neremsiantys A.Kupčinsko koalicijos.

G.Labanauskas žėrė priekaištus LSDP pirmininkui Algirdui Butkevičiui, esą šis gudravęs, viešai raginęs neversti R.Mikaičio, bet faktiškai palaikęs su naująja dauguma sandėrį sudariusius Valį Venclovą, O.Leiputę ir K.Kriščiūną.

Vakar Socialdemokratų partijos valdyba žaibiškai susirinko į neeilinį posėdį ir paskelbė, jog veiklą partijoje sustabdęs G.Labanauskas nebėra partijos narys.

Privalės vykdyti pažadus

Kęstutis Mikėnas, Kauno miesto tarybos narys liberalcentristas:

„Nusibodo Liberalų sąjūdžio virkavimai apie meilę ir nemeilę tarp A.Garbaravičiaus ir A.Kupčinsko.

Koks gali būti ryšys tarp meilės ir politikos? Liberalai patys į save tegul pasižiūri. Praėjusią kadenciją keturis metus burkavo koalicijoje su A.Kupčinsku, o šiemet balandį per vieną naktį sulaužė politinės santuokos ištikimybės priesaiką.

Ne A.Garbaravičius ar kitas asmuo kaltas, kad ankstesnioji koalicija žlugo. Merui pritrūko ryžto, neatlikti žadėti darbai.

Taip, aš dabar parėmiau A.Kupčinską, nors praėjusios kadencijos metu jį be gailesčio kritikavau. Jeigu jis įvykdys šiandien pažertus pažadus, naujoji koalicija ir jis mero poste išliks. Jeigu ne, A.Kupčinsko laukia toks pat likimas, kaip ir R.Mikaičio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius