Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 18

Ar įsileis Lietuva ES branduolines atliekas?

Europos Sąjungos (ES) branduolinės atliekos gali būti laidojamos vienoje Rytų Europos valstybių – Didžiosios Britanijos dienraštis „The Times“ paskelbė, kad dėl to deramasi su Bulgarija, Lenkija, Italija, Olandija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija ir Lietuva.
Radioaktyvios atliekos
Radioaktyvios atliekos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros direktorius Dainius Janėnas patvirtino, kad konsultacijos apie tai, kad vienoje valstybėje atliekas kaupti geriau nei keliose, vyksta, tačiau teigė, kad įvežti branduolines atliekas į Lietuvą draudžia įstatymai, ketvirtadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Teoriškai idėja kurti regioninį kapinyną yra gera, tačiau kol kas nėra savanorių, kurios priimtų atliekas. Mūsų šalis to negali padaryti – įvežti branduolines atliekas draudžia tiek Aplinkos apsaugos, tiek Branduolinės energetikos įstatymai“, – tvirtino D.Janėnas.

Šiuo metu Lietuva ir taip turi bėdų dėl branduolinių atliekų, nes uždarant Ignalinos atominę elektrinę mažiausiai trejus metus vėluoja jų saugyklų statybos.

„Kol kas viskas numatoma tik Lietuvos reikmėms. Kad būtų priimtos svetimos atliekos, reikia tarpvalstybinių susitarimų. Apie tai dar neteko girdėti“, – sakė Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo tarnybos viršininkas Saulius Urbonavičius.

Nuolatinius branduolinių atliekų kapinynus pasaulyje kol kas pastatė vos kelios šalys, o kitos saugo atliekas laikinosiose saugyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius