Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 23

Anglimis kūrenamoms Vilniaus rajono mokykloms skiriama parama įsirengti biokuro katilines

Dar šiais metais 59 visuomeninės paskirties pastatai – mokyklų, vaikų darželių, ligoninių, poliklinikų – bus atnaujinami už Klimato kaitos specialiosios programos lėšas. Pirmajame sudarytos eilės penkioliktuke atsidūrė net aštuonios lenkiškos Vilniaus rajono švietimo įstaigos, rajono savivaldybės administracija, poliklinika. Tačiau pinigų skirstytojai tvirtina, kad tai tik sutapimas, nes visos įstaigos atrinktos laikantis itin griežtų atrankos kriterijų.
Pasak mero, nors miesto biudžetas bus skurdesnis, darželių ir mokyklų renovacija bus tęsiama.
Renovuojama švietimo įstaiga / 15min nuotr.

Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas (LAAIF) kvietimą teikti paraiškas gauti paramą pagal Klimato kaitos specialiąją programą paskelbė pernai liepos 8-ąją, jų laukta iki rugsėjo 10 dienos. Iš viso gautos 178 paraiškos, kuriose prašoma 268 mln. Lt subsidijų. Tačiau fondas, jo direktoriaus Arvydo Dragūno teigimu, galėjo skirti vos 91 mln. Lt.

Poreikis – 268 mln.Lt, turėta tik 91 mln. Lt

„Poreikis buvo gerokai didesnis, negu turėjome paraiškų. Paraiškas tvirtinome ne pagal tai, kada jos pateiktos, o pagal tam tikrus konkuravimo kriterijus. Tie kriterijai paskelbti iš anksto prieš kvietimą teikti paraiškas“, – teigė A.Dragūnas.

Pagrindiniai kriterijai buvo trys: pareiškėjo įnašas į projekto finansavimą, kiek sumažės iškastinio kuro naudojimas ir aplinkosauginis efektas.

Poreikis buvo gerokai didesnis, negu turėjome paraiškų. Paraiškas tvirtinome ne pagal tai, kada jos pateiktos, o pagal tam tikrus konkuravimo kriterijus, – teigė A.Dragūnas.

Iškastinio kuro naudojimas labiausiai ir nulėmė, kad paraiškų eilės pirmajame penkioliktuke atsidūrė tiek daug Vilniaus rajono švietimo įskaitų.

Šumsko pagrindinė, Bezdonių J.Slovackio vidurinė, Kyviškių pagrindinė, Mostiškių pagrindinė, Rukainių vidurinė mokyklos, Medininkų mokykla-darželis iki šiol šildomi deginant anglis.

Panaši situacija yra ir kai kuriose kitose Lietuvos mokyklose, tarkim, Kalvarijos sav. Nemunaičio ir Jungėnų pagrindinėse mokyklose, Lazdijų r. Kučiūnų mokykloje.

Anot A.Dragūno, pagal nustatytus kriterijus įstaigoms skirta balų, kurie ir lėmė jų atsiradimą vienoje ar kitoje eilės vietoje. Tai esą nebuvo susieta nei su savivaldybe, nei su dėstomąja kalba mokykloje ar darželyje.

Paramą gaus 59 įstaigos

Turimų lėšų tikrai užteks 59 paraiškas pateikusioms įstaigoms. Tačiau A.Dragūnas viliasi, kad pinigų pavyks skirti ir dar vienam kitam pastatui atnaujinti, kurie eilėje atsidūrė „už brūkšnio“. Viską lems viešieji pirkimai – jie dar nebaigti, bet jeigu sumažės darbų kaina, daugiau įstaigų bus modernizuota.

Iki šiol anglis deginančios įstaigos savo katilines ketina perdaryti į biokuro ir tokiu būdu kur kas mažiau teršti aplinką. Kartu bus apšiltintos sienos, stogai, pakeisti langai.

Darbus ketinama vykdyti šiais metais, jau baigiami viešieji pirkimai, pavasarį ar vasaros pradžioje modernizacija pajudės. Iki naujojo šildymo sezono 2014 metų rudenį bent jau daugumoje įstaigų darbai bus baigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius