Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 16

Anušauskas dėl CŽV kalėjimo: teroristų už rankos nelaikiau

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) jau turi preliminarias tyrimo dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje išvadas.
A.Anušauskas: „Jėgos panaudojimas buvo adekvatus situacijai“.
Arvydas Anušauskas / Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Tirdami JAV žurnalistų paviešintą istoriją apie galimai Lietuvoje egzistavusį CŽV kalėjimą įtariamiems terorizmu asmenims, NSGK komiteto nariai apklausė 56 liudytojus, išnagrinėjo krūvą susijusių slaptų ir viešų dokumentų,

NSGK dėl galutinių išvadų ketina balsuoti ateinantį pirmadienį arba antradienį. Pasak NSGK pirmininko Arvydo Anušausko, viešos bus tik dalis išvadų – tiek, kiek reikės galutiniams atsakymams pagrįsti.

Paklaustas, ar jau sau turi atsakymus į keltus klausimus, A.Anušauskas teigė, kad taip, tačiau ji esą nebūtinai sutampa su viso komiteto nuomone. „Dalis greičiausiai bus įslaptinta, nes per giliai negalim skelbti visos informacijos, kuri susijusi su tyrimu. Bet kažkuo remtis išvados turi. Yra trys klausimai – aiškūs, trumpi. Gali atsakyti taip arba ne, bet kuo pagrįsi tą dalyką?“ – žiniasklaidai kalbėjo A.Anušauskas.

Sau atsakymą jau turi

Paklaustas, ar jau sau turi atsakymus į keltus klausimus, A.Anušauskas teigė, kad taip, tačiau ji esą nebūtinai sutampa su viso komiteto nuomone. 

„Čia formuluočių klausimas – yra dvylika komiteto narių, visi turi savo nuomonę ir savo požiūrį, nors girdėjom vienodus atsakymus. Bet visi turim nuomonę dėl jų traktavimo – vieniems atrodo vienaip, kitiems – kitaip“, – teigė politikas. Jis tikisi, kad net ir skirtingos nuomonės bendrai išvadai nesutrukdys: „Jei Seime gimsta įstatymai, tai ir mums pavyks“.

„Nė vieno teroristo už rankos nelaikiau – nei tardomo, nei kokio. Tai kaip aš galiu turėti tokį galutinį atsakymą? Be to – jūs žinote Amerikos poziciją – nekomentuoti ir viskas. Šiuo atveju tik tiek galiu pasakyti – nekomentuoti jie nusiteikę ir dabar“, – į klausimą, ar atsakymas bus vienareikšmiškas, t. y. paneigtas ar patvirtintas CŽV kalėjimo egzistavimas, atsakė A.Anušauskas.

Jis teigė, kad NSGK tyrimo metu gavo žodinį atsakymą ir iš JAV institucijų – koks jis buvo, paaiškės kartu su išvadomis. „Sakykim taip – jis buvo ne vieno žodžio“, – paklaustas, ar JAV pareigūnai atsakė, kad nieko nekomentuos, teigė NSGK pirmininkas.

Atsakymai – iki antradienio

JAV televizija „ABC News“ vasarą pranešė esą netoli Vilniaus 2004–2005 metais veikė slaptas Jungtinių Valstijų CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams. Lapkritį šios televizijos interneto svetainėje paskelbta, kad kalėjimas veikė Antaviliuose esančiose jojimo patalpose. Teigiama, kad čia buvo kalinami ir galimai kankinti aštuoni terorizmu įtariami asmenys.

Iki gruodžio 22 dienos NSGK turi atsakyti, ar Lietuvos teritorijoje veikė slapti JAV CŽV sulaikymo centrai; ar juose buvo kalinami CŽV sulaikyti asmenys bei ar valstybės institucijos (politikai, pareigūnai, valstybės tarnautojai) svarstė su šių sulaikymo centrų veikla, įtariamų terorizmu asmenų pervežimu bei įkalinimu Lietuvoje susijusius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius