Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 27

Apie Albiną Janušką nuomonę pakeitė ne visi konservatoriai

Ilgamečiai konservatoriai Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė teigiamai vertina užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio svarstymus savo patarėju skirti buvusį diplomatą Albiną Janušką, nors pastarojo veiklą prieš penkiolika metų smarkiai kritikavo. R.Juknevičienė teigia nesanti pikta menanti, o A.Kubiliui A.Januška – protingas žmogus. Tik Kęstutis Masiulis 15min pripažino apie A.Janušką neigiamos nuomonės nepakeitęs.
Albinas Januška
Albinas Januška/ O.Posaškovos nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min penktadienį paskelbė, kad Valstybės saugumo departamente (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnyboje buvo pradėtas patikrinimo procesas dėl A.Januškos patikimumo bei leidimo dirbti su slapta informacija, jog jis galėtų tapti G.Landsbergio patarėju.

Užsienio reikalų ministras to komentuoti nepanoro, o jo atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė raštu atsakė, kad „šiuo metu permainos politinėje ministro G.Landsbergio komandoje nevyksta“.

Konservatorė R.Juknevičienė 2006-2007 metais vilnijus vadinamųjų „valstybininkų“ skandalui kritikavo jų ir ypač – A.Januškos veiklą.

Knygoje „Politikos sūpuoklės. Diplomatijos arena ir užkulisiai“ buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis rašė, jog R.Juknevičienė „valstybininkus“ kaltino už demokratiškai išrinktų politikų nugaros, manipuliuojant savo įtaka ir ryšiais, priiminėjus sprendimus.

Penktadienį politikė teigė mananti, kad praeities pamokas išmoko visos pusės, o tų laikų istorijoje dalyvavę žmonės, buvę vienoje pusėje, po kurio laiko atsidūrė visiškai priešingoje.

Rusijos įtakos dabar apmažėjusios.

„Ir ta pati priežastis, kuri sukūrė to meto „valstybininkų klaną“ – valstybės silpnumas, yra praeityje. Rusijos įtakos dabar apmažėjusios, – pabrėžė pašnekovė. – Na, ką – pasirinkimas yra pasirinkimas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

Europarlamentarė teigė A.Janušką visuomet vertinusi kaip žmogų, turintį labai daug idėjų ir minčių.

„Manau, kad tai ir nutarta panaudoti, – pridūrė ji. – Nesu žmogus, kuris įkrenta į praeitį ir – rusai turi tokį posakį: „zlopamiatnyj“ (pikta menantis – aut.). Aš žiūriu į dabarties situaciją ir matau iššūkius jau visai kitus – tiesiog pasikeitė situacija ir aplinkybės. Negalima laikyti čia frontų labai atidarytų daug.“

A.Kubilius: protingi žmonės visur reikalingi

2006 metais žiniasklaida rašė, jog tuometį konservatorių pirmininką A.Kubilių išgąsdino žinia, jog A.Januška patarinės tuomečiam premjerui Gediminui Kirkilui.

„Reiktų laikyti tokį sprendimą gana rizikingu, kol nebaigtas tyrimas VSD, kur keliami klausimai ir dėl spaudoje skelbtų galimų A.Januškos sąsajų su VSD ir kaltinimų neskaidria veikla“, – tuomet naujienų agentūrai BNS kalbėjo politikas.

Tačiau šiandien, praėjus bene penkiolikai metų, A.Kubiliui atrodo, kad G.Landsbergio pasirinkimas – tinkamas.

„Protingi žmonės visur reikalingi“, – sakė A.Kubilius.

Europarlamentaras pridūrė nemanantis, kad dėl to kiltų kokių nors abejonių.

Protingas žmogus, ką aš galvoju – tiek tegaliu pasakyti.

„Protingas žmogus, ką aš galvoju – tiek tegaliu pasakyti (...) Aš nežinau, ar toks sprendimas apskritai yra priimtas (skirti A.Janušką patarėju – aut.). Bet jeigu jūs manęs klausiat apie A.Janušką, galiu pasakyti, kad man niekada nekilo abejonių dėl jo proto, dėl išminties.

O ta situacija, kokia buvo tuo laikotarpiu susiklosčiusi, aš manau, kad tas tyrimas (parlamentinis VSD veiklos tyrimas, kurį 2006 metais atliko Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas – aut.), davė savo naudos. Man atrodo, tokie tarpinstitucinės sąveikos dalykai tapo žymiai skaidresni“, – sakė jis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Andrius Kubilius

K.Masiulis: gal jie įsivaizdavo, kad dirbo valstybei

Tačiau konservatorių atstovas parlamentaras K.Masiulis, artimai pažinojęs 2006 metais Baltarusijoje pro viešbučio langą iškritusį ir žuvusį VSD pulkininką Vytautą Pociūną, sakė savo nuomonės apie A.Janušką nepakeitęs.

Po pareigūno žūties, 2006 metų antroje pusėje, parlamente vyko VSD veiklos tyrimas, užkabinęs ir A.Janušką bei vadinamuosius „valstybininkus“.

Gal jie taip įsivaizdavo, kad dirbo valstybei, bet dirbo klaniniu principu – G.Kirkilo aplinka.

„Mano požiūris koks buvo, toks išliko. Aš manau, kad kai kurie asmenys vis dėlto... Gal jie taip įsivaizdavo, kad dirbo valstybei, bet dirbo klaniniu principu – G.Kirkilo aplinka“, – teigė parlamentaras.

Jis 15min svarstė, kad taip galbūt Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas ir užsienio reikalų ministras bando stiprinti ryšius „su kažkuo“, nes A.Januška ryšių neabejotinai turi.

K.Masiulis pabrėžė, kad V.Pociūno žūtis kaip buvo mistika, taip ja ir pasiliko.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis

„Kiek buvo mistika, kiek įtakingos yra kažkokios neformalios struktūros, taip ir liko mistika – niekas nieko neišaiškino. Jei mano nuomonės klaustumėt – geriau, kad tie žmonės, kurie buvo labai stiprioje įtakoje ir pagarsėję labai neigiamomis savybėmis, gal geriau tegul jie taip ir liktų kaip istorijos dalis. Gal aš per daug griežtus vertinimus turiu“, – teigė Seimo narys.

K.Masiulis aiškino, kad apie tai, kuris ministras kokius žmones ketina kviesti į savo komandą Seimo TS-LKD frakcijoje nediskutuojama – koncentruojamasi į strateginius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius