Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 16

Ant Parnidžio kopos saulės laikrodžiui ne vieta

Granito obeliskui Parnidžio kopose – ne vieta, teigia Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė. Jos nuomone, akmeniniam saulės laikrodžiui – obeliskui tinkama vieta būtų Nidos centre.
Didžiojoje kopoje, prie saulės laikrodžio nestigo lankytojų.
Prie saulės laikrodžio nestinga lankytojų. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Granitinio saulės laikrodžio statyba ant Parnidžio kopos Nidoje nuo pat pradžios 1995 metais sulaukė kritikos. Nepritarusieji saulės laikrodžio statymui labiausiai nepritarė ne pačiai idėjai, o pasirinktai medžiagai – granitui, kuris nebūdingas Kuršių nerijai (joje net riedulių niekuomet nebuvo), ir formai – obeliskui. Ketinant atstatyti viesulo nugriautą obeliską, vėl kyla diskusijos, reiškiamos įvairios nuomonės, kaip geriausiai sutvarkyti Parnidžio kopą: ar įvardyti griuvėsių prasmę ir ant kopos įrengti medinę apžvalgos aikštelę – regyklą, akcentuojant pačios kopos unikalumą, ar atstatyti gamtos jėgų atmestą saulės laikrodį.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos palaiko Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos poziciją. Tarnybos direktorė Rūta Baškytė mano, kad Parnidžio kopos, kaip ir nė vienos kitos, „puošti“ ar dar kažkaip įprasminti nereikia. Esmė – unikali Kuršių nerijos, jūros ir marių panorama, atsiverianti nuo kopos – nuostabūs vaizdai tiek į Nidą, tiek į Grobšto gamtinį rezervatą, Baltijos jūrą ir Kuršių marias. Tačiau, jei jau galvojama apie papildomą akcentą, reikėtų rinktis formą, medžiagas, atitinkančias kuršių tradicijas, užtikrinančias jų tęstinumą.

Išraiškos forma – obeliskas – nieko bendro neturi su Kuršių nerijos specifika, su kuršių gyvenimu, su natūraliu nerijos kraštovaizdžiu, net medžiai čia pasvirę nuo vėjų. Kolonos ir obeliskai būdingi pietinių šalių kultūroms.
Pagal Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemą (KNNP) turi būti griežtai saugomas Nidos reljefo siluetas, nestatant jokių naujų statinių aukštesnėse altitudėse. Vadovaujantis KNNP planavimo schema ant Parnidžio kopos numatyta kraštovaizdžio apžvalgos aikštelė (regykla), taip pat ir parengtame tvarkymo plane.

Siūlo įkurdinti centre

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Rūtos Baškytės nuomone, akmeniniam saulės laikrodžiui – obeliskui tinkama vieta būtų Nidos centre. Kuršių nerija garsėja ilgiausiu ir aukščiausiu smėlio kopagūbriu Europoje. Tai ypač jautrus poveikiui, trapus darinys. Reikia sutvarkyti Parnidžio kopą, tačiau nebūtina šioje nuostabioje vietoje kurti papildomų traukos objektų. Parnidžio kopos trauka savaime yra didelė.

Aplinkosaugininkai siūlo inicijuoti diskusiją visuomenėje dėl tinkamiausios vietos saulės laikrodžiui ir galimų išraiškos priemonių ir tikisi, kad šios diskusijos netaps politine kovos priemone prieš savivaldybės rinkimus Neringos savivaldybėje. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius