Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 26

Apie įtartinus pirkimus pranešusios Vaikų išlaikymo fondo darbuotojos pačios apskųstos STT

Apie galimą biudžeto lėšų švaistymą pranešusioms Vaikų išlaikymo fondo administracijos darbuotojoms gresia nemalonumai. Jų vadovė kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl galimo šių darbuotojų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją dėl asmens duomenų atskleidimo.
Specialiųjų tyrimų tarnyba
Specialiųjų tyrimų tarnyba / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Be to, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vidaus audito ir fondo administracijos darbuotojai tarėsi, kaip laišką ministrui „pritempti“ iki teisės akto pažeidimo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Po šio atvejo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis užsakė auditą SADM vidaus auditui ir Vaiko išlaikymo fondo administracijos veiklos patikrinimą.

„Aš nepatvirtinau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vidaus audito rekomendacijų, nepriėmiau išvadų ir užsakiau papildomai nepriklausomą auditą, kad atliktų visos fondo veiklos auditą. Taip pat užsakėme, kad Finansų ministerijos auditas atliktų mūsų vidaus audito skyriaus veiklos auditą, kaip organizuojama veikla audito skyriuje“, – BNS sakė ministras.

Anot jo, tokių priemonių imtasi, nes SADM pasiekė informacija apie galbūt šališkai atliktą Vaikų išlaikymo fondo auditą.

Nors neveikia, nori sumokėti

Laišką L.Kukuraičiui praėjusių metų gruodį parašė Vaikų išlaikymo fondo Finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Viktorija Kaplan-Baranova bei Išmokų skyriaus vedėja Regina Dagienė.

Moterys nuogąstavo, kad fondas gali bendrovei „Algoritmų sistemos“ sumokėti beveik 50 tūkst. eurų už informacinės sistemos įdiegimą, nors ši neveikia.

Moterys nuogąstavo, kad fondas gali bendrovei „Algoritmų sistemos“ sumokėti beveik 50 tūkst. eurų už informacinės sistemos įdiegimą, nors ši neveikia. V.Kaplan-Baranova teigė sužinojusi, kad bendrovei už atliktus darbus planuojama sumokėti 49 tūkst. 115 eurų. Anksčiau bendrovei „Doclogix“ sumokėti 8,5 tūkst. eurų už duomenų valdymo sistemos programos sukūrimą.

„Šiai dienai (...) nauja informacinė sistema neįdiegta, kadangi labai daug funkcijų neveikia, kai kur net nesuprogramuotos sąsajos tarp posistemių“, – teigė laiško ministrui autorės.

Jos perspėjo, kad fondo administracijai ekonomiškai nenaudinga sumokėti „Algoritmo sistemoms“ už faktiškai atliktus darbus. Anot dviejų fondo skyrių vedėjų, sumokėjus minėtus 49 tūkst. eurų, Valstybės kontrolė gali kreiptis į prokuratūrą dėl žalos atlyginimo, kadangi programa neįdiegta ir atitinkamai neeksploatuojama.

„Visa sutarties vertė – 98 tūkst. eurų. Pagal ją numatyta, kad 40 proc. sutarties vertės apmokama įdiegus sistemą, o 60 proc. – po bandomosios eksploatacijos. Išėjo taip, kad informacinė sistema neįdiegta nustatytais terminais, o diegimo etapą Viešųjų pirkimų tarnyba pratęsti atsisakė“, – BNS sakė V.Kaplan-Baranova.

„Parašiau ministrui, ar turime teisę mokėti. Norėjau turėti užtikrinimą. Kaip finansininkė nuogąstavau, kad galiu likti kalta, kad paskui nesakytų, jog padariau tai, ko neturėjau“, – tvirtino ji.

123rf.com/Kompiuteris
123rf.com/Kompiuteris

Finansininkė patvirtino, kad dalis darbų iš tiesų atlikta, bet sistema darbui netinkama.

Parama alimentų negaunantiems vaikams užsiimančio fondo Išmokų skyriaus vedėja R.Dagienė BNS pasakojo, kad direktoriaus pavaduotojai Inai Skubilovienei, dabar laikinai vadovaujančiai įstaigai, nusprendus dokumentų valdymo sistemą darbui su euru nepritaikyti, dėl to šiuo metu skyriaus darbuotojai gautą informaciją, išreikštą eurais, konvertuoja į litus ir suveda į programą, apskaičiuoja išmokos dydį litais ir konvertuoja į eurus.

Ieškojo punkto nuobaudai

Po laiško ministrui Vaikų išlaikymo fondo administraciją užgriuvo SADM vidaus auditas. Jo išvados pritrenkė R.Dagienę ir V.Kaplan-Baranovą.

Moterys apkaltintos, kad nesilaikė subordinacijos, įspėdamos ministerijos vadovą apie galimą valstybės biudžeto lėšų iššvaistymą. O faktas, kad laiškas L.Kukuraičiui išsiųstas iš asmeninio elektroninio pašto, grėsė tarnybine nuobauda.

Kad joms gresia nemalonumui, skyrių vedėjos sužinojo atsitiktinai.

Moterys apkaltintos, kad nesilaikė subordinacijos, įspėdamos ministerijos vadovą apie galimą valstybės biudžeto lėšų iššvaistymą.

„Į savo elektroninį paštą gavau pavedimą, ką padaryti, ir ten netyčia buvo pridėtas susirašinėjimas, kaip mus „pritraukti“ prie kokio nors straipsnio. Atėjo pirminė išvada, kad pažeidėme subordinaciją, ir antras dalykas, aš išsiunčiau laišką iš asmeninio pašto“, – BNS pasakojo V.Kaplan-Baranova.

Susirašinėjime tarp SADM auditoriaus ir Vaikų išlaikymo fondo darbuotojos teigta: „Manau, kad panagrinėjus jų pridedamų dokumentų ir pačių skundų turinį drąsiai galime pritempti prie jūsų nurodyto teisės akto punkto pažeidimą. Nes būtent kalba eina apie diegimo etapą, kurio informacija laikoma konfidencialia, jūsų paminėto teisės akto kontekste“. Kitame laiške rašyta: „Čia man dar liepė paanalizuoti pagal jūsų prašymą, ar tie vadinami „prašymai“ galėjo būti siunčiami per nuosavą el.paštą (...) Gal galima per šitą punktą ką nors sugalvoti, nes šiaip jau klausimas yra labai „slidus.“

Be to, fondo vadovybei sužinojus apie dviejų darbuotojų laišką ministrui, joms tuoj pat buvo panaikinta prieiga prie dalies elektroninių dokumentų. Skyrių vedėjo tvirtino girdėjusios ir apie neva rengiamą fondo administracijos reorganizaciją.

Paaiškėjus šiems faktams, socialinės apsaugos ir darbo ministras nepatvirtino gautų audito išvadų ir į fondą bei SADM vidaus audito skyrių pasiuntė tikrintojus. Be to, jo įsakymu Vaikų išlaikymo fondo vadovybė įpareigota derinti visus raštus, išeinančius į išorę. Pasak L.Kukuraičio, tokiu būdu ministerija bando suprasti, kas šiuo metu daroma įstaigoje, ir tuo pačiu norima apsisaugoti nuo neprognozuojamų veiksmų.

„Nepriklausomas auditas turėtų įvertinti visą procesą, kas čia vyko, ir pateikti išvadas, kaip geriausia suvaldyti situaciją“, – BNS teigė ministras.

Apskundė STT ir Duomenų apsaugos tarnybai

Nepaisant užgriuvusių tikrintojų laiško ministrui autorėms toliau gresia nemalonumai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./STT
Luko Balandžio / 15min nuotr./STT

Fondo vadovė I.Skubilovienė kovo 15 dieną kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, prašydama nustatyti, ar Vaikų išlaikymo fondo administracijos Finansų ir apskaitos skyriaus vedėjos ir Išmokų skyriaus vedėjos kreipimasis į L.Kukuraitį gali būti traktuojamas kaip piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi.

Anot I.Skubilovienės, ministrui perduoti duomenys yra konfidencialūs ir naudojami tik Vaikų išlaikymo fondo administracijos veikloje.

Tuo pat metu kreiptasi ir į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją, prašant nustatyti, ar minėtos darbuotojos nepažeidė Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo nuostatų, atskleisdamos ministrui privačių asmenų asmens kodus. Šie duomenys figūravo ministrui pateiktų dokumentų prieduose.

STT atstovė Renata Saulytė – Smalskė BNS patvirtino, kad gautas Vaiko išlaikymo fondo administracijos pareiškimas dėl galimai padarytos nusikalstamos veikos saugant asmens duomenis. Pasak jos, šiuo metu atliekama administracinė procedūra – prašoma pateikti papildomų dokumentų, nagrinėjama pateikta informacija.

Apribojo prieigą prie dokumentų

Vaikų išlaikymo fondo direktorės pareigas einanti I.Skubilovienė BNS sakė, kad prieiga V.Kaplan-Baranovai prie tam tikrų dokumentų panaikinta patvirtinus naują dokumentų valdymo tvarką.

Šiuo metu atliekama administracinė procedūra – prašoma pateikti papildomų dokumentų, nagrinėjama pateikta informacija.

„Buvo peržiūrėtos visos teisės ir pakoreguotos tam tikros prieigos prie dokumentų, nes dokumentai yra kai kurie riboto naudojimo, pavyzdžiui, ūkio, personalo ir taip toliau. Buvo pakoreguotos (prieigos – BNS). Matyt, šitas ir buvo traktuota kaip apribojimas matyti kai kuriuos dokumentus. Pagal kompetenciją kiekvienas skyrius, kiekvieno skyriaus darbuotojas arba vedėjas turi teisę matyti, registruoti, rengti, tvirtinti, vizuoti tik pagal jo kompetenciją priklausančius dokumentus“, – teigė fondo vadovė.

Ji atmetė skyriaus vedėjų nuogąstavimus, kad už laišką ministrui jos gali sulaukti kokių nors nuobaudų.

„Tos baimės man pirmą sykį buvo išgirstos iš viešosios erdvės, aš apie tas baimes nieko nežinau ir negirdėjau“, – kalbėjo I.Skubilovienė.

Paklausta apie galimą administracijos reorganizavimą, ji teigė, kad įstaigos organizacinę valdymo struktūrą tvirtina ministras.

„Ir tik ministras gali priimti sprendimą keisti organizacinę valdymo struktūrą ir spręsti klausimą dėl reorganizacijų. Aš negaliu savo noru ar įsakymu padaryti taip arba kitaip“, – pabrėžė ji.

Komentuodama situaciją dėl naujos informacinės sistemos diegimo, fondo vadovė teigė, kad procesas užtruko, nes darbų apimtys buvo didesnės nei tikėjosi diegėjas. Ji pripažino, kad dirbti su dabartine programa labai nepatogu.

„Dirbti labai nepatogu, dėl to mes ir norėjome įdiegti informacinę valdymo sistemą. Diegimas šiek tiek užtruko, susidūrėme su tam tikrais sunkumais, trukdžiais. Turime labai didelius informacijos kiekius, dėl to tiekėjas nespėjo laiku įvykdyti savo sutartinių įsipareigojimų“, – teigė ji.

I.Skubilovienė negalėjo pasakyti, kas bus toliau su šios sistemos diegimu.

„Mes kreipsimės į Viešųjų pirkimų tarnybą, kad jie patartų, kaip elgtis tokiu atveju. Kiekvieną savo veiksmą deriname su Viešųjų pirkimų tarnyba“, – tvirtino ji.

Vaikų išlaikymo fondo administracija sutartį su bendrove „Algoritmų sistemos“ dėl informacinės sistemos projektavimo, programavimo, kūrimo ir diegimo pasirašė 2015 metų lapkritį. Numatyta darbų vertė – 98 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius