Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 29

Aplinkosaugininkai kreipsis į prokuratūrą dėl tyčinės taršos Vilniaus rajone

Aplinkosaugininkai žada kreiptis į prokurorus dėl didelės žalos aplinkai Vilniaus rajone, Vanaginės kaime, kur į tvenkinį išpylus pavojingas atliekas buvo užteršta keli šimtai tonų vandens.
Molėtų plente  tvarkomos į aplinką išpiltos pavojingos atliekos
Molėtų plente tvarkomos į aplinką išpiltos pavojingos atliekos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip BNS sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros vedėjas Audrius Masiokas, trečiadienio pavakarę dar siurbiami teršalai iš tvenkinio ir renkama informacija kreipimuisi į teisėsaugą dėl pavojingas atliekas tvarkančios įmonės „Biovaliuta“ atstovų veiksmų.

„Ruošiame visą informaciją iš aplinkosaugos pusės apie įmonės vykdomą, prieš tai vykdytą veiklą, apie tai, kas įvyko. Artimiausiu metu, gal dar spėsime iki penktadienio, departamento vardu persiųsime prokuratūrai, kad pradėtų ikiteisminį tyrimą (...) dėl kilusio pavojaus aplinkai, nes yra sąmoningai padarytas didelis aplinkosauginis pažeidimas, atsirado pavojus gyvajai gamtai, aplinkai, žmonių sveikatai“, – sakė A.Masiokas.

Anot jo, tvenkinyje iš viso buvo apie 300 tonų teršalų bei vandens mišinio, tačiau pačių teršalų, kurie susikaupė ant vandens paviršiaus, gali būti nuo kelių iki keliolikos tonų.

Jau išsiurbta apie 200 tonų, likusias 100 tonų tikimasi išsiurbti dar trečiadienį, tuomet bus pilamas sorbentas, ketvirtadienį planuojama imti grunto mėginius.

Teršalai turėtų būti vežami į įmonę „Toksika“ Šiauliuose, kur juos ketinama utilizuoti.

„Pirminiais duomenimis, jokios dokumentacijos apie tai, kad dugnas betonuotas, klotas plokštėmis, nėra. Manome, kad apačioje yra tiesiog gruntas. Po grunto mėginių laboratorinių tyrimų bus galima spręsti, kiek giliai užterštas gruntas, kurį reikia išvežti valymui“, – sakė jis.

Pirmadienį užfiksavus taršą, buvo nustatyta 200 metrų zona šalia tvenkinio, kurioje pavojinga būti ir kvėpuoti – anot A.Masioko, už pusės kilometro pavojaus žmonių sveikatai nekelia. Aplinkiniams gyventojams išplatinti įspėjimai nebūti atvirame ore, uždaryti langus.

Praėjusį penktadienį aplinkosaugininkai kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovais patikrino Vanaginės kaime įsikūrusią įmonę „Biovaliuta“. Vadinamuoju kontroliniu pirkimu įsigiję iš įmonės teršalų, kurie buvo pardavinėjami kaip skystas kuras šildymo katilams, aplinkosaugininkai sulaikė sprunkančius įmonės darbuotojus, ėmėsi patikrinimo bei rado mažiausiai 5 tonas skysčio, skirto pardavimui. Manoma, kad teršalus įmonės atstovai galėjo išleisti jau po patikrinimo, t.y. savaitgalį arba pirmadienio rytą.

Vilniaus rajono savivaldybė paskelbė šį įvykį ekstremaliu.

Įtariama, kad teisę rinkti pavojingas atliekas turinti bendrovė jas pardavinėjo ne vienerius metus. Jei bus įrodyta kaltė, įmonei gali grėsti iki 30 tūkst. eurų administracinė atsakomybė, tektų atlyginti ir šimtatūkstantinę žalą gamtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius