Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 29

Anykščių moksleiviai jau turi elektroninius mokinio pažymėjimus

Pirmuoju šalyje rajonu, kuriame pradėjo veikti naujomis funkcijomis papildyta „TAMO“ sistema, tapo Anykščiai. Visose 11 rajono mokymo įstaigų įdiegta elektroninė mokinių registravimosi įranga, kuri veikia naudojantis elektroniniu mokinio pažymėjimu. Prie šios galimybės artimiausiu metu bus įtrauktos ir papildomos paslaugos – atsiskaitymas valgyklose, elektroninis bibliotekos skaitytojo pažymėjimas bei mokinių pavėžėjimo į mokyklą paslauga.
Mokytoja
Mokykla. Asociatyvi nuotr. / 123FR.com nuotr.
Temos: 2 Anykščiai Mokykla

„Tai svarbus momentas plečiant „ateities“ mokyklų tinklą Lietuvoje ir kuriant saugesnę, patogesnę bei išmanesnę aplinką vaikams, jų tėvams ir mokyklų darbuotojams. Tikime, kad naujos galimybės, kurias suteikia pažangi elektroninė įranga, atneš pozityvių permainų mokymo įstaigų gyvenime. Neabejojame, kad netolimoje ateityje prie Anykščių rajono mokyklų prisijungs ir kitų šalies regionų mokymo įstaigos“, – pranešime cituojama projektą plėtojančios UAB „Tavo mokykla“ direktorė Viktorija Burlinskaitė.

Pirmasis žingsnis a. mokyklų link Anykščių rajone buvo žengtas prieš keletą metų, kai popieriniai dienynai buvo pakeisti elektroniniais.

„Elektroninis dienynas mokyklų lūkesčius pateisino su kaupu, tad tolimesniam sistemos tobulinimui ir kitoms naujovėms jos yra daug atviresnės. Džiugu, kad Anykščių mokyklos, palaikomos vietos savivaldybės, parodė iniciatyvą ir pirmosios šalyje rajono mastu ėmėsi diegti pažangias technologijas“, – teigė V. Burlinskaitė.

Mokiniai daugelį mokyklose vykstančių procesų – nuo apsipirkimo valgykloje ir knygų užsakymo bibliotekoje, iki kasdienės kelionės į mokymo įstaigą – galės atlikti greičiau, patogiau ir išmaniau, naudodamiesi tik vienu pažymėjimu.

Anot jos, elektroninio pažymėjimo ir dabartinių įrenginių suteikiamos galimybės mokyklų administracijoms leis stebėti ir analizuoti pamokų lankomumo ir kitus duomenis, ugdyti mokinių punktualumo įgūdžius, atsakingumą, gerinti drausmę. Tuo tarpu, mokiniai daugelį mokyklose vykstančių procesų – nuo apsipirkimo valgykloje ir knygų užsakymo bibliotekoje, iki kasdienės kelionės į mokymo įstaigą – galės atlikti greičiau, patogiau ir išmaniau, naudodamiesi tik vienu pažymėjimu.

Tokius „TAMO“ pažymėjimus jau turi beveik visi Anykščių rajono mokyklų mokiniai. Pridėjus pažymėjimą prie specialaus skaitytuvo, sistemoje, susietoje su „TAMO“ el. dienyno duomenų baze, fiksuojami visi moksleivių atėjimai ir išėjimai. Kai kurios mokyklos inicijuoja šio projekto plėtrą – greitu metu bus diegiamas įėjimo kontrolės sprendimas, leidžiantis dar geriau pasirūpinti mokinių ir mokyklos saugumu.

„Visų pirma, elektroninis raktas mums svarbus dėl saugumo – į mokyklą negalės patekti pašaliniai. Be to, taip patogu kontroliuoti pamokų lankomumą. Labai naudinga ir tėvams, kurie gali matyti, kada atėjo ir kada iš mokyklos išėjo jų atžala. Tiesa, tam reikia, jog žymėtųsi absoliučiai visi vaikai. Tad dabar vyksta mokinių pratinimo prie naujovių procesas. Kita vertus, vaikai labai smalsūs ir tos naujovės jiems patinka, laukiame ir kitų funkcijų“, – sakė Jono Biliūno gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rimutė Stanislavovienė.

Ateityje – elektroninis skaitytojo ir keleivio bilietas

Šiuo metu Anykščiuose intensyviai ruošiamasi elektroninio pažymėjimo pritaikymui mokyklų bibliotekose, taip pat rengiamasi atsikratyti popierinių bilietėlių mokinių važiavimui į mokyklą ir iš jos.

„Šioms naujovėms ruošiamės ne tam, kad būtume pažangūs ir madingi. Tiesiog siekiame, kad mokykloje visiems būtų paprasčiau. Pavyzdžiui, bibliotekos formalumai ganėtinai vargina vaikus, o turėdami elektroninį skaitytojo bilietą, jie galės ne tik greitai išsirinkti ir užsisakyti knygą, bet ir matyti visą jos naudojimo istoriją. Tą patį galima pasakyti ir apie transportą – iki šiol naudojamės popieriniai bilietėliais, kurie išduodami mokiniams, tačiau tai nėra patogu. Tikimės greitu metu „TAMO“ sistemą įdiegti ir valgykloje, taip pagreitės aptarnavimas, tėvai matys, ką ir kada valgė jų vaikai“, – teigė R. Stanislavovienė.

Praėjusių metų rudenį „ateities“ mokyklų projektas buvo įgyvendintas pirmosiose penkiose šalies mokyklose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Planuojama, kad iki 2016 m. visos Lietuvos mokyklos naudosis tokių elektroninių sistemų privalumais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius