-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 14

Aplinkos ministras leido sumedžioti 175 vilkus – pusšimčiu daugiau, nei pernai

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika leido sumedžioti 175 vilkus – tai yra pusšimčiu daugiau, nei leista pernai.
Vilkas
Vilkas / 123rf.com nuotr.

Ministro įsakymu, šis vilkų medžioklės limitas nustatytas ketvirtadienį prasidedančiam 2020–2021 metų medžioklės sezonui.

„Aplinkos ministerija neatsižvelgė į gautus siūlymus vilkų medžioklės nelimituoti. Mat tokiu atveju vilkų populiacijai kiltų grėsmė gerokai sumažėti, ir tai neigiamai atsilieptų jos ilgalaikiam išlikimui“, – teigiama pranešime.

Pasak ministerijos, limitas nustatytas remiantis mokslininkų stebėjimais ir rekomendacijomis, atsižvelgus į tai, kad Lietuvoje yra ne mažiau kaip 54 vilkų šeimos ir siekiant išlaikyti tinkamą šių miško ekosistemai svarbių gyvūnų populiaciją.

Siekiant, kad vilkai būtų medžiojami proporcingai jų natūraliai gausai, šiemet vilkų sumedžiojimo limito siūloma neskirstyti rajonais.

K.Mažeika BNS yra sakęs, kad vilkus visus metus skaičiuoja medžiotojai, ūkininkai ir kitos visuomenės grupės, jie perduoda duomenis, t. y. pastebėtų vilkų ar jų pėdsakų nuotraukas, sudaromas žemėlapis. Mokslininkai, įvertinę duomenų patikimumą, pagal specialią metodiką suskaičiuoja, kiek yra vilkų šeimų, ir pagal tai nustatomi medžioklės limitai.

Aplinkos ministerijos duomenimis, pernai už vilkų padarytą žalą ūkininkams išmokėtas 71 tūkst. 188 eurai, šiemet – 74 tūkst. 712 eurų.

Ministerija taip pat pabrėžia, kad reguliuoti vilkų populiaciją reikia apdairiai, nes šie žvėrys atlieka labai svarbų vaidmenį ekosistemoje, be to, mažina elninių žvėrių daromą žalą augmenijai.

„Naikindami lapes, mangutus ir kitus smulkesnius plėšrūnus, jie padeda išsaugoti nykstančias, ant žemės perinčių paukščių rūšis – kurtinius, tetervinus, jerubes. Tyrimai parodė, kad du kartus padaugėjus vilkų, vidutinio dydžio plėšrūnų gausa sumažėja keturis kartus. Vilkai turėtų prisidėti ir stabdant elninių žvėrių populiacijos augimą. Ji pastaraisiais metais šalyje pagausėjo kelis kartus“, – teigiama pranešime.

Ministerijos teigimu, elniniai žvėrys kasmet pažeidžia daugiau kaip 2 tūkst. ha valstybinių miškų. Tvoros, repelentai ir kitos priemonės miško želdiniams nuo jų apsaugoti Valstybinių miškų urėdijai kasmet kainuoja apie 2 mln. eurų. Tuo metu vilkai sumažina elninių daromą žalą miškui, nes pagrindinę jų maisto raciono dalį sudaro kanopiniai žvėrys.

Būtinybe nustatyti maksimalius vilkų medžioklės limitus abejoja už vilkų išsaugojimą pasisakančios organizacijos. Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ tarybos pirmininkas Andrius Laurinavičius BNS yra pripažinęs, kad vilkų populiacija Lietuvoje šiuo metu yra geros būklės, tačiau abejojo būtinybe nustatyti maksimalius sumedžiojimo limitus.

„Kad populiacija yra geros būklės, tą pastebime, bet pagrindimo, kad ją reikėtų taip drastiškai mažinti maksimaliais būdais, nematome“, – sakė jis.

Praėjusį sezoną leista sumedžioti 120 vilkų.

Vilkų medžiojimo sezonas prasideda spalio 15-ąją ir trunka iki kovo 31-osios. Išnaudojus vilkų sumedžiojimo limitą, medžioklės sezonas nutraukiamas anksčiau.

Vilkas yra saugoma rūšis ES ir daugelyje kitų valstybių. Pagal tarptautinius įsipareigojimus Lietuva privalo užtikrinti palankią šios rūšies apsaugos būklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius