Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 11

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas su Latvijos aplinkosaugos vadovu Raimondu Vejoniu aptarė AE statybą Baltarusijoje

Vakar vykusio pokalbio metu aptarti keli kaimyninėms šalims svarbūs klausimai. Vienas iš jų – planuojamų atominių elektrinių statyba Baltarusijoje ir Kaliningrade. G. Kazlauskas pabrėžė, jog Lietuvai šie ketinimai kelią ypatingą susirūpinimą, priminė, jog Baltarusijos pasirinkta statybų vieta – šalia išorinės ES sienos, mažiau nei 50 kilometrų nuo Vilniaus.
Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas su Latvijos aplinkosaugos vadovu Raimondu Vejoniu
Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas su Latvijos aplinkosaugos vadovu Raimondu Vejoniu / Aplinkos ministerijos nuotr.

„Abiejų planuojamų statybų atveju trūksta skaidrumo, informacijos, nesilaikoma Espo konvencijos nuostatų, nebaigti poveikio aplinkai vertinimo derinimo procesai. Laikomės griežtos pozicijos, nes tai – reali grėsmė mūsų visuomenei. Mus palaiko ir Espo konvencijos sekretoriatas ir Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA). Siekiame, kad dėl elektrinių statybų Lietuvoje būtų surengti vieši svarstymai, vėliau – konsultacijos“, – kalbėjo ministras G. Kazlauskas.

Jis taip pat padėkojo Latvijos aplinkosaugos vadovui už aktyvią paramą šiais klausimais, keliant elektrinių atominio saugumo klausimus ES lygiu ir tarptautinėse organizacijose. R. Vejonis savo ruožtu pritarė išsakytiems būgštavimams ir papasakojo, jog Latvijoje šiais klausimais buvo surengti vieši svarstymai. Ministras pažadėjo pateikti informaciją apie juos bei oficialią Latvijos poziciją.

Aptartos atliekų tvarkymo problemos, taip pat galimybės abiems šalims dalyvauti bendruose regioniniuose projektuose, kurie finansuojami Europos Sąjungos lėšomis. Konkrečiai – daugiašaliame projekte „Tarptautinis taršos rizikos valdymas Dauguvos ir Nemuno upių baseinuose“. Ministrai sutarė, jog artimiausiu metu bus surengtas Lietuvos ir Latvijos aplinkosaugos specialistų susitikimas, kuriame bus aptartos ir išanalizuotos galimybės dėl bendros paraiškos parengimo, siekiant gauti ES finansavimą šiam projektui.

Susitikime taip pat pasidalinta informacija apie Jūrų strategijos pagrindų direktyvos įgyvendinimą ir kovo mėnesį planuojamą kasmetinį Helsinkio komisijos (HELCOM) susitikimą. Jame bus aptartas HELCOM biudžetas bei Baltijos jūros strategijos ir aplinkos apsaugos veiksmų plano įgyvendinimas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius