Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 20

Apie „Kalašnikov“ ginkluotą bėglį vilniečiai į mobiliuosius pranešimų negavo – policija nematė reikalo

Ketvirtadienio naktį gausioms pareigūnų pajėgoms po sostinę vaikiusis neprognozuojamą, „Kalašnikov“ automatu ginkluotą vyrą, vilniečiai į mobiliuosius telefonus negavo pranešimo apie pavojingą situaciją. Policijos atstovai teigia, kad informacijos ir taip buvo daug.
GPIS pranešimas mobiliajame telefone
GPIS pranešimas mobiliajame telefone / 15min.lt nuotr.

Kai Lietuvos gyventojų gyvybei dėl ekstremalių situacijų gali kilti pavojus, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) apie tai perspėja specialiomis informacinėmis žinutėmis. 

Tačiau ketvirtadienio vakarą sostinės gyventojai apie pavojų tokiu būdu nebuvo informuoti. 

Jie vadovavo visai operacijai ir jie priėmė sprendimus.

Kaip 15min.lt sakė PAGD Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus atstovė Vida Šmigelskienė, gyventojams pranešimas nebuvo siunčiamas, nes nebuvo kreipimosi iš policijos, kad reikia inicijuoti tokį pranešimą.

„Jie vadovavo visai operacijai ir jie priėmė sprendimus", – pabrėžė ji. 

Policija mano, kad informacijos pakako

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis 15min.lt paaiškino, kad efektyviau buvo visuomenę informuoti per žiniasklaidą ir socialinius tinklus. 

„Tikrai buvo labai daug pranešimų spaudai išplatinta per tas penkias valandas, ir informacija nuolat buvo atnaujinama, taip pat ir policijos paskyroje „Facebook“, – sakė jis. – Visa Lietuva apie tai sužinojo ir tai yra labai efektyvu ir visi žmonės buvo perspėti.“

PAGD atstovė Laura Valauskienė 15min.lt sakė, kad dažniausiai žmonės yra perspėjami, kai susidaro valstybės lygio ekstremali situacija. 

„Dažniausiai mes perspėjame gamtinių nelaimių atveju, gresiant dideliam vėjui, potvyniui, aplinkos užteršimui“, – vardijo ji. 

Jei policija būtų į mus kreipusis ir paprašiusi, mes, be abejo, būtume perspėję, patys to nuspręsti negalėjome.

Pasak L.Valauskienės, sistema leidžia perspėti visos šalies, arba tik tam tikros teritorijos gyventojus. 

„Jei yra didelės avarijos ar spūstys, mes taip pat išsiunčiame į tam tikrą teritoriją pranešimą. Jei policija būtų į mus kreipusis ir paprašiusi, mes, be abejo, būtume perspėję, patys to nuspręsti negalėjome – ne mūsų kompetencijos ribos“, – sakė ji. 

Aktualiausi pavojai: vėjas, škvalas, spūstys

Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos tinklalapyje galima pamatyti, dėl kokių pavojų pastaruoju metu buvo siunčiami pranešimai gyventojams. 

Lapkričio 11 ir lapkričio 9 dienomis buvo pranešta apie numatomą stiprų vėją, liepos 16-ąją apie po avarijos sutrikusį eismą kelyje kelyje A5 Kaunas – Marijampolė – Suvalkai, liepos 8 dieną – apie numatomą škvalą, birželio 28 dieną – apie sausras ir miškų gaisrų pavojų. 

Taip pat šiemet siųsti pranešimai apie degančius angarus sostinėje, miškų gaisringumą, draudžiamą eismą dėl žiemos poplūdžio. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius