2016 01 20

Ant Vilniaus Žaliojo tilto naujų skulptūrų nebus

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad ant sostinės Žaliojo tilto nebesvarstoma statyti naujų skulptūrų, kurios pakeistų čia stovėjusius sovietinius kūrinius.
Nukeliamos Žaliojo tilto skulptūros
Nukeliamos Žaliojo tilto skulptūros / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ta diskusija buvo labai intensyvi prieš nuimant skulptūras arba tik nuėmus, ką ten daryti. Dabar viskas yra gerokai aprimę ir, man atrodo, priežastis labai aiški: iš kurios pusės bepažiūrėsi, ten nelabai ko ir betrūksta. Ateis laikas, kai galbūt tas klombas reikės pritaikyti labiau dizainiškai, kad jos labiau tiktų prie tilto architektūros, bet iš principo, tokio matymo, kad būtinai ten reikėtų kažką pastatyti, to nėra“, – žurnalistams sakė R.Šimašius.

Jis taip pat priminė, kad savivaldybė neketina restauruoti ar grąžinti ant tilto čia buvusių sovietinių skulptūrų – jos ir toliau bus saugomos savivaldybės įmonės aikštelėje.

Daugiau nei 60 metų ant Žaliojo tilto buvusios sovietinės skulptūros nukeltos pernai liepą, motyvuojant, jog jos yra avarinės būklės ir kelia pavojų saugumui.

Jų nukėlimo oponentai argumentavo, kad skulptūros buvo neatskiriama tilto dalis bei kaltino valdžią politikavimu ir istorinių sąskaitų suvedinėjimu.

Savivaldybė sulaukė net kelių pasiūlymų atiduoti ar parduoti skulptūras – meras žadėjo dėl skulptūrų likimo apsispręsti tik kai ekspertai atsakys, ar jas būtina toliau saugoti. Šiuo metu skulptūros yra įtrauktos į kultūros vertybių registrą.

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė dar pernai sakė, kad ekspertai neskubės spręsti skulptūrų likimo, bet patvirtino, kad savivaldybė skulptūrų restauruoti neprivalo.

Keturios   skulptūrų  grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus   Žaliojo   tilto  pastatytos 1952 metais. Pasisakantys už nukėlimą sakė, kad   skulptūros  yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius