Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 13

Apeliacinis teismas: teiginiai „Durnių laive“ žemina europarlamentaro V.Landsbergio tėvo garbę ir orumą

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija penktadienį atmetė velionio rašytojo vaikų skundus ir paliko galioti 2009 m. gruodžio 23 d. priimtą Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo pripažįstama, kad knygoje „Durnių laivas“ paskelbti teiginiai apie prof. Vytauto Landsbergio tėvą neatitinka tikrovės ir žemina garbę bei orumą, teigiama teismo išpatintame pranešime spaudai.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teismo sprendimas yra pagrįstas ir teisėtas.

Teismas pripažino, kad knygoje pateikta informacija laikytina duomenimis, kuriuos žinomas rašytojas paskleidė kaip realiai įvykusius faktus, o ne kaip nuomonę.

Nagrinėjant bylą pirmosios instancijos teisme buvo kilęs klausimas dėl mirusio rašytojo materialinių ir procesinių teisių perėmimo galimybės šioje byloje. Lietuvos apeliacinis teismas pabrėžia, kad reikalavimas pripažinti, jog knygoje buvo išspausdinti tikrovės neatitinkantys ir asmens garbę bei orumą žeminantys teiginiai, nėra laikomas teisiniu santykiu, sukuriančiu asmeninę neturtinę prievolę, todėl ši neturtinė prievolė gali būti paveldima.

Ieškovas europarlamentaras prof. Vytautas Landsbergis 2007 m. birželio 26 d. kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su ieškiniu dabar jau mirusiam rašytojui, prašydamas įpareigoti atsakovą viešai paneigti ieškinyje nurodytus tikrovės neatitinkančius, ieškovo Vytauto Landsbergio velionio tėvo ir visų jo vaikų garbę bei orumą žeidžiančius teiginius, paskleistus knygoje ,,Durnių laivas“. Profesorius V. Landsbergis reikalavo paneigimą paskleisti ne mažesniu tiražu platinamoje spaudoje, negu knygos ,,Durnių laivas“ paskleistieji tiražai, o taip pat priteisti iš atsakovo neturtinės žalos atlyginimą.

Nagrinėjant šią bylą pirmosios instancijos teisme, knygos autorius 2008 m. gruodžio 11 d. mirė. Jo materialinių ir procesinių teisių perėmėjais buvo pripažinti dukra ir du sūnūs.

Praėjusių metų pabaigoje Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad knygoje minimi teiginiai žemina V. Landsbergio tėvo garbę bei orumą ir neatitinka tikrovės. 

Rašytojo teises perėmę jo vaikai kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, prašydami panaikinti šią nutartį ir bylą nutraukti arba grąžinti ją nagrinėti iš naujo. Jie teigė, kad knygoje išsakyta tik rašytojo nuomonė apie europarlamentaro tėvą, o ne pateikti duomenys.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius