Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 21

Antanas Guoga apie emigraciją: gal, praradę 2 milijonus žmonių, kažką ir darysime

Jei valdžia turėjo tikslą sumažinti Lietuvos gyventojų, išstumti juos iš darbo rinkos ir atgrasyti nuo dalyvavimo rinkimuose, tikslas sėkmingai pasiektas, ironizuoja europarlamentaras Antanas Guoga. Nors piliečiai netrukus gali sulaukti galimybės pataisyti situaciją, pavyzdžiui, per planuojamą referendumą dėl dvigubos pilietybės, jis abejoja, ar lietuviai jau yra pasirengę didžiuliams pokyčiams.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rimtu spyriu tiek gyventojams, tiek valdžiai kažko imtis galbūt taptų žinia, kad į užsienį mūsų išvyko jau du milijonai.

„Konservatoriai su socialdemokratais tikrai sėkmingai vykdo politiką, kad išvytų mūsų tautą, protingiausius žmones iš Lietuvos ir neprileistų prie jokių valdymo organų, – portalui 15min.lt kalbėjo Europos Parlamento (EP) narys. – Iš Lietuvos išvyti žmonės neturi jokių teisių savo tėvynėje, negali balsuoti, jų vaikai negali turėti Lietuvos paso. Projektas sėkmingai buvo įvykdytas, reikia juos pasveikinti. Jei buvo tikslas sumažinti mūsų tautą, protingiausius ir tuos, kurie nori dirbti, išvyti, o paskui jų ar jų vaikų neprileisti prie Lietuvos, tas padaryta sėkmingai.“

Pagal galiojančią tvarką, užsienyje įsikūrę Lietuvos piliečiai gali balsuoti rinkimuose, kaip ir gyvenantieji Lietuvoje, tačiau tam reikia įdėti papildomų pastangų, pavyzdžiui, vykti į ambasadą ar konsulatą, registruotis iš anksto balsavimui paštu.

Jau ne vienus metus tęsiasi diskusija dėl balsavimo internetu, kuris esą paskatintų aktyvesnį ne tik emigrantų, bet ir jaunimo dalyvavimą, įteisinimo, tačiau projektai niekaip nevirsta įstatymu.Teisingumo ministerija neseniai parengė naujas pataisas, kuriomis būtų „sudarytos prielaidos naujos balsavimo formos įteisinimui“.

Tai esą būtų pagrindas kurti balsavimo internetu informacinę sistemą ir ją testuoti. Kiek anksčiau Seimo Žmogaus teisių komitetas buvo pareiškęs, esą iki tol siūlyta tvarka neužtikrintų nei balsavimo slaptumo, nei skaidrumo. Užsienyje gyvenančių lietuvių vaikai, kurie gimdami įgijo kitos valstybės pilietybę, taip pat gali gauti Lietuvos pasą, tačiau sulaukus 21-erių jiems tenka apsispręsti, kurios valstybės piliečiu nori būti.

Migracijos valdybos nuotr./Lietuvos Respublikos pasas
Migracijos valdybos nuotr./Lietuvos Respublikos pasas

Gegužės pradžioje Seimas palankiai įvertino nutarimo, kuriuo siūloma referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo surengti kitų metų spalį kartu su parlamento rinkimais, projektą. Jį pateikė Liberalų sąjūdis, su kuriuo A.Guoga pateko į EP. Siūloma negaliojančia pripažinti Konstitucijos 12 straipsnio antrąją dalį, kad niekas, išskyrus įstatymo numatytus atvejus, negali būti Lietuvos ir kitos valstybės piliečiu.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius, nors ir pritaria dvigubai pilietybei, šią formuluotę sukritikavo. Esą „Lietuvoje bus apie 40 tūkst. piliečių, kurie turės ir Rusijos, ir Lietuvos pilietybę“.

Lietuvoje bus apie 40 tūkst. piliečių, kurie turės ir Rusijos, ir Lietuvos pilietybę, – A.Kubilius.

Konservatorius siūlo vietoj referendumo kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, kodėl iki 1990 metų iš Lietuvos išvažiavę asmenys turi teisę į dvigubą pilietybę, o išvykę vėliau – ne.

„Sėkmingai viską pagrindžiame tuo, kad rusas gaus Lietuvos pilietybę, – piktinosi A.Guoga, pats paauglystėje išvykęs gyventi į Australiją ir grįžęs tik po keliolikos metų. – Dėl to gyvename baimėje, negalime atsiriboti nuo konservatorių baimės. Nežinau, kaip tai pakeisti, nes tikrai žmonės Lietuvoje  visko bijo. Tie, kurie išvažiuoja, man atrodo, išsivaduoja.“ 

Anot pašnekovo, jei vyks referendumas dėl dvigubos pilietybės ir bus įteisintas balsavimas internetu, „Lietuva turės galimybę situaciją atsukti atgal”.

„Kaip žmonės tikrai esame geresni. Deja, politinė sistema ir politinis elitas, kuris vadovauja Lietuvai jau daug metų, tikrai nepasiruošęs judėti, jie nori likti ir liks ten pat, – svarstė A.Guoga, bet kartu pripažino, kad rimtesniems pokyčiams nepasirengusi ir visuomenė. – Dar turime pakankamai subręsti. Kol kas esame valdomi baime. Šiandien žmones tai tenkina.“

EP narys pasiūlė labiau sekti estais, prieš kuriuos seniau esą pirmavome, o dabar atsiliekame. Jo žodžiais, valdžia turėtų tai pripažinti ir pasitraukti, užleisdama vietą kitiems.

Bet gal lietuvių pasirinkimas trumpesniam ar ilgesniam laikui traukti į užsienį savaime nėra blogas? Kai kurie, žinoma, iškeliauja visam laikui (galbūt ir nepatenkinti valdžia), bet dalis, pamatę kitokį gyvenimą ir supratę, kad nuo jų kažkas priklauso, ims grįžti ar bent aktyviau dalyvauti rinkimuose keisti situaciją.

„Jiems neleidžiama aktyviau dalyvauti rinkimuose. Neleidžiame balsuoti (internetu – red. past.), o jų vaikams integruotis į Lietuvą, turėti dvigubos pilietybės. Prarasti tiek žmonių – milijoną iš keturių – yra rekordas! Apie tai reikia mokslo darbus rašyti. Reiškia, praradai pusę darbingų, protingų žmonių. Bet jie vis tiek nori likti ir tęsti savo politiką. Gal, kai bus du milijonai, kažką ir darysime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius