Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 14

Antakalnio progimnazijos mokinių „pamoka“ – mitinge dėl patalpų

Vilniaus Antakalnio progimnazijos bendruomenė nori pagaliau turėti savo namus. Tokius, kuriuose tilptų jie visi ir nereikėtų į pamokas vaikščioti skirtinguose pastatuose, nesvarbu, ar lauke lyja, ar sninga. Ši mintis kelta mitinge, kurį progimnazijos bendruomenė surengė po Vilniaus savivaldybės langais. Tie namai turėtų būti dabartinėje J.Lelevelio mokykloje.
Antakalnio progimnazijos mitingas
Antakalnio progimnazijos mitingas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keli šimtai Antakalnio progimnazijos moksleivių ketvirtadienio popietę leido kiek kitokioje „pamokoje“, nei yra įpratę. Jie susirinko prie Vilniaus savivaldybės.

Palaiko priimtą sprendimą

Šis mitingas, kaip kviesdama į jį informavo Vilniaus Antakalnio progimnazijos tėvų komiteto narė Jūratė Grigaravičienė, skirtas palaikyti Vilniaus m. tarybos pernai liepos 15 dieną priimtą nutarimą „Dėl Vilniaus Joachimo Lelevelio vidurinės mokyklos (struktūros) pertvarkos ir buveinės pakeitimo“. Sprendimo esmė – J.Lelevelio mokykla, kurioje vaikai mokosi lenkų ir rusų kalbomis, iškeliama iš patalpų Antakalnio g. 33 ir veiktų Minties g. 3, kur šiuo metu yra mokyklos filialas.

Likusios J.Lelevelio mokyklos patalpos Antakalnyje turėtų atitekti Antakalnio progimnazijai, kuri skundžiasi šiuo metu turinti glaustis net trijuose pastatuose, todėl vaikai į pamokas vaikščioti priversti per lauką bet kokiu oru.

Be to, pastatai, kuriais naudojasi Antakalnio progimnazijos mokiniai, yra perpildyti. Tarkim, Antakalnio gimnazijos pastato projektinis pajėgumas – 784 mokiniai, o šiuo metu jame mokosi 508 Antakalnio gimnazijos ir 409 Antakalnio progimnazijos mokiniai (iš viso 917), todėl projektinis pajėgumas viršytas 133 mokiniais.

Patalpų trūksta

„Antakalnio g. 29 ir 31 pastatuose klasėmis paverstos visos įmanomos patalpos, todėl nemaža jų dalis (ypač Antakalnio g. 31 pastate) tam yra visiškai nepritaikytos ir neatitinka higienos normų: yra per mažos (netelpa reikalingas kiekis suolų), per tamsios, triukšmingos (pastato Antakalnio g. 31 vienos pusės langai išeina į judrią Antakalnio gatvę). Pastatai Antakalnio g. 29 ir 31 (ypač 31) yra pažeisti pelėsio: yra klasių, kurių sienose kas kelis mėnesius išlenda pelėsis ir tas vietas reikia periodiškai uždažyti, taip pat yra klasių, kuriose sunku būti dėl pelėsių tvaiko. Yra ankštų klasių, kuriose neįmanoma išbūti visą pamoką nepadarius pertraukėlės vėdinimui“, – tokius skundus pateikia mokyklos bendruomenė.

Ir tai tik dalis nepasitenkinimo. Progimnazija priversta savo pamokų tvarkaraštį sudarinėti tik tuomet, kai tai padaro Antakalnio gimnazija ir J.Lelevelio vidurinė mokykla, nes tik tada yra aišku, kada ir kurios patalpos bus laisvos, kada bus galima naudotis sporto sale ir pan.

J.Grigaravičienė įsitikinusi, kad Vilniaus savivaldybė privalo pagaliau išspręsti įsisenėjusias jų progimnazijos problemas dėl patalpų. „Savivaldybės yra priėmusi sprendimą, tik norime, kad nepritrūktų politinės valios jį įgyvendinti, nes yra labai stiprus politinis spaudimas ir mes nenorime, kad dėl to, jog kažkas ruošiasi būsimiems rinkimams, nukentėtų mūsų vaikai“, – kalbėjo tėvų atstovė.

Išsikraustyti – iki rugsėjo

J.Lelevelio vidurinė mokykla į patalpas Minties g. privalo išsikraustyti iki naujųjų mokslo metų pradžios rugsėjo 1 dieną. Tačiau Antakalnio progimnazijos bendruomenė baiminasi, kad taip gali neįvykti ir dėl to vaikai vėl turėtų dalį mokslo metų mokytis nenormaliomis sąlygomis. To daugiau nėra nė vienoje Vilniaus mokykloje.

Vos prieš kelias dienas paskelbtas viešas Vilniaus lenkų tėvų forumo pirmininkės Danutos Narbut, kalbėjusios J.Lelevelio vidurinės mokyklos tėvų bendruomenės vardu, kreipimasis į sostinės vicemerą Valdą Benkunską, kuriame teigiama, kad mokykla varoma iš savo namų, kuriais prieš kelerius metus mielai pasidalino su Antakalnio progimnazija, priimdama dalį šios mokyklos mokinių, taip pat pabrėžiama, kad kraustytis niekas niekur neketina.

Ketvirtadienį, tuo pačiu metu, kai po Vilniaus savivaldybės langais vyko mitingas, J.Lelevelio mokyklos bendruomenės atstovai meldėsi: „Vilniaus J.Lelevelio vidurinės mokyklos gynimo komitetas informuoja, kad balandžio 14 dieną, ketvirtadienį, 13 val., Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje Antakalnyje vyks šv. Mišios už J.Lelevelio vidurinės mokyklos ateitį, sėkmingą jos akreditaciją ir patalpų išsaugojimą. Komitetas kviečia kartu melstis tėvus, mokinius, darbuotojus, kolegas ir mokyklos draugus.“

Pinigų remontui rado

Vilniaus tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Vytautas Mitalas patikino, kad pinigų mokyklos patalpoms Minties g. jau yra surasta, paskelbti viešieji pirkimai ir jau netrukus prasidės remontas. Tad J.Lelevelio vidurinė mokykla jau rugsėjį turės suremontuotas patalpas, iki Naujųjų metų ketinama baigti tvarkyti ir mokyklos išorę.

VIDEO: Antakalnio progimnazija mitinge reikalavo savo namų

„Jau yra parengtas visas planas, kaip renovuosime Minties gatvėje esančias patalpas, kad J.Lelevelio mokyklos, kuri dabar veikia dviejose patalpose Antakalnio ir Minties gatvėse, moksleiviai persikeltų į patalpas, parengtas labai kokybiškai ugdymo veiklai“, – kalbėjo politikas.

Jis nebuvo linkęs komentuoti, ar neprireiks imtis kokių nors priemonių, jeigu J.Lelevelio mokyklos bendruomenė geranoriškai palikti Antakalnio nenorės. Anot V.Mitalo, tikimasi su bendruomene sutarti ir laikytis tarybos sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius