Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 05 20

Antstolių rūmai: mergaitei nesiekiama padaryti jokios žalos

Lietuvos antstolių praktikoje nėra buvę atvejų, kad vykdydami teismų sprendimus perduoti vaikus antstoliai naudotų priverstinio pobūdžio priemones, jeigu tai nėra gyvybiškai būtina saugant vaiką.

„Norime nuraminti visus susirūpinusius dėl Garliavoje globojamos mergaitės būklės. Jokiais antstolio veiksmais nesiekiama padaryti šiai mergaitei naujos skriaudos“, – pabrėžia Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė.

Jos žodžiais, antstolio pareiga vykdyti teismo sprendimą vaikų perdavimo atvejais jokiu būdu nereiškia pareigos taikyti kraštutines priemones, kurios galiausiai atsisuktų prieš vaiką. Jeigu vaikas gyvena normaliomis sąlygomis ir nepatiria realios grėsmės, antstoliai visada ieško kompromisinio sprendimo vykdymo būdo.

Kaip Antstolių rūmus informavo Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartį dėl mažametės D.K. gyvenamosios vietos nustatymo vykdantis antstolis Marekas Petrovskis, gegužės 20 d. rytą, kaip planuota,  neperdavus mergaitės, yra priimtas naujas antstolio patvarkymas. Visos suinteresuotos šalys kviečiamos į pokalbį prie bendro konsultacijų stalo. 

Priimdamas tokį patvarkymą, antstolis vadovavosi Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pateiktomis rekomendacijomis. Pagal rekomendacijas „būtina išnaudoti visas įmanomas priemones siekiant, kad Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartis dėl vaiko D.K. gyvenamosios vietos nustatymo su L.S. būtų įvykdyta geranoriškai ir tam tinkamai paruošus mergaitę“. Rekomendacijose nurodoma, kad būtų tikslinga artimiausiu metu organizuoti susitikimą, pakviečiant jame dalyvauti abi ginčo šalis, Vaikų teisių apsaugos skyriaus specialistus ir kartu aptarti galimus abiejų šalių siūlymus dėl nutarties vykdymo aplinkybių, taip pat būtina numatyti kompetentingo psichologo dalyvavimą ir atsižvelgti į jo rekomendacijas.  

Kviesdamas į pokalbį suinteresuotus asmenis ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistus, antstolis įpareigojo ginčo šalis pasiūlyti joms tinkamas kandidatūras psichologų,  kurie galėtų dalyvauti susitikime ir pateikti išvadas bei pasiūlymus dėl galimų teismo sprendimo įvykdymo priemonių ir būdų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius