Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 30

Andrius Mamontovas: gyvybę išgelbėti gali nuoširdus ir atviras pokalbis

Renginiu Kaune baigėsi „Jaunimo linijos“ ir Andriaus Mamontovo bendros iniciatyvos „Nebijok kalbėti“ 2014-ų metų renginių serija. Prieš keturis metus startavęs savižudybių prevencijai bei visuomenės edukacijai skirtas renginių ciklas kasmet sulaukia didelio visuomenės dėmesio. Šiais metais renginiai vyko šešiose trijų didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos – aukštosiose mokyklose.
Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Į susitikimus buvo kviečiami visi, kurie norėjo susipažinti su savižudybių problematika ar yra susidūrę su šia problema savo aplinkoje. Iniciatyva „Nebijok kalbėti“ – tai kvietimas nebūti abejingais ir padėti ketinantiems nusižudyti. Virš 400 jaunų žmonių šiemet „Jaunimo linijos“ organizuotuose renginiuose išgirdo apie savižudybės rizikos ženklus ir įgijo žinių kaip padėti žmogui, galvojančiam apie savižudybę.

Siekiant padėti nusižudyti norinčiam žmogui nebūtina būti psichologu. Atviras pokalbis apie patiriamus sunkumus ir ketinimus nusižudyti gali sumažinti psichologinį skausmą ir padėti atrasti kitus problemos sprendimo būdus.

Inciatyvą „Nebijok kalbėti“ kartu su Andriumi Mamontovu sumaniusi emocinės paramos tarnyba „Jaunimo linija“ šiais renginiais siekia parodyti, kad ketinantiems nusižudyti padėti gali kiekvienas.

„Siekiant padėti nusižudyti norinčiam žmogui nebūtina būti psichologu. Atviras pokalbis apie patiriamus sunkumus ir ketinimus nusižudyti gali sumažinti psichologinį skausmą ir padėti atrasti kitus problemos sprendimo būdus,“ tiegia „Jaunimo linijos“ vadovas Paulius Skruibis.

„Tokia yra ir „Jaunimo linjos“ veiklos esmė – įvairiausių profesijų savanoriai dieną naktį teikia emocinę paramą ir stengiasi padėti skambinantiems įveikti sunkiausius gyvenimo etapus.“

Kad parodytas dėmesys, pokalbis ir palaikymas gali išgelbėti gyvybę, gali paliudyti ir su „Jaunimo linija“ ne pirmus metus bendradarbiaujantis A.Mamontovas. Partnerystei su emocinės paramos linija muzikantą įkvėpė vienas labai reikšmingas jo gyvenimo atsitiktinumas, kuomet dirbdamas radijo stoties M-1 laidos „Nakties balsai“ vedėju sulaukė į laidą paskambinusio pašnekovo atviro prisipažinimo apie ketinimą po pokalbio nusižudyti.

Padėti galime kiekvienas, tik reikia žinoti, kaip. Jei žinai bent vieną dalyką, kaip elgtis su žmogumi, kuris ketina nusižudyti – tai jau yra daug.

„Vienintelis dalykas, kuris man tuomet atėjo į galvą – kuo ilgiau kalbėtis su apie savižudybę galvojančiu vaikinu. Ir mes kalbėjomės pusantros valandos“, prisiminimais dalinasi A.Mamontovas. Po kelių savaičių vaikinas paskambino Andriui, padėkojo, ir pasakė, kad jam šis pokalbis padėjo. Iš ne per seniausiai gautos žinutės „Facebook“ paskyroje muzikantas sužinojo, kad jo išgelbėtas žmogus gyvena. „Padėti galime kiekvienas, tik reikia žinoti kaip. Jei žinai bent vieną dalyką, kaip elgtis su žmogumi, kuris ketina nusižudyti – tai jau yra daug.  Akivaizdu, kad gyvybę išgelbėti gali paprastas pokalbis,“ savo patirtimi dalinasi savižudybių prevencijos projektuose dalyvaujantis muzikantas.

Iniciatyva „Nebijok kalbėti“ pradėjo keliones po Lietuvą 2010 metais. Iki 2014 metų A.Mamontovas,  „Jaunimo linijos“ vadovas P.Skruibis ir „Jaunimo linijos“ savanoriai aplankė beveik 30 Lietuvos miestų ir miestelių. Tai savanoriška iniciatyva, kurios dalyviai negauna jokio materialaus atlygio.

„Jaunimo linijos“ ir A. Mamontovo iniciatyvos „Nebijok kalbėti“ organizuojamus susitikimus 2014-ais metais remė Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo NVO programa, siekianti prisidėti prie ekonominių ir socialinių skirtumų mažinimo Europos Ekonominėje Erdvėje (EEE). 2009–2014 m. finansavimo laikotrapiu pagal šią programą Lietuvai ekonomėms ir socialinėms problemoms spręsti skirti 84 milijonai eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius