Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 23

Aplinkosaugininkai: „Lietuvos“ kino teatro griuvėsiai keliauja į nelegalų sąvartyną

Vilniaus Metalo gatvėje dirbantys vilniečiai stebi, kaip vienas šios gatvės sklypas, jų teigimu, virsta statybinių atliekų sąvartynu. Sunkvežimiai čia veža naudotas statybines medžiagas, žmonės suka galvas – ar tai legalu. Aplinkosaugininkai tvirtina, kad leidimo jokiam sąvartynui jie nėra išdavę. O medžiagas iš griaunamų objektų čia vežančios bendrovės direktorius nesutinka, kad tai yra atliekos.
Statybinės atliekos vežamos į sostinės Metalo gatvės sklypą
Statybinės atliekos vežamos į aikštelę Metalo gatvėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sostinės pakraštyje esančioje Metalo gatvėje dirbantys žmonės atkreipė dėmesį į jų gatve zujančius sunkvežimius.

„Vilniuje, Metalo g. ties čigonų taboru, teritorija virsta statybinių atliekų sąvartynu. Statybinės atliekos vežamos nuolatos, akivaizdžiai kažkur skubama, kadangi pilnos atliekų prikrautos mašinos didžiuliu greičiu lekia Metalo gatve ir po kelių minučių tokiu pat nežmonišku greičiu važiuoja atgal. Mes su bendradarbiais svarstome, ar tai naujai atidarytas sąvartynas Vilniuje? Tai gali tapti ne tik galvos skausmu mums, dirbantiems šalia, bet ir konfliktų su mūsų kaimynais priežastimi“, – tokį skundą 15min atsiuntė šioje gatvėje esančioje bendrovėje dirbantis Kęstutis.

Sąvartyno būti negali

Jis taip pat kreipėsi į Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Vilniaus miesto agentūrą, kad ji paaiškintų, ar šioje vietoje yra išduotas leidimas sąvartynui. „Ir taip pat prašome sudrausminti statybines atliekas vežančius vairuotojus, kadangi toks lakstymas gali privesti prie skaudžios nelaimės“, – teigė vilnietis.

Vilniaus miesto agentūros vedėjas Evaldas Matonis 15min patvirtino, kad aplinkosaugininkai patikrino teritoriją pagal gautą skundą.

„Pagal mūsų turimus duomenis, Metalo g. yra įsikūrusi bendrovė „Antrimeta“, turinti taršos leidimą, ji gali supirkti metalo laužą, ką ir daro. Pagal tai, ką išgirdome iš jų telefonu, jie pasamdė bendrovę „Vilniaus betono demontavimo technika“, kad nugriautų pastatą Metalo g. 6. Šis pastatas yra nugriautas. Kodėl ten yra vežamos statybinės atliekos iš kitų miesto dalių, jie komentuoti atsisakė, teigdami, kad nežino“, – apie pirminius tyrimo duomenis sakė E.Matonis.

Aplinkosaugininkai tvirtina užfiksavę, kaip greičiausiai „Vilniaus betono demontavimo technika“ atsiveža statybines atliekas ir pila teritorijoje Metalo g. 6. „Mūsų turimais duomenimis, jie čia veža iš nugriauto „Lietuvos“ kino teatro statybines atliekas“, – teigė E.Matonis. Šis kino teatras pradėtas griauti vasario vidury.

Ginasi teisme

Tačiau bendrovės „Vilniaus betono demontavimo technika“ direktorius Giedrius Masalskas su tokiais teiginiais nesutinka.

„Mes griauname pastatą „Antrimetos“ teritorijoje ir „Lietuvos“ kino teatro pastatą. Kad mašinos ten važiuoja, tai tikrai taip gali būti, nes turime ir grunto kasimo darbus ten. Kas kur kurią dieną važiavo, negalėsiu pasakyti, bet kino teatro teritorijoje mes taip pat kasame gruntą ir išvežame. Taip pat darome užpylimą, užpylinėjame esamas pamatų duobes. Tikrai mūsų mašinos ir ten, ir ten dirba, tad kursavimas gali būti“, – kalbėjo direktorius.

Vis dėlto apie statybines atliekas G.Masalskas nekalba: „Mes vežame gruntą, betoną, skaldą. Bet kad mes ten vežtume atliekas, tikrai negalėčiau pasakyti, nesu matęs. Tik norėčiau pasakyti apie tą žodį – atliekos yra daiktas, kurio kažkas atsikrato. Jeigu mes jas naudojame – ar gruntą, ar dar kažką, tai nėra atlieka.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statybinių atliekų sąvartynas sostinės Metalo gatvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Statybinės atliekos vežamos į sostinės Metalo gatvę

Anot G.Masalsko, joks statybinis laužas į šią teritoriją nėra vežamas perdirbti, o užpylimui naudoti antrines sertifikuotas medžiagas, tarkim, skaldą, jokio leidimo nereikia.

„Mūsų disputas su Vilniaus RAAD trunka jau metus. Turime ir konkurencinę aplinką, kovą, kur ir pareigūnai tikrai yra įtraukti. Gal mes palauksime teismų sprendimų, kaip jie išaiškins. Mes vežiojame gruntą, vežiojame skaldą, o turime kaltinimus iš pareigūnų, kad po miestą vežiojame šiukšles ar atliekas. Jei tai yra sertifikuota medžiaga, tai nėra atlieka, ją galima vežioti“, – kalbėjo bendrovės direktorius.

Panaši situacija dėl vežamų statybinių atliekų yra kilusi ir buvusioje gamyklos „Velga“ teritorijoje šalia Vingio parko. Tuomet aplinkosaugininkai teigė, kad ta pati bendrovė „Vilniaus betono demontavimo technika“ čia vežė statybinį laužą iš Žygimantų g. 2 griaunamo pastato. Taip pat buvo užfiksuota, kad čia gabentos statybinės atliekos ir iš kitų vietų, jos čia smulkintos.

G.Masalskas ir tada kaltinimus neigė. Dabar jis tvirtina, kad jie tik rūšiuoja atsivežtas naudotas statybines medžiagas, užpila pamatų duobes ir pan. O teritorijoje šalia Vingio parko esą jie tik plytas rūšiavo, o dabar ten viskas sutvarkyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius