Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 11 19

Geriausi Vakarų Lietuvoje

Sumažėjusi emigracija, padidėjusios tiesioginės užsienio investicijos, daugiau veikiančių ūkio subjektų, išaugęs turistų skaičius, – tokius pokyčius Lietuvos regionuose didele dalimi lemia miestuose, miesteliuose ir kaimuose sutvarkytos viešosios erdvės ir kiti įgyvendinti projektai pagal Vidaus reikalų ministerijos (VRM) administruojamas Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemones.
VRM Regioninės politikos departamento direktorius A.Plikšnys įteikė apdovanojimą Telšių rajono savivaldybės administracijos atstovui. VRM nuotr.
VRM Regioninės politikos departamento direktorius A.Plikšnys įteikė apdovanojimą Telšių rajono savivaldybės administracijos atstovui. VRM nuotr.

Kuo patrauklūs Telšiai?

Migracija iš Telšių rajono 2007-2013 m.  sumažėjo 13 proc., – daugiau nei visoje apskrityje. Tiesioginės užsienio investicijos vienam gyventojui nuo 2007 iki 2012 m. padidėjo 78 proc., kai Lietuvoje – tik 27 proc. Nuo 848 iki 906 (7 proc.) 2007-2014 m. padidėjo ir rajone veikiančių ūkio subjektų skaičius.

Patrauklesni Telšiai tapo ne tik verslininkams, bet ir turistams. Į Telšiuose įsikūrusį Žemaitijos turizmo centrą pernai jų užsuko 69 proc. daugiau nei 2007 m.

„Galima daryti prielaidą, kad pokyčius lėmė 2007-2013 m. laikotarpiu įgyvendinti ES projektai – sutvarkytos viešosios erdvės, senamiestis, lankytini objektai.  Tai sudarė geras sąlygas atsirasti naujoms įmonėms, įsteigti naujas darbo vietas“, – sako Telšiu raj. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Anglickas. Pasak jo, Telšių mieste per 2010-2014 m. atsidarė daugiau nei 10 naujų kavinių, barų, parduotuvių bei kitokias paslaugas teikiančių įmonių.

Gerų įvertinimų nestinga

Pernai telšiškiai laimėjo Europos Komisijos paskelbtą konkursą, kurio metu kiekvienoje Europos Sąjungos šalyje buvo renkamos patraukliausios turizmo vietovės. Septynių kalvų miestas Telšiai buvo pripažinta geriausia Lietuvoje vietove, kurioje lankomi objektai ir teikiamos paslaugos yra pritaikytos ir siūlomos visiems turistams, tarp kurių ir asmenys su negalia, šeimos su mažais vaikais, senyvo amžiaus žmonės ir pan. Ir šis įvertinimas – ne vienintelis. Telšiškių įgyvendintas projektas „Apleistų ir užterštų Telšių miesto teritorijų prie Masčio ežero regeneravimo ir tvarkymo darbų atlikimo I etapas (II eilė)“ neseniai buvo pripažintas geriausiu Vakarų Lietuvoje įgyvendintu projektu pagal VRM administruojamą ES Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Regioninių ekonomikos augimo centrų plėtra“.  Įgyvendinant projektą  buvo kompleksiškai sutvarkyta Masčio ežero pakrantės dalis, sukurta rekreacinė ir aktyvaus poilsio infrastruktūra. Šiam projektui buvo įteiktas ir geriausių Vakarų Lietuvoje įgyvendintų projektų apdovanojimo renginio dalyvių simpatijų prizas.

Į minėtą VRM Regioninės politikos departamento įsteigtą nominaciją taip pat pretendavo dar du Vakarų Lietuvoje įgyvendinti projektai: tauragiškių – „Tauragės miesto Vytauto stadiono rekonstrukcija ir aplinkos sutvarkymas“ ir mažeikiškių – „Žemaitijos gatvės dalies kompleksinis sutvarkymas“.

Lietuvoje – 329 projektai

Jau antrus metus VRM Regioninės politikos departamentas ir Centrinė projektų valdymo agentūra organizuoja  geriausių Vakarų Lietuvoje įgyvendintų projektų pagal VRM administruojamas priemones „Regioninių ekonomikos augimo centrų plėtra“, „Probleminių teritorijų plėtra“ ir „Prielaidų spartesnei ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse sudarymas“ apdovanojimą.

Nominacijos Geriausias Vakarų Lietuvoje įgyvendintas projektas pagal priemonę „Probleminių teritorijų plėtra“ laureatu šiemet tapo ir buvo apdovanotas Akmenės rajono savivaldybėje įgyvendintas „Naujosios Akmenės senamiesčio gyvenamosios aplinkos sutvarkymo projektas“ . Jam nusileido Kelmės rajono savivaldybės administracijos įgyvendintas projektas „Kelmės miesto centrinės dalies teritorijos sutvarkymas“.

Tauragės rajono savivaldybės įgyvendintam projektui „Batakių miestelio, Žygaičių miestelio, Lomių kaimo, Pagramančio miestelio ir Skaudvilės miesto kompleksinis sutvarkymas“  laureato apdovanojimas atiteko nominacijojeGeriausias Vakarų Lietuvoje įgyvendintas projektas pagal priemonę „Prielaidų spartesnei ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse sudarymas“. Į šios nominacijos laureatus taip pat pretendavo jurbarkiškių projektas „Veliuonos miestelio kompleksinis sutvarkymas“ ir rietaviškių – „Medingėnų gyvenvietės viešosios infrastruktūros plėtra“.

Iki 2015 m. pagal 3 minėtas VRM administruojamas priemones šalies savivaldybėse numatoma įgyvendinti 329 projektus. Šioms priemonėms finansuoti iš viso skirta daugiau nei 872  mln. Lt ES fondų lėšų. Už atliktus darbus šiuo metu išmokėta bemaž 741 mln. Lt ES lėšų, jau įgyvendinti 186 projektai.

Parengta bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius