Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 24 /21:48

Apie „vokelius“ įmonėje „Balsas.lt leidiniai“ viešai prabilęs Marijus Širvinskas apklaustas VMI

Po viešų kelių žurnalistų prisipažinimų, kad įmonei „Balsas.lt leidiniai“ priklausančiose žiniasklaidos priemonėse atlyginimai buvo mokami „vokeliuose“ sujudo ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Trečiadienį Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos juridinių asmenų patikrinimo skyrius apklausė buvusį „Ekonomika.lt“ žurnalistą Marijų Širvinską.
Marijus Širvinskas Gailius
Marijus Širvinskas Gailius / Luko Balandžio nuotr.

Pasak jo, apklausa truko tris valandas. Per ją smulkiai iki detalių žurnalisto buvo klausiama, kas, kada ir kiek pinigų nelegaliai įteikė buvusiam žurnalistui.

„Buvau kvailas, kad nevedžiau žurnalų ir neužsirašinėjau sumų, kurias gaudavau, nes VMI reikia duomenų litų tikslumu. (...) Be to, aš dalį, nors ir nereguliariai, tų nelegalių pinigų įnešdavau į banką, todėl tie įnešimai tampa įrodymu“, – teigė M.Širvinskas.

VMI dėl „vokelių“ „Balsas.lt leidiniuose“ atlieka operatyvų tyrimą. Artimiausiu metu, 15min.lt žiniomis, VMI ketina apklausti ir kitus buvusius ir esamus „Balsas.lt leidinių“ grupės darbuotojus.

Tiesa, 15min.lt žiniomis, vien pernai „Balsas.lt leidiniai” VMI ir Darbo inspekcijos buvo tikrinami bent keturis kartus. Tačiau tokių tyrimų metu neatsirasdavo prisipažįstančių, kad gauna „vokelius“ žurnalistų.

„Balsas.lt leidinių” vadovai yra bausti tik už tai, kad įmonės darbuotojai nesilaiko „darbo saugos” ir užuot dirbę po 2 ar 4 valandas, kaip numatyta jų darbo sutartyse, biure praleidžia kur kas daugiau laiko.

VMI atliko prevenciją

VMI portalui 15min.lt atsiųstame atsakyme teigia, kad „Balsas.lt leidiniai” grupės veikla pernai domėjosi dukart. Pirmą kartą sausį, kai žurnalistai pasiprašė būti apsaugoti nuo prievartos išsiimti neteisėtus verslo liudijimus. Tuomet, anot VMI atsakymo, buvo atlikta prevencija ir įmonės darbdaviai įspėti apie už tokią prievartą gresiančias sankcijas.

Tačiau po VMI įspėjimų, panašu „Balsas.lt leidiniai”  vadovai žengė dar toliau – jau vasarį VMI gavo žinių apie vienoje grupės įmonėje mokamus „vokelius".

„Tų pačių metų vasario mėn. viešai  išplatinta informacija, kad viename ,,Balso grupės“ leidinių mokamas neapskaitytas darbo užmokestis. Keli informaciją išplatinę darbuotojai pakviesti atvyko į Vilniaus AVMI, tačiau jokių faktą galinčių patvirtinti įrodymų ar duomenų, kurie sudarytų prielaidas VMI pačiai atlikti rezultatyvius kontrolės veiksmus, nepateikė.

Be to, asmenys atsisakė pateikti raštiškus neanoniminius paaiškinimus, kurie leistų VMI fiksuoti neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo faktus. Neturėdama jokios konkrečios informacijos (apie išmokų mokėjimo laiką, vietą, kitas aplinkybes) nei darbuotojų patvirtinimų, kad tokios išmokos buvo, VMI neturėjo galimybių planuoti rezultatyvių kontrolės veiksmų arba pagrindo fiksuoti daromus pažeidimus", – rašo VMI.

Susidomėjo ministrė

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė teigia, kad Lietuvos žiniasklaidos priemonių savininkų noras „nusukti" mokesčius – anokia naujiena. Anksčiau tai buvo daroma mokant autorinius atlyginimus, vėliau – verčiant žurnalistus išsiimti verslo liudijimus.

Su verslo liudijimais, ministrės teigimu, galėjo susidoroti VMI – ji turi teisę po tyrimo perkvalifikuoti darbo santykių turinį.

Tuo tarpu pati įžūliausia mokesčių slėpimo forma – „vokeliai" taip lengvai neįveikiami. Ministrės teigimu, be imančiosios pusės bendradarbiavimo ir sutikimo liudyti, įrodyti faktą yra sudėtinga.

„Nebent netyčia ar vykdant operatyvinę veiklą, kurios vykdyti VMI neturi teisės, pavyksta užklupti sukčiaujantį darbdavį mokėjimo momentu", – teigia I.Šimonytė. 

Ministrė pasidomėjo ir buvusios „Valstiečių laikraščio" žurnalistės Daivos Šalc liudijimu portale lrytas.lt, kad į jos kreipimąsi dėl nelegalaus užmokesčio Vilniaus apskrities VMI vadovas Marius Žemgulis nereagavo.

„Neabejotinai paprašiau paaiškinimų apie šią situaciją. Preliminariai vertindama man pateiktą informaciją, drįstu spėti, kad galbūt kreipimosi metu buvo tikimasi, jog VMI/VDI yra pajėgios  išspręsti situaciją be įmonės darbuotojų dalyvavimo, kuris būtų apėmęs raštiškus šios informacijos patvirtinimus ir galbūt kreipimąsi į teisėsaugos institucijas, kurios turėtų galimybę fiksuoti nusikalstamas veikas specialiomis priemonėmis. Susipažinusi su visa informacija, galėsiu pateikti tikslesnį vertinimą. Tačiau nuogąstauju, kad žmonės labiau linkę tikėtis, kad anoniminiai ir panašūs liudijimai, pakeis situaciją be jų aktyvaus dalyvavimo, nes, kaip sakoma, „mums dar čia reikės dirbti“ ir „mums su jais reikės gyventi toliau“, – teigia ministrė.

Ji užtikrina, kad savo kompetencijos rėmuose, nesikišdama į patį patikrinimą, Finansų ministerija VMI atliekamą tyrimą neabejotinai stebės ir imsis priemonių, jeigu tai atrodys reikalinga. 

Tikisi, kad padės viešumas

M.Širvinskui trečiadienio apklausa VMI paliko gerą įspūdį. Žurnalistas viliasi, kad šįkart VMI pavyks išsiaiškinti tiesą ir byla pasieks teismą.

„Panašu, kad viešumas, viešinimas šiuo atveju turi tą teigiamą poveikį, paskatina labiau domėtis. Suveikė tas viešumas, gal ir ta forma prisipažinimo, kad pats esi vagis“, – mano M.Širvinskas.

Žurnalistas teigia trečiadienį neišgirdęs nieko apie tai, ar jam pačiam, jei pavyks įrodyti nelegalų užmokestį už darbą leidinyje „Ekonomika.lt“, neteks susimokėti mokesčių už gautus „vokelius“.

„Tai nebūtų malonu, bet aš tuos mokesčius susimokėčiau. Sutaupyčiau ir sumokėčiau“, – vertindamas tokią galimybę sako M.Širvinskas. 

Jis pripažino, kad jo pranešimas apie nelegalią „Balsas.lt leidinių“ veiklą tam tikra prasme yra susietas su rinkimais.

„Kai pamačiau, kad Vitalija Vonžutaitė ir jos draugai Viktoras Uspaskichas ir Vytautas Gapšys pastatė tautą į nemalonią padėtį, nebesvarsčiau, kad į nemalonią padėtį pastatysiu ir savo buvusius kolegas, kurie ten tebedirba. Norėjau Lietuvos žmones įspėti, kas ateina į Seimą“, – sakė jis.

M.Širvinskas viešame laiške apie „vokelius“ buvusioje darbovietėje rašo, kad pagrindinius sprendimus įmonėje priimdavo kaltinamoji Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje Vitalija Vonžutaitė.

V.Vonžutaitė trečiadienį su 15min.lt apie savo pareigas „Balsas.lt leidinių“ grupėje kalbėtis nesutiko. Vos išgirdusi pokalbio temą, būsima Seimo narė padėjo telefono ragelį.

Kandidato į Seimo narius anketoje, pateiktoje VRK, V.Vonžutaitė nurodo dirbanti horo.lt direktore ir per metus, neatskaičius mokesčių, teuždirbanti 14910 litų.

Taip pat V.Vonžutaitė deklaruoja turinti 50 tūkst. litų santaupų.

V.Vonžutaitės širdies draugas Sergejus Fedotovas dirba Vladimiro Romanovo vadovaujamos „Ūkio banko investicinės grupės“ valdybos nariu.

V.Vonžutaitė pagal Darbo partijos kandidatų sąrašą jau yra išrinkta į naujos kadencijos Seimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius