Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 26

Ant ratų

Nuo kovo pradžios prekybos miestelyje „Urmas“ kauniečius ir miesto svečius kaip magnetas traukiantis atrakcionų parkas visiems tarsi atversta knyga. Tačiau greičiausiai retas kuris žino apie beveik 4 šimtmečius siekiančias šio pramogų parko tradicijas ir įdomius, svetingus bei vaišingus jų šeimininkus.
Mažosios Alantos kambarys užverstas žaislais.
Mažosios Alantos kambarys užverstas žaislais. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Šį kartą „15min“ į svečius įsiprašė pas du brolius olandus Jacky ir Petrusą Johannesą Maria Leanderius, kuriems priklauso visas šiuo metu Kaune viešintis atrakcionų parkas. Pirma staigmena – jie, kaip ir kiti parko darbuotojai, gyvena nameliuose ant ratų, kurie įrengti ne ką prasčiau nei pasiturinčių kauniečių namai.

Tobula anglų kalba šnekantys broliai pabrėžė, kad atrakcionų parkas – šeimyninis verslas, kuriuo jau 4 šimtmečius verčiasi 10 Leanderių kartų.

Įžengus į P. J.M.Leander ir lietuvaitės Giedrės šviesų būstą pasijunti kaip tikruose namuose – erdvu, ant dujinės viryklės kunkuliuoja puodas, stovi plačiaekranis televizorius, visur išdėliotos šeimyninės nuotraukos, o Giedrė su džiaugsmu moja į kiekvienos moters dalią palengvinančią indų plovimo mašiną. Po namus laksto trimetė dukra Alanta, kuri, mūsų nuostabai, su mama kalba lietuvių, su tėčiu olandų kalba bei supranta angliškai. Visi įsitaisome prie pyragais nukrauto stalo.

Šeimos verslas

Tobula anglų kalba šnekantys broliai pabrėžė, kad atrakcionų parkas – šeimyninis verslas, kuriuo jau 4 šimtmečius verčiasi 10 Leanderių kartų. Vyrai pasakojo, kad tėvai jų nespaudė pratęsti šeimos tradicijos, jiems tai pavyko savaime. Anot pašnekovų, augant tokioje aplinkoje, į ją natūraliai įsilieji ir jau sunkiai įsivaizduoji kitokį, sėslų gyvenimą. Kaune viešinčius brolius nuolatos lanko mama.

„Iš tėvo pusės giminės atrakcionų parku verčiasi nuo 1640 m. Mes didžiuojamės savo giminės istorija. Mūsų vaikai galės pasirinkti: pratęsti šią tradiciją ar pasukti kitu keliu. Tačiau atrakcionų parkas – kaip virusas. Jei juo užsikrėsi – nebegalėsi gyventi kitaip“, – vienas kitą papildydami pasakojo broliai. Šios profesijos, jų teigimu, niekur negalima įgyti – tokios mokyklos nėra, brolių mokytojai yra tėvai.

Gyvenimas ant ratų

„Mes nuolatos keliaujame. Sezonas Olandijoje prasideda nuo balandžio ir tęsiasi iki spalio pabaigos. Per tą laikotarpį mes išmaišome visą Olandiją, kiekvieną savaitę mes būname vis kitoje šalies vietoje. Negana to, keliaujame po visą pasaulį“, – sakė Jacky prasitaręs, kad žemėlapyje būtų sunku surasti šalį, kurioje jie neviešėjo. Broliai šmaikštavo, kad tai, jog į kiekvieną šalį gali keliauti su nuosavu namu – didelis privalumas dar ir dėl to, kad galima pasirinkti kaimynus.

„Gyvenimas ant ratų – nepakartojamas. Mums niekada nebūna nuobodu, nes nuolat sutinkame naujų žmonių, dalijamės įspūdžiais. Mes jau negalime gyventi vienoje vietoje. Kelionės su atrakcionų parku mums įaugę į kraują“, – sakė P. J.M.Leanderis.

Kilnojama mokykla

Nuolat migruojančioje gyvenvietėje, kurioje gyvena įvairių tautybių žmonių, neretai būna ir pagal visus reikalavimus įrengta mokykla ant ratų. Tiesa, tam, kad ji kartu su atrakcionų parku keliautų po visą pasaulį, reikia bent 13 mokinių. Nors šį kartą „Urmas“ vadovybei pavyko sukviesti itin gausų būrį atrakcionų darbuotojų, tarp jų tik 2 mokyklinio amžiaus mergaitės.

3-metę dukrą auginanti Giedrė prasitarė, kad nors mokykloje vaikams sudaromos puikios sąlygos, ji norėtų, kad jos mergaitė lankytų normalią mokyklą. Tik dar nežino kur – Lietuvoje ar Olandijoje.

Tačiau abu broliai yra ragavę mokyklos ant ratų patirties. Sezono metu dar vaikais būdami vyrai eidavo į šią, o žiemą – į tradicinę mokyklą.

„Visi vaikai privalo eiti į mokyklą. Jei į mokyklą susirenka skirtingo amžiaus grupės vaikai, jie suskirstomi į grupes ir mokosi viską kaip priklauso. Yra ir vaikų darželis. Skirtumas tas, kad čia nebūna atostogų. Vaikai mokosi kasdien nuo 9 iki 17 val. Jei mes keliaujame iš vienos vietos į kitą, mokyklos nebūna, todėl mokslo valandos tokios ilgos“, – paaiškino Jacky.

Turi senas tradicijas

Broliai sako, kad atrakcionų parko atsiradimo istorija labai sena. Anot pašnekovų, senovėje šalia bažnyčių įsikurdavę atrakcionų parkai yra cirko, kino, zoologijos sodo atsiradimo lopšys. Ir dar viena pikantiška detalė – pasakojama, kad anksčiau stomatologai darbuodavosi atrakcionų parko pašonėje, kad būtų lengviau prisivilioti vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius