-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 30

Aplinkosaugininkas paneigė kaltinimus, kad pasisavino per avariją nugaišusį briedį

Naujienų portalo redakcija sulaukė anoniminio skambučio, kad „aplinkosaugininkas Darius Liepis pasisavino automobilio partrenktą nugaišusį briedį“. Žurnalistų surinkta informacija rodo, kad kaltinimai nepagrįsti. 15min.lt tyrimas atskleidė avarijų su nugaišusiais žvėrimis užkulisius.
Įvykio vietoje
Asociatyvinė iliustracija / Tomo Bazio/15min.lt skaitytojo nuotr.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, liepos 16 d. apie 4 val. 36 min. vadinamajame Molėtų plente, kelio Vilnius–Molėtai 36-ame kilometre automobilio „Renault Kangoo“ vairuotojas partrenkė briedį, miško gyvūnas nugaišo.

Netrukus po šio įvykio 15min.lt žurnalistai sulaukė skambučio – anonimas teigė, kad „aplinkosaugininkas Darius Liepis pasisavino automobilio partrenktą nugaišusį briedį“.

„Nesąmonė“, – paklaustas apie šį kaltinimą nukirto Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis specialistas.

15min.lt pašnekovas pridūrė: „Aš esu Gyvosios gamtos aplinkos apsaugos inspektorius. Aš žmonėms gero nedarau, o tik baudžiu už pažeidimus. Patikėkit manim – priešų turiu tikrai daug.“

Tenka keltis ir važiuoti į įvykio vietą

D.Liepis patvirtino, kad minėto antradienio paryčiais nuo 4 val. budėjo, todėl buvo atvykęs į įvykio vietą Molėtų plente. Aplinkosaugininkas teigė galintis parodyti Eitminiškių medžiotojų būrelio pirmininko pasirašytą poėmio protokolo aktą:

Poėmio aktas
Poėmio aktas, kurį pasirašė ir D.Liepis, ir J.Januškevičius.

„Pasirašė žmogus, kad tas briedis jam yra perduotas, ir jokių problemų aš nematau.“

Jis dar pridūrė, kad aktą pasirašė ir į avariją patekusios transporto priemonės vairuotojas iš Baltarusijos.

D.Liepis pasakojo, kad visi automobilių nutrenkti žvėrys „priklauso medžioklės plotų vienetui“, būtent tam būreliui, kurioje teritorijoje tai įvyko.

Ar D.Liepiui nereikalingas nugaišęs briedis? „O kur aš jį dėsiu?! Baikit, čia gi briedis – ne višta, ne kiškis.“

O kaip su negyvais gyvūnais elgiasi medžiotojai?

„O kur aš jį dėsiu?! Baikit, čia gi briedis – ne višta, ne kiškis.“

„Čia jau medžiotojų reikalas. Ką jie nori, tą ir daro su juo. Šiuo atveju, kiek aš mačiau, tas briedis buvo visas sumaitotas, tai nemanau, kad iš jo kažkas vertingo buvo likę,“ – aiškino aplinkosaugos specialistas.

Išsaugo vertingą mėsą

Eitminiškių medžiotojų klubo vadovas Juzefas Januškevičius portalui 15min.lt patvirtino, kad ankstyvą liepos 16 d. rytą jis asmeniškai buvo avarijos vietoje ir tinkamai sutvarkė visus įvykio formalumus. J.Januškevičius savo parašu patvirtino, kad nugaišęs gyvūnas yra perduotas jam. „Viskas buvo tvarkoje“, – sakė klubo vadovas.

Jis sakė, kad aplinkosaugininkui D.Liepiui jokių pretenzijų neturi, atvirkščiai, vertina jį kaip sąžiningą inspektorių.

J.Januškevičius minėjo, kad šiuo atveju briedis buvo labai sužalotas, todėl jį teko tiesiog utilizuoti.

Tuo tarpu kitas Eitminiškių medžiotojų būrelio narys 15min.lt pasakojo, kad per avarijas žuvę žvėrys ne visada būna išmetami. Operatyviai juos apdorojus, galima išsaugoti ne vieną dešimtį kilogramų vertingos mėsos.

„Jeigu tai briedis, tai yra porą šimtų kilogramų. Tai aišku, kad iš jo gali būti naudos. Didžiausios mėsos dalys yra prie stuburo ir kumpiai. Jei būna sužalota gyvūno priekinė dalis, visa galinė lieka sveika“, – pasakojo medžiotojas Sergejus.

Įvardija „bešeimininkiu turtu“

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento atstovai pabrėžia, kad per avarijos žūstančių laukinių gyvūnų perdavimas medžiotojas yra įprasta procedūra.

Žuvusio briedžio perdavimas atitinkamos teritorijos medžioklės ploto naudotojui numatytas Lietuvos Respublikos aplinkos ministro birželio 27 d. įsakymu Nr. 258 patvirtintų Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklių 43 punkte.

„Medžioklės plotų naudotojams priklauso teritorijoje rasti sužeisti, nugaišę, dėl susidūrimo su transporto priemonėmis žuvę medžiojamieji gyvūnai ar jų dalys,“ – rašoma taisyklėse.

Tokiais atvejais gyvūnai ar jų dalys dokumentuose įvardijami kaip „bešeimininkis turtas“.

Įvykio vietoje
Dėl susidūrimo su transporto priemonėmis žuvę medžiojamieji gyvūnai ar jų dalys perduodami medžiotojams.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius