2014 04 02

Ieškoma būdų, kaip „Toksikai“ uždegti žalią šviesą

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamente šiandien bus svarstoma UAB „Toksika“ Šiaulių filialo pavojingų atliekų sąvartyno įrengimo bei eksploatavimo ir pavojingų atliekų tvarkymo įrenginių keitimo poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programa. Nors pavojingų atliekų deginimo gamykla dar nėra priimta, bet planuose – greta gamyklos įrengti pavojingų atliekų saugojimo sąvartyną.
Toksika
Toksika

Svarsto PAV ataskaitą

Šiandieninis UAB „Toksika“ Šiaulių filialo pavojingų atliekų sąvartyno įrengimo bei eksploatavimo ir pavojingų atliekų tvarkymo įrenginių keitimo poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programos svarstymas - tai standartinė procedūra ir nebūtų nieko neįprasta, jeigu ne istorija su pavojingų atliekų deginimo gamykla, kuri iki šiol nėra atiduota vertinti valstybinei komisijai.

Pavojingų atliekų sąvartyne turėtų būti saugomos pavojingos atliekos, kurias degintų minėta gamykla. Tačiau iki šiol nėra aišku, ar ji galės veikti, o jau vykdomos procedūros dėl PAV. Maža to, kaip viešumoje praėjusių metų rudenį teigė ataskaitos rengėjai, Aplinkos ministerijos pageidavimu prie sąvartyno PAV buvo prijungta užduotis nustatyti, ar pavojingų atliekų deginimo gamykla, būdama didesnio galingumo ir, kaip parodė ankstesni bandomieji deginimai, viršija aplinkosaugos normas, gali dirbti.

Klimpsta į skandalus

Praėjusių metų viduryje pasikeitus ūkio ministrams, buvo pakeista ir „Toksikos“ vadovybė, kuri yra pavaldi ministerijai. Tada sugrįžo ir senasis rangovas, o taisytinų trūkumų sąrašas buvo sumažintas.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis kiek anksčiau viešai buvo pareiškęs, kad šia PAV ataskaita nebus bandoma keisti aplinkosauginių reikalavimų, tačiau skeptikų nuomone, būtent tai ir yra daroma, kad būtų įmanoma priimti deginimo gamyklą su trūkumais. Gana nemažai trūkumų, kurių keletas yra esminiai, buvo konstatavę nepriklausomi ekspertai.

Po šių išvadų tuometinė „Toksikos“ vadovybė buvo nušalinusi rangovą - Italijos įmonę „Hafner Srl“, šiam nesutikus ištaisyti trūkumų savo sąskaita. Bet praėjusių metų viduryje pasikeitus ūkio ministrams, buvo pakeista ir „Toksikos“ vadovybė, kuri yra pavaldi ministerijai. Tada sugrįžo ir senasis rangovas, o taisytinų trūkumų sąrašas buvo sumažintas.

Viešųjų pirkimų tarnyba šių metų pradžioje raštu konstatavo, kad tokie bendrovės susitarimai su rangovu buvo neteisėti ir privalo būti nutraukti. O išklausęs „Toksikos“ vadovų pasiaiškinimus, VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas raštu paprašė Generalinės prokuratūros nustatyti, ar valstybinės įmonės vadovų veiksmuose nėra nusikalstamos veikos požymių.

Pageidavo išsamesnio tyrimo

Kaip dienraštis „Šiaulių naujienos“ rašė anksčiau, „Toksikos“ istorijos peripetijas narsto Generalinė prokuratūra, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), savo tyrimą yra pradėjusi LR Seimo Antikorupcijos komisija, kurios pirmininkas yra buvęs FNTT vadovas, dabar Seimo narys Vitalijus Gailius. Redakcijos žiniomis, Šiaulių politikų prašymu AK komisijos narys konservatorius Jurgis Razma pirmininko prašė sukurti atskirą darbo grupę „Toksikos“ problemoms nagrinėti.

„Esu el. paštu kreipęsis į Antikorupcijos komisijos pirmininką V. Gailių perteikdamas siūlymą dėl darbo grupės sudarymo. Tikiuosi, kad jums teiraujantis pirmininkas neneigs minėto fakto. O darbo grupių sudarymas – įprasta procedūra norint kokį nors klausimą detaliau išnagrinėti. Grupė šiuo atveju galėtų parengti išvados projektą dėl „Toksikos“ AK komisijai“, - dienraščiui „Šiaulių naujienos“ komentavo politikas. Iš paties V. Gailiaus jokio atsakymo per keturias darbo dienas sulaukti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius