-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 27

Apie ką kalbame? Internete verda diskusijos dėl sutikimo lytiškai santykiauti, tačiau teisės akto projekto vis dar nėra

Praėjusią savaitę Laisvės partijos atstovės Seime Morgana Danielė ir Ieva Pakarklytė surengė spaudos konferenciją, kurioje pristatė iniciatyvas, skirtas apsaugai nuo seksualinio smurto. Nuo to laiko internete verda diskusijos dėl sutikimo lytiškai santykiauti, tačiau apie ką kalbama? Teisės akto projekto vis dar nėra.
Seksualinė prievarta
Seksualinė prievarta / 123RF.com nuotr.

Internetas tiesiog verda

Nuo spaudos konferencijos praėjo keletas dienų, tačiau teisės akto kaip nėra, taip nėra.

Per šį laiką socialiniame tinkle „Facebook“ netrūko žmonių, virtusių žmogaus teisių ekspertais.

Taip pat netrūko ir tokių, kurie bandė pasijuokti iš siūlomos iniciatyvos.

„Facebook“ nuotr/ Internete – ironiškos reakcijos į siūlomą iniciatyvą
„Facebook“ nuotr/ Internete – ironiškos reakcijos į siūlomą iniciatyvą

Kita vertus, viena iniciatyvos autorių teigė sulaukusi ir piktų žinučių.

Savo poziciją po kilusios diskusijos pareiškė ir žmogaus teisių gynėjai, patvirtinę, kad raštiško sutikimo užsiimti seksu neprireiks.

Užtruko dėl konsultacijų

Pasak M.Danielės, taip nutiko dėl to, kad vis dar konsultuojamasi su ekspertais.

Šiaip skubame, bet dar laukiame įvairiausių nuomonių, tai kol kas labiau diskusijos apie pačią situaciją, poreikį, ar tai yra problema, ar nėra.

„Konsultuojamės su specialistais, ekspertais ir jų atsiranda vis naujų, ir dabar dar skambučių sulaukiam. Ieškome to formalizavimo, kaip geriausia tai būtų išspręsti teisės akte“, – 15min pirmadienį sakė parlamentarė.

Asmeninio archyvo nuotr./Morgana Danielė
Asmeninio archyvo nuotr./Morgana Danielė

„Šiaip skubame, bet dar laukiame įvairiausių nuomonių, tai kol kas labiau diskusijos apie pačią situaciją, poreikį, ar tai yra problema, ar nėra“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, ketinama siūlyti Baudžiamojo kodekso 151-ojo straipsnio pakeitimą.

Šiame straipsnyje numatyta atsakomybė žmonėms, verčiantiems kitus lytiškai santykiauti.

Pasak pakeitimų iniciatorės, šiuo metu šis straipsnis nėra tinkamas.

„Lietuvos teisės aktuose nurodoma arba fizinio smurto prielaida, arba psichologinis smurtas ir visoks kitoks, ir bylų per metus yra viena. Tai reiškia, kad žmonės nesikreipia, nes galbūt nėra suprantama formuluotė ir tas pokytis, kuris vyksta Europoje, ir yra apie tai, kad nereikia išvardinti, koks ten tas smurtas prieš jus taikomas. Iš principo nesvarbu, koks smurtas prieš jus taikomas – jeigu nėra jūsų sutikimo, tai šitas veiksmas tampa nusikaltimu“, – tvirtino M.Danielė.

Ji taip pat sakė, kad toks pokytis nurodomas vadinamojoje Stambulo konvencijoje, kurios Lietuva vis dar nėra ratifikavusi.

„Vienas iš jos punktų, kaip išgyvendinti seksualinį smurtą prieš moteris iš visuomenės, tai nurodyta kriminalizuoti visus be sutikimo vykdomus kriminalinio pobūdžio veiksmus“, – kalbėjo Laisvės partijos narė.

„13 Europos valstybių jau tą padarė. Ukraina irgi“, – pridūrė ji.

13 Europos valstybių jau tą padarė. Ukraina irgi.

„Laisva valia ir aiškiai išreikštas sutikimas“

Pasak idėjos iniciatorės, sutikimas apibrėžiamas dviem požymiais – laisva valia ir aiškiai išreikštu sutikimu.

„Dabar tas pokytis, kuris vyksta pastarąjį dešimtmetį Europoje, kad pereinama prie to, jog turi būti aiškinamasi, ar buvo tas sutikimas. Ir tas sutikimas, jeigu žiūrėtume į kitų šalių praktikas, tai dažniausiai teisės aktuose apibrėžiamas dviem požymiais – laisva valia ir aiškiai išreikštas sutikimas“, – pasakojo Seimo narė.

Ji sakė, kad ir toliau aiškiai išreikštas sutikimas užsiimti seksu nebus apibrėžiamas BK straipsnyje, tą turės išsiaiškinti teismai – ar toks sutikimas buvo.

„Ir iki šiol jis neapibrėžė žmonėms, kaip atrodo tas aiškiai išreikštas sutikimas, ir toliau jis neapibrėš – tai paliekama teismų diskrecijai“, – kalbėjo M.Danielė.

Ji įsitikinusi, kad Lietuvoje būdinga diskusiją kreipti ne apie tai, kaip geriau apsaugoti seksualinio smurto aukas, o apie tai, ką darys galimai neteisingai apkaltinti žmonės.

Tačiau parlamentarė įsitikinusi, kad galimų manipuliacijų bus išvengta.

„Kadangi šita diskusija buvo ir prieš 11 metų, kai Smurto artimoje aplinkoje įstatymas buvo diskutuojamas, tai lygiai tas pats buvo kalbama. Mūsų statistika rodo, kad melagingų pranešimų yra 0,2 proc. Taip sako nevyriausybininkai“, – teigė Laisvės partijos narė.

Ir iki šiol jis neapibrėžė žmonėms, kaip atrodo tas aiškiai išreikštas sutikimas, ir toliau jis neapibrėš – tai paliekama teismų diskrecijai.

Jos teigimu, BK pakeitimus ketinama pateikti šios savaitės pabaigoje arba kitos savaitės pradžioje.

Lietuvos žmogaus teisių centro teisininkė Monika Guliakaitė-Danisevičienė teigia, kad šiuo metu 13 Europos valstybių seksą be sutikimo laiko išprievartavimu: Belgija, Kroatija, Kipras, Danija, Vokietija, Graikija, Islandija, Airija, Liuksemburgas, Malta, Švedija, Jungtinė Karalystė ir neseniai prie šalių būrio prisijungusi Ispanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius