Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 04

Anhidrito kasyklų projekte naujas etapas – gautas leidimas eksploatuoti telkinį

Kauno rajone ahnidrito kasyklų projektą vystančiai bendrovei „Margasmiltė“ Lietuvos geologijos tarnyba išdavė leidimą eksploatuoti Pagirių anhidrito telkinį. Pagal išteklių naudojimo sutartį bendrovė įgijo teisę iškasti beveik 240 milijonų tonų anhidrito.
Anhidrito kasyklos Lenkijoje įrengtos greta miestų ir gyvenviečių. Tačiau teigiama, kad gyventojams tokia kaimynystė žalos nedaro.
Anhidrito kasyklos Lenkijoje įrengtos greta miestų ir gyvenviečių. Tačiau teigiama, kad gyventojams tokia kaimynystė žalos nedaro. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

„Tai – garantuotos pajamos valstybei kelis ateinančius dešimtmečius, o gal ir dar ilgesniam laikotarpiui. Įvairių mokesčių pavidalu kasmet vastybei bus sumokama mažiausiai 120 milijonų litų“, – sakė bendrovės atstovas Tomas Bodrijė.

Anhidrito kasyklos projektą „Margasmiltė“ pradėjo vystyti 2008 m. Poveikio aplinkai vertinimo analizė pateikta 2009 m. Į kasyklų vystymą bendrovė jau investavo beveik 2 milijonus litų. Bendra investicija į šį projektą sieks apie 200 milijonų litų. Įrenginėjant kasyklą planuojama sukurti 200 darbo vietų, pradėjus eksploatuoti – dar apie 700.

Turėdama leidimą „Margasmiltė“ sutartį su potencialiu investuotoju tikisi pasirašyti per artimiausią pusmetį, o ateinančių metų antroje pusėje, atlikus kitas įstatymų numatytas procedūras, pradėti kasyklos įrengimo darbus. Pirmasis lietuviškas anhidritas žemės paviršių turėtų išvysti 2012 m.

Tikėtasi, kad pirmieji darbai gali prasidėti jau šiais metais. Deja, dėl įvairių biurokratinių kliūčių projekto vykdymo termininai vėluoja metais.

„Projekto ateitis iš vis buvo pasidariusi gana miglota, tačiau sulaukėme palaikymo iš Ūkio ministerijos. Taip pat laiku keitėsi ir Lietuvos geologijos tarnybos požiūris. Gana rimtu iššūkiu tapo žinia, kad mums norint gauti leidimą kasybai, reikia keisti vieną Vyriausybės nutarimą. Tačiau iš pradžių vangokai į projektą žvelgusios įvairios institucijos šiais metais tarsi įjungė kitą pavarą. Beje, pakeistasis Vyriausybės nutarimas kelią atvėrė ne tik mūsų projektui – tai žalia šviesa iki šiol Lietuvoje nevystytai pramonės šakai – kasybai. Anhidritas – labai vertingas mineralas, bet jis tikrai ne vienintelė naudinga medžiaga, esanti po mūsų kojomis. Manau, kad per artimiausius penkerius metus Lietuvos verslininkai pradės vystyti labai įdomių kasybos projektų“, – sakė T.Bodrijė.

Apie anhidrito kasyklą

Anhidritas (chemiškai – CaSO4, kalcio sulfatas) – mineralas ir nuosėdinė uoliena, 155-790 m. gylyje ištisiniu 40-60 m. storio klodu paplitęs pietinėje ir pietvakarinėje Lietuvos dalyje. Arčiausiai žemės paviršiaus gavybai palankiausias anhidrito sluoksnis aptinkamas Kauno-Prienų apylinkėse ir gilėja pietvakarių kryptimi.

Anhidrito kasyba pasaulyje laikoma pati ekologiškiausia kasybos rūšimi. Kloduose nėra jokių pavojingų dujų, pagrindiniai darbai atliekami po žeme, todėl triukšmo ir dulkių pavojaus nėra. Iškastos ertmės dėl savo unikalios aplinkos bei savybių dažniausiai naudojamos turizmo objektams įrengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius