-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 27

Apie „tvarkiečių“ perėjimą pas valdančiuosius viešumoje kalba tik A.Valinskas

Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderiui Arūnui Valinskui pareiškus, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė neoficialiuose pokalbiuose siūlo į valdančiąją koaliciją priimti „tvarkiečius“, kitos susijusios pusės tai neigia. Tačiau niekas neslepia, kad pokalbiai apie galimas permainas valdančiųjų gretose vyksta.
Spaudos konferencija
A.Valinsko pareiškimų niekas nepatvirtina. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis „15min“ užtikrino, kad D.Grybauskaitė „tvarkiečiams“ nieko nesiūlė. „Jei prezidentė ar valdanti dauguma svarsto, tarp kitko, kaip ir opozicinės frakcijos svarsto, kaip sustiprinti savo grupę, tai yra logiška. Todėl, kad tokia mišrainė, politinė pliurza, kokia dabar yra valstybės valdyme, negali ilgai tęstis. Jėgų santykis turi keistis“, – kalbėjo parlamentaras. Jis pridūrė, jog jei D.Grybauskaitė turi kokių nors pasiūlymų „tvarkiečiamas“ arba nori išgirsti jų siūlymus, partija visada pasirengusi išdėstyti savo požiūrį. 

Didžiausia opozicinę frakciją Seime turintys socialdemokratai praėjusį savaitgalį pareiškė, kad nedirbtų kaip koalicijos partneriai su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD). V.Mazuronis antradienį nebuvo toks kategoriškas: „Mes niekada nesakome: tas geras, tas blogas. Svarbiausia yra strateginė valstybės valdymo kryptis. Jeigu šita kryptis būtų pakeista tokia, kokią mes sudarėme alternatyvioje Vyriausybės programoje, reikia apskritai visas politines jėgas kviesti.“

I.Degutienė: apie konkrečias frakcijas nekalbėta

Viena TS-LKD lyderių ir minėto pokalbio su prezidente dalyvių Seimo pirmininkė Irena Degutienė  tikino, jog prezidentūroje nebuvo kalbama apie konkrečių frakcijų galimybes ateiti į valdančiąją koaliciją: „Tai yra Seimo prerogatyva ir galų gale šiandieninės valdančios koalicijos prerogatyva.“ A.Valinsko teiginių, jog D.Grybauskaitė siūlė valdantiesiems „tvarkiečius“, Seimo pirmininkė nepanoro komentuoti: „Nenorėčiau komentuoti, kokie čia įdomūs visokie komentarai. Man atrodo, tai visiškai nereikalingas apsišaudymas.“

Tiesa, I.Degutienė nepaneigė, jog pokalbių, kaip stiprinti valdančiąją koaliciją, yra. „Man atrodo, kad tokie pokalbiai ne pirmą dieną ir ne tik praėjusią savaitę, bet ir turbūt visus metus vyksta, kad reikėtų koaliciją praplėsti. Natūralu, kad jeigu turėtume bent 80 Seimo narių, be abejo, sprendimų priėmimas būtų efektyvesnis“, – kalbėjo parlamento vadovė.

A.Butkevičius: iš valdančiųjų kol kas niekas nepereina

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius kalbėjo, jog „esant tokiai patinei būsenai, kokia dabar yra Seime, praktiškai jokių rimtų sprendimų politikai negali priimti“. Todėl esą turi arba įvykti permainų, susijusių su valdančiąja dauguma Seime, arba prezidentė turėtų siūlyti parlamente dirbančioms jėgoms svarstyti pirmalaikių rinkimų galimybę.

Kalbėtis reikia visada, dėl bendro darbo, kad būtų mažiau įtampų, kad pilnatis nepaveiktų dėl kokios smulkmenos dalies Seimo narių, kad nebūtų reikalingų aistrų.Seimo opozicija jau kurį laiką kalba, kad reikia burti kitą valdančiąją koaliciją. A.Butkevičius patvirtino, jog siūlymai į ją pereiti buvo pateikti dabar centro ir dešinės koalicijoje dirbančioms TPP ir Liberalų ir centro sąjungai.

„Atvirai pasakysiu: vyko ne vienos pokalbis, tačiau dažniausiai buvo išgirstama, kad jie kol kas lieka valdančiojoje daugumoje. Bet nebuvo pasakyta, kad ateityje nebus galimybių formuoti kitą daugumą. Kol kas jokio konkretaus atsakymo arba pasiūlymo nes neišgirdome“, – kalbėjo socialdemokratas.

Dabartinę formalios daugumos Seime neturinčią iš 4 frakcijų sudarytą koaliciją sudaro 70 parlamentarų. Naujai buriamą daugumą turėtų sudaryti 5–6 frakcijos. Portalo 15min.lt paklaustas, ar tokia koalicija būtų vieningesnė, A.Butkevičius tvirtino, jog „vieningumas priklauso ne nuo to, koks yra frakcijų arba partijų skaičius, bet priklauso nuo žmonių, kurie turi patirties, kompetenciją ir elgiasi išmintingai bei protingai“. Jis neatmetė, jog naujoji dauguma bandytų sudaryti Vyriausybę ne pagal partines proporcijas, o pagal kompetenciją, be to, nepaisydama partinės priklausomybės, kitaip sakant, specialistų Vyriausybę.

A.Čaplikas: kalbėtis su opozicija reikia

Vienas liberalcentristų lyderių Algis Čaplikas tikino, jog situacija valstybėje kontroliuojama: „Šita koalicija kol kas dirba neblogai, situacija yra valdoma, Vyriausybė dirba.“

Parlamentaras taip akcentavo, jog dabartinius procesus Lietuvos politinėje padangėje reikia vertinti per artėjančių savivaldos rinkimų prizmę: „Artėja savivaldos rinkimai, kurie, savaime suprantama, kels įtampą ir koalicijoje, ir Seime.“

A.Čaplikas neneigė, jog jo partijos atstovai kalbasi su opozicijos partijomis. „Kalbėtis reikia visada, dėl bendro darbo, kad būtų mažiau įtampų, kad pilnatis nepaveiktų  dėl kokios smulkmenos dalies Seimo narių, kad nebūtų reikalingų aistrų“, – kalbėjo Seimo narys.

Tačiau jis sakė nemanąs, kad naujai suformuota kitos sudėties koalicija būtų kuo nors vertingesnė už dabartinę. Vis dėlto, liberalcentristo nuomone, situacija Seime turės stabilizuotis, taigi kažkokių permainų bus. 

A.Valinskas: siūlyta vietoj TPP kviestis „tvarkiečius“

TPP pirmininkas A.Valinskas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje pirmadienį vakare pareiškė, jog D.Grybauskaitė ragina valdančiuosius išplėsti koaliciją į ją įtraukiant „Tvarkos ir teisingumo“ partiją. Esą  tai pasiūlyta praėjusį ketvirtadienį, kai su prezidente susitiko TS-LKD lyderis, premjeras Andrius Kubilius, I.Degutienė ir Liberalų sąjūdžio vadovas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Pasak A.Valinsko, tuomet D.Grybauskaitė neva pasiūlė, jog TPP koalicijoje reikėtų pakeisti kitais partneriais.

Prezidentės atstovai tai paneigė. E.Masiulis antradienį žurnalistams nepatvirtino šių A.Valinsko žodžių. Jis, kaip ir I.Degutienė, tvirtino, jog per susitikimą su prezidente kalbėta apie galimybę plėsti valdančiųjų gretas, bet ne apie konkrečius partnerius.

Valdančiąją koaliciją dabar sudaro TS-LKD, Liberalų sąjūdis, TPP bei Liberalų ir centro sąjunga. Valdantieji parlamente turi 70 balsų, „tvarkiečiai“ – 18. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius