-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 07

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis – kirviu prieš nelegalių tvorų savininkus

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis piktai grūmoja visiems, kurie prisistatė nelegalių tvorų. Norėdamas įrodyti savo ryžtą ministras net surengė parodomąją spaudos konferenciją, po kurios į įvairius Lietuvos kampelius ieškoti nelegalių tvorų pasklido aplinkosaugininkai. Tai pavadinta visuotiniu reidu.
Aplinkosaugininkai tikrino tvoros atstumą nuo vandens telkinių.
Aplinkosaugininkai tikrino tvoros atstumą nuo vandens telkinių. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo gegužės 1 dienos įsigaliojo tvarka, kad už kiekvieną nelegalios tvoros metrą skaičiuojama aplinkai padaryta 500 Lt žala. Kas mėnesį ši suma didėja dar 500 Lt. Ir taip tol, kol tvora nebus nugriauta.

„Laikas neteisėtai užgrobtas pakrantes sugrąžinti visiems Lietuvos žmonėms. Nežinau, kodėl to nebuvo daroma pastaruosius kelerius metus. Bet tie, kurie buvo stipresni, sumanesni, apsitvėrė teritorijas, į kurias negalėjo kiti patekti. Mano manymu, tai negražu. Bet sugrąžindami tas teritorijas visiems turime susitarti, kad visi elgsimės taktiškai, korektiškai, nedarydami žalos savininkams“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Trečiadienio reidas – pirmasis, kurį surengė aplinkosaugininkai pasikeitus baudų tvarkai. Ketinama apžiūrėti apie 720 objektų prie upių, ežerų, kitų vandens telkinių. „Pradėsime vykdyti įstatymus ir mano pasirašytus žalos gamtai nustatytus dalykus. Tiems savininkams, kurie iki šiol nepašalino nelegalių tvorų, bus skiriamos baudos“, – teigė ministras.

Pirmoji bauda – nuo 100 iki 500 Lt ir įteikiami reikalavimai nugriauti tvoras, nustatant terminus. Šeimininkams teks savo tvoras nugriauti per mėnesį, jei tvora didelė, betoninė – galbūt du mėnesius.

Tačiau mokėti teks nuolat, nenugriovus tvoros. Jeigu nelegalios tvoros ilgis – 10 metrų, per mėnesį bauda pasieks 5 tūkst. Lt.

Aš visą laiką sakydavau, kad Vilnios upė Vilniuje visa užtverta tvoromis, bet vakar sužinojau, jog beveik visos nugriautos, – teigė Valentinas Mazuronis.

Anot ministro, šiose zonose poilsiautojai vis dėlto privalės elgtis korektiškai – nebus leidžiama kurti stovyklaviečių, šiukšlinti ir pan.

„Aš visą laiką sakydavau, kad Vilnios upė Vilniuje visa užtverta tvoromis, bet vakar sužinojau, jog beveik visos nugriautos“, – teigė V.Mazuronis.

Ketvirtadienį popiet ketinama jau turėti informaciją, kiek rasta pažeidimų per pirmąjį visuotinį reidą. Nustačius pažeidimą per savaitę savininkas kviečiamas į teismą, tiek laiko duodama susirinkti informacijai. Nustačius, kad tvora tikrai stovėjo nelegaliai, skiriama per mėnesį bauda. Jos nesumokėjus pradedama skaičiuoti už kiekvieną metrą po tuos numatomus 500 Lt už metrą.

Aplinkos viceministro Lino Jonausko teigimu, jau svarstant naująją baudų tvarką nemažai nelegalių tvorų buvo nugriauta, todėl tikimasi, kad per reidą aptikti pažeidimai irgi bus greitai šalinami.

Ministras tvirtina, kad pirmiausia į viską bus žiūrima žmogiškai – esą tikslas nėra būtinai nubausti, papildyti biudžetą, bet pirmiausia siekiama priversti laikytis įstatymų.

„Privatizavimas buvo organizuotas blogai. Bet dabar turime tokią situaciją. Vandens telkiniai, jų pakrantės, apsauginės zonos turi būti prieinamos ir priklausyti mums visiems. Mūsų noras yra sudėti saugiklius, kad pasinaudodami šia teise atskiri veikėjai neterorizuotų tų pačių žemių savininkų“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Kartu bus tikrinama, ar nėra nelegaliai aptvertų miškų. Esą tai mažiau krenta į akis, tačiau miškus galima aptverti tik dviem atvejais: jaunuolynus ir saugojant žvėris nuo žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius