Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 27

Anykščiai šventės vainiką nupynė tik iš savo darželio gėlių

Penktadienį prasidėjo ir tris paskutiniojo liepos savaitgalio dienas tęsiasi didžiausias Anykščių krašto kultūros renginys – Miesto šventė ir Pasaulio anykštėnų VII suvažiavimas „Buvom. Esam. BŪSMA!“
Penktadienį prasidėjo didžiausias Anykščių krašto kultūros renginys.
Penktadienį prasidėjo didžiausias Anykščių krašto kultūros renginys. / Tautvydo Kontrimavičiaus nuotr.

Šiomis dienomis vainikuojamos idėjos, kurios buvo subrandintos, paskelbus 2013-uosius Anykščiuose Pasaulio anykštėnų metais. O svarbiausia iš jų – Miesto šventę savo kūriniais, nuveiktais darbais ar muzika užpildo tik anykštėnai. Vieni jai tapę savo ar protėvių kilme, kiti – čia dabar gyvendami, treti – tiesiog jausdami ypatingą palankumą Anykščiams ir čia vis sugrįždami.

Penktadienį mieste buvo atidarytos kelios parodos. Čia savaitgalį siekiama ir Lietuvos rekordo – masiškiausios iš vieno krašto kilusių dailininkų parodos. 40 tapytojų, skulptorių, grafikų – visi būtinai Anykščių rajone gimę ir šiuo metu produktyviai kuriantys – pateikė po vieną savo kūrinį bendrai parodai „Mes čia“.

Šalia savo personalines parodas atvėrė Nacionalinės premijos laureatas skulptorius Vladas Vildžiūnas ir fotomenininkas Jonas Junevičius, kuris nuotraukomis pasakoja Pasaulio anykštėnų bendrijos ir anykštėnų suvažiavimų dviejų dešimtmečių istoriją. Į Anykščius šventės proga atkeliavo ir vienos žymiausių XX a. dailininkių, kilusių iš šio krašto, Domicelės Tarabildienės kūriniai, o savo fotoportretų kolekcijos fragmentus, plokštelėse išlikusiais įžymybių garso įrašais palydimus, eksponuoja žymiausia Lietuvos rašytojų fotografė fotomenininkė Ona Pajedaitė.

Miesto šventės atidarymo proga Anykščių gatvėmis nusidriekė rekordinė Trispalvė, prieš porą metų Antano Vienuolio gimnazijoje pasiūta. 200 metrų ilgio vėliavą gatvėmis į šventės atidarymo ceremoniją atnešė visų Anykščių įstaigų, seniūnijų, bendruomenių atstovai, į gimtinę grįžę anykštėnai, taip liudydami savo siekių ir minčių bendrystę.

Jau penktą kartą per Miesto šventę pagerbiami Anykščių rajono garbės piliečiai. Šiemet šis garbingiausias Anykščių krašto titulas buvo suteiktas buvusiam Anykščių Šv. Mato bažnyčios klebonui kanauninkui Stanislovui Krumpliauskui. Septyniolika metų atidavęs Anykščiams ir ypač pasižymėjęs naujų kultūros tradicijų plėtra, dvasininkas pernai išvyko tarnauti į Dusetas (Zarasų r.), tad Anykščiuose dabar tik švenčių svečias.

Tęsiant kasmetinę tradiciją, Anykščių centras ir vėl pasipuošė daugiau kaip dvidešimčia gėlių kilimų. Šventės proga Anykščiuose buvo atidengtas paminklas seniesiems anykštėnams, palaidotiems XIX a. kapinėse, kurios dabar virtusios parku. Jas paženklino iš Anykščių krašto kilusio žymaus skulptoriaus Antano Žukausko sukurta trijų akmeninių kryžių kompozicija, liudijanti šventuosius vartus ir į jo protėvius priglaudusį Anykščių miesto kampelį.

Šventosios upės vagoje įrengtoje scenoje penktadienio vakare pirmąjį šios vasaros sezono koncertą surengė grupė „Antis“. Nors dauguma šio kolektyvo dainų gimė „Anties“ lyderio Algirdo Kaušpėdo tėvų sodyboje prie Šventosios netoli Andrioniškio (Anykščių r.), bet grupė Anykščiuose koncertavo net po 25 metų pertraukos – 1988 m. liepą surengtas jos koncertas čia buvo Sąjūdžio pradžios ženklas. O šeštadienį koncertų pynę ant Šventosios vandens užbaigė jaunimo muzikos programa, kurioje dalyvavo ir vyndarių Karazijų giminės ainis iš Islandijos Ryanas Karazija. Sekmadienis – Šv. Onos atlaidų ir pakermošio diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius