Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 20

Antstoliai dėl vaiko perdavimo turės tartis su vaiko teisių gynėjais, psichologais ir policininkais

Nuo šiol prieš perduodami vaiką teismo sprendimu, antstoliai turės sėsti prie stalo su Valstybinės vaiko teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) atstovais, psichologais bei policija ir tartis, kaip nepažeisti vaiko interesų.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tokia tvarka numatoma teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus patvirtintose antstolių veiklą reguliuojančiose Sprendimų vykdymo instrukcijos (SVI) pataisose, teigiama Teisingumo ministerijos pranešime.

Pakeisti tvarką paskatino dažni atvejai, kai nėra užtikrinamas su vaiku susijusių sprendimų vykdymas, pavyzdžiui, dėl vaiko perdavimo, dėl teisės matytis su vaiku, kai tėvai išsiskyrę.

Pagal naująją tvarką antstoliai, prieš vykdydami teismo sprendimą, susijusį su vaiko interesais, privalės prie bendro stalo sukviesti VVTAT atstovus, psichologus bei policiją.

Visos šios institucijos tuomet, kai skolininkas geranoriškai nevykdys teismo sprendimo perduoti vaiką, privalės kartu tartis, įvertinti visas rizikas ir priimti sprendimą, kaip geriausiai tai padaryti, kad būtų maksimaliai apsaugotos vaiko teisės.

Jeigu bendrai susėdus nepavyks priimti vieningo sprendimo, VVTAT ir policijos atstovai bei psichologas per antstolio nustatytą terminą privalės pateikti rekomendacijas raštu. Atsižvelgdamas į jas, antstolis turės apsispręsti ir imtis konkrečių veiksmų teismo sprendimui vykdyti.

Antstoliai, pradėję vykdyti teismo sprendimą dėl bet kokio neturtinio pobūdžio išieškojimo nepilnamečių asmenų atžvilgiu, privalės nedelsdami apie tai pranešti VVTAT.

Pasak ministerijos, tokiu būdu bus užtikrintas glaudesnis bendradarbiavimas tarp institucijų, leisiantis nuolat keistis turima informacija, priimti tinkamus ir savalaikius sprendimus.

Iki šiol teisinis reguliavimas taip pat numatė, kad vykdant tokius teismo sprendimus, kartu su antstoliu privalo dalyvauti VVTAT atstovas, taip pat gali būti kviečiamas psichologas, tačiau nebuvo nurodytos nei šių asmenų teisės bei pareigos vykdymo procese, nei detalesnė tokių sprendimų vykdymo tvarka.

Visuomenėje itin audringų reakcijų sukėlė istorija dėl Drąsiaus Kedžio dukters globos. Minia protestuotojų trukdė ją perduoti motinai Laimutei Stankūnaitei, kurią D.Kedys kaltino sąvadavimu tvirkinant dukrą. Teisėsauga L.Stankūnaitės kaltės įrodymų nerado.

Taip pat Balbieriškio ir aplinkinių kaimų gyventojai neleido antstoliui perduoti Lukoševičių globojamos mergaitės teismo paskirtiems globėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius