-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 17

Apie algas vokeliuose „Balsas.lt leidiniuose“ prabilęs Marijus Širvinskas-Gailius dar tiki sėkminga bylos baigtimi

Apie vokeliuose mokėtas algas „Balsas.lt leidinių“ grupėje pirmasis viešai prabilęs žurnalistas Marijus Širvinskas-Gailius stebisi faktu, kad iki dabar teisėsauga nesugebėjo ištirti šios istorijos. Žurnalistas teigia, kad ikiteisminį tyrimą atliekančios Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) taikomi darbo metodai nėra suprantami, nors vilties, kad įvyks stebuklas ir byla bus iširta, dar nepraranda.
Marijus Širvinskas Gailius
Marijus Širvinskas Gailius / Luko Balandžio nuotr.

„Būna stebuklų. Juk ir „FlyLAL“ bylą jau visi buvome pamiršę, bet vėl pradėjo kratas. Gal teisėsauga laukia kokio tinkamo momento? Pusantrų metų nėra tiek daug, kad nebeįmanoma būtų ištirti“, – sako jis.

Kur kas labiau nei dėl ilgo tyrimo M.Širvinskas-Gailius liūdi dėl tyrėjų nenoro ieškoti vokeliuose mokėtų pinigų kilmės ir darbo metodų.

„Nelabai suprantu, kokiais metodais jie naudojasi, jei mano ir kitų darbuotojų liudijimai nepaskatina apklausti Seimo narės darbietės Vitalijos Vonžutaitės. Tada kyla klausimas, kokiais metodais jie dirba. Pats po savo apklausos galiu sakyti, kad tie metodai atrodo keisti, jaučiasi nekompentencija“, – pripažįsta jis.

Žurnalistas svarsto, kad galbūt tyrėjai Seimo narės „pagailėjo“, nes ji jau yra kaltinamoji kitoje – Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje. Pats M.Širvinskas-Gailius sako manąs, kad abi šios bylos itin glaudžiai susijusios, tik tyrėjai jų jungti nesiruošia. Per apklausą FNTT žurnalisto žinios apie pagrindinius nelegalių pinigų mokėtojus nieko nedomino. 

Vilkinami tyrimai tildo visuomenę

M.Širvinskas-Gailius FNTT liudijo seniau nei prieš metus. Nuo to laiko tyrėjai jo nebeieškojo. Kiek kitų „Balsas.lt leidinių“ darbuotojų tyrėjams išdrįso papasakoti apie nelegalias algas, jis iki dabar nežino.

Tiesa, žurnalistas pabrėžia, kad viešas pasisakymas dėl nelegalaus atlygio suveikė bent taip, kad beveik visi buvę jo kolegos iš laikraščio „Ekonomika.lt“ redakcijos suskubo susirasti kitus darbus. Jo paties karjerai viešas prisipažinimas taip pat nesutrukdė. Tiesa, nauji darbdaviai dar pirmojo pokalbio metu jam skubėjo pabrėžti, kad jie algas moka tik legaliai.

Būna stebuklų – taip galimybes, kad vokelių „Balsas.lt leidiniuose“ byla gali pasiekti teismą, vertina M.Širvinskas-Gailius.

M.Širvinskui-Gailiui liūdna tik dėl to, kad žinia apie vilkinamą tyrimą gali atgrasyti kitus lietuvius nuo minties pasiskųsti gaunamu nelegaliu uždarbiu.

Anot jo, sėkminga šios bylos baigtis būtų kur kas geresnė viešųjų ryšių priemonė nei bet kokios politikų kalbos apie kovas su šešėliu.

Įtariamųjų nėra

15min.lt rašė, kad teisėsauga iki šiol tyrimo dėl juodosios buhalterijos „Balsas.lt leidinių“ grupėje nebaigė ir nerado nė vieno įtariamojo.

„Ikiteisminio tyrimo metu apklausiami aukščiau nurodytų įmonių darbuotojai, siekiant patikrinti tyrimo metu gautus duomenis apie buhalterinėje apskaitoje neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimą, atliekami kiti būtini tyrimo veiksmai. Šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje pranešimai apie įtarimą padarius nusikalstamą veiką niekam nėra įteikti“, – 15min.lt nurodė Generalinė prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo „Balsas.lt leidinių“ grupės įmonėse nuo 2012 metų lapkričio pabaigos vykdo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Įtariama, kad „Balsas.lt leidinių“ grupės įmonių darbuotojams 2010-2012 metais galėjo būti mokamas buhalterinėje apskaitoje neapskaitytas darbo užmokestis siekiant išvengti mokesčių.

Buvę grupės žurnalistai  tvirtino, kad pagrindinius sprendimus įmonėje dėl turinio ir finansų priimdavo kaltinamoji Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, dabartinė Seimo narė V.Vonžutaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius