-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2008 10 14

Apribotas prekybos alkoholiniais gėrimais laikas (atnaujinta 15.36 val.)

Kadenciją baigiantys Seimo nariai užsimojo išblaivinti Lietuvą – nuo šiol naktimis bus draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais.
Alkoholis
Alkoholis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Antradienį Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, pagal kurias nuo šiol mažmeninės prekybos įmonėse bus draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 22 iki 8 valandos. Už šias pataisas balsavo 70 parlamentarų ir susilaikė 5. Nė vienas nebalsavo prieš.

„Prekyba nuo naujų metų, tai yra nuo sausio 1-osios, bus uždrausta visais alkoholiniais gėrimais, bet čia kalbama tik apie parduotuves, degalines, kioskus ir panašiai. Kavinėse, baruose, klubuose prekyba nebus uždrausta“, – 15min.lt sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Šis draudimas netaikomas tik alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami tik iš Lietuvos Respublikos išvykstantiems keleiviams.

Įstatymo pataisose taip pat numatyta, kad fiziniams asmenims draudžiama vartoti, laikyti ir gabenti alkoholio produktus atidarytoje pakuotėje automobilių salonuose, išskyrus autotransporto priemones, kurių salonas yra stacionariai atskirtas nuo vairuotojo vietos.

Masiniuose renginiuose ir mugėse numatyta leisti prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 6 procentų, parodose – 13 procentų. Alkoholiniais gėrimais prekiauti, be kitų nustatytų atvejų, bus leidžiama viešbučių kambariuose įrengtuose minibaruose.

Posėdžio metu taip pat pritarta Seimo nario Broniaus Paužos siūlymui, kuriuo nutarta leisti prekiauti gamyklų supilstytais į tarą natūralios fermentacijos sidru, alumi ir alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais kioskuose iki 2010 m. sausio 1 d. Po šios datos prekiauti tokiais gėrimais kioskuose bus draudžiama.

Sugriežtinta atsakomybė nepilnamečiams

Seimas tai pat papildė Administracinių teisės pažeidimų kodeksą. Dabar jame bus numatyta, kad už girtų nepilnamečių nuo šešiolikos iki aštuoniolikos metų pasirodymą viešosiose vietose, taip pat jų gėrimą alkoholinių gėrimų skiriama bauda nuo 30 iki 50 litų.

Pažeidimai, padaryti pakartotinai per vienerius metus po administracinių nuobaudų paskyrimo, užtrauks baudą nuo 50 iki 100 litų. Pažeidimai, padaryti asmens, kuriam du kartus per vienerius metus buvo paskirta administracinė nuobauda už alkoholinių gėrimų vartojimą viešosiose vietose, užtrauks baudą nuo 150 iki 300 litų.

Asmenų iki šešiolikos metų alkoholinių gėrimų ir kitų svaigalų, pagamintų naudojant spiritą, vartojimas viešojo maitinimo įmonėse bei vartojimas ar jų turėjimas užtrauks baudą tėvams arba globėjams nuo 50 iki 100 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius