Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 05

Ar Joniškio policijai šventinis alus darosi per silpnas?

Pranešimas apie dviprasmišką Joniškio Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisijos sprendimą dėl alkoholio ribojimo masinių švenčių metu internete kabėjo keletą dienų. Jis iškart buvo išimtas, paklausus, ar policija siūlo kuo labiau nugirdyti visuomenę. Pasidomėjus giliau, paaiškėjo, jog niekam jokių laipsnių nereikia, skaičiai laužti iš piršto ir niekas nieko nežino.
Žagarės vyšnių festivalio kulminacija
Žagarės vyšnių festivalio kulminacija / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Pranešime, kuris publikuotas Joniškio savivaldybės puslapyje ir kai kuriose informacinėse svetainėse, buvo rašoma, kad kovo 30 dieną Joniškio savivaldybėje posėdžiavusi Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisija svarstė Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos inicijuotą siūlymą riboti prekybą alkoholiniais gėrimais švenčių dienomis.

Keletas žodžių apie tai, koks baisus yra alkoholis švenčių metu ir kiek bėdų pridaro. Taip pat pristatyta joniškiečių apklausa, anot kurios, 75 procentai žmonių pasisako už alkoholio ribojimą per šventes. Kiek apklausta žmonių ir kas šį darbą dirbo – nenurodoma.

Puslapio kopija
Puslapio kopija

Toliau skelbiama, kad komisijos nariai, pareigūnai Stasys Rakštys, Robertas Žukas ir Daina Kaminskienė švenčių metu siūlė uždrausti prekybą stipresniais nei 7,5 procentų tūrinės alkoholio koncentracijos alkoholiniais gėrimais.

Pažymėta, jog toks ribojimas turėtų galioti renginio teritorijoje esančiose parduotuvėse Joniškio miesto dienos šventės, Žagarės vyšnių festivalio ir Joniškio rajono kaimo bendruomenių festivalio metu.

Balsavimu nuspręsta, kad prekiaujantys su vienkartinėmis licencijomis renginiuose gali prekiauti alkoholiniais gėrimais iki 7,5 procentų tūrinės alkoholio koncentracijos. Pernai panašiu principu buvo siūlomi ir vėliau tarybos patvirtinti 6 procentai.

Kažkas ne taip? Ar Policijos departamentas per Joniškio policiją siūlo per šventes gerti stipresnius gėrimus nei pernai?

Prevencijos meistrai pasiūlė maksimumą - masiniuose renginiuose ir mugėse galima prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procentų. Nors neseniai buvo 6.

Niekas nieko nesiūlė, bet pasirinko maksimumą

Stasys Rakštys, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Joniškio rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas, neigia, kad policija kažką siūlė. Jis tvirtina supratęs, kad tokios rekomendacijos yra iš Vyriausybės. Tai jų ir laikėsi komisija.

Mes pasiūlėme taip. Koks skirtumas – pasiūlėme, o taryba priims kitaip. Ir viskas.

„Tai buvo kolegialus visos komisijos sprendimas. Man ir kitiems pareigūnams geriausia būtų nulis procentų keliolikos kilometrų spinduliu. Tačiau išėjo kaip išėjo – lai taryba sprendžia“, – gynėsi viršininkas, tuo pačiu pagirdamas Naisių vasaros festivalį, kuriame alkoholio visai nėra.

Komisijos pirmininkas socialdemokratas Vytautas Pakatilius, buvęs policijos pareigūnas, patvirtino, kad nubalsuota yra už maksimalias leidžiamas alkoholio lubas, tačiau lyg ir buvo orientuotasi į 6 procentus.

„Mes vadovaujamės neišsigalvotais dalykais. Vyriausybės nutarimai priimti, mes pagal juos ir einam. Mes pasiūlėme taip. Koks skirtumas – pasiūlėme, o taryba priims kitaip. Ir viskas. Nepradėkim nesąmonių – daugiau nei leidžiama niekas nekels. O ateityje planuojame išvis... be alkoholio“, – nukirto V.Pakatilius.

Meras matė raštą, kurio M.Balčiūnas nerašė

Meras liberalas Gediminas Čepulis taip pat buvo posėdyje. Sako – užėjęs tik pasidomėti. Meras tikina, kad toks komisijos sprendimas yra ne pagal Policijos departamento, o Žagarės regioninio parko raštą.

Gediminas Čepulis. Joniškio mero rinkimai.
Gediminas Čepulis. Joniškio mero rinkimai.

Meras prisipažino, kad su parko direktoriumi Mindaugu Balčiūnu yra žodžiu kalbėjęs, jog rėmėjai kartais kelia reikalavimus dėl alkoholio stiprumo.

Meras, paprašytas patikslinti savo žodžius, patvirtino – alkoholio ribojimai tam ir sugalvoti, kad renginių rėmėjai būtų patenkinti. Tai reiškia, kad komisija, o vėliau ir taryba pataikaus alkoholio prekeiviams?

Alkoholio ribojimai tam ir sugalvoti, kad renginių rėmėjai būtų patenkinti.

„Yra raštas iš Žagarės regioninio parko. Prašo 7,5 procentų būsimam Vyšnių festivaliui.

Komisija pagalvojo, kad tos pačios taisyklės galėtų galioti ir kitiems dideliems renginiams.

Jei uždrausime arba sumažinsime, organizatoriai gali mažiau rėmėjų rasti. Ne taryba organizuoja renginį ir ieško paramos“, – ragino susiprasti Joniškio meras.

Žagarės regioninio parko direktorius socialdemokratas Mindaugas Balčiūnas pribloškė atsakymu ir sumaišė mero dėliotą kortų namelį: „Nieko panašaus neprašėme ir jokio rašto nėra. Bent jau aš apie tokį nieko nežinau. Ir iš kur tokie skaičiai atsirado. Juk pernai buvo 6 procentai?“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Mindaugas Balčiūnas, Žagarės regioninio parko direktorius
Alvydo Januševičiaus nuotr./Mindaugas Balčiūnas, Žagarės regioninio parko direktorius

Parko direktorius pasidžiaugė, kad festivalio dalyvius pavyksta prisišaukti gera kokybiška muzika. Anot jo, ir Žagarės vyšnių festivalyje, ir sunkiosios muzikos festivalyje „Kilkim žaibu“ buvo daug jaunimo, tačiau nekilo problemų dėl alkoholio.

M.Balčiūno žodžiais, festivalis nesivaiko blaivybės tendencijų, tačiau ir alkoholio pardavimu nėra susirūpinęs: „Nereikia mums 7,5 proc. Alkoholis nėra lemiamas finansinis dalykas festivaliui. Neturime jokio poreikio pritraukti didžiuosius alaus gamintojus. Yra daug mažų alaus daryklų, kurios sunkiai išgyvena. Gal čia kokia klaida? Gal žmonių naujų komisijoje yra?“

Joniškio raj. sav. nuotr./Komisijos posėdis Joniškyje
Joniškio raj. sav. nuotr./Komisijos posėdis Joniškyje

Ar Nusikaltimų prevencijos ir kontrolės komisija naujokai? Štai jie: Vytautas Pakatilius – Joniškio rajono savivaldybės tarybos narys (komisijos pirmininkas); Daiva Zikienė – Joniškio rajono savivaldybės administracijos Infrastruktūros skyriaus Viešosios tvarkos poskyrio vedėja (komisijos pirmininko pavaduotoja), Dalia Adomaitienė – Šiaulių probacijos tarnybos Probacijos skyriaus (veikiančio Joniškio rajono savivaldybės teritorijoje) vyresnioji inspektorė, Janina Augustinaitienė – Joniškio rajono savivaldybės administracijos Joniškio seniūnė, Raimunda Eugenija Falkauskienė – Šiaulių teritorinės darbo biržos Joniškio skyriaus vedėja, Laima Klemienė – Joniškio rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja, Leonas Karaliūnas – Joniškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas, Erika Šivickaitė – Joniškio rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė, Robertas Žukas – Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Joniškio rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininkas, Almira Kumpytė – Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Joniškio rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio specialistė.

Komisijos sudėtis ir nuostatai patvirtinti Joniškio rajono savivaldybės tarybos 2015 m. gegužės 21 d. sprendimu Nr. T-82.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius