-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 02 22

Ar Radviliškio 450-ojo jubiliejaus ženkle kardu mojuoja samurajus?

2017 metais Radviliškio miestas mini 450-ąjį gimtadienį. Jubiliejus turi savo simboliką – buvo sukurtas Radviliškio miesto jubiliejaus logotipas. Kai kurios jo detalės sukėlė smalsuoliams klausimų – ar ne samurajus už varpinės slepiasi?
Radviliškio gimtadienio ženklas
Radviliškio gimtadienio ženklas

Radviliškio miesto seniūnijos paskelbtame konkurse dalyvavo penki autoriai. Jie konkursui pateikė 60 logotipų variantų, o komisija turėjo išrinkti. Taip ir padarė.

Pagrindinis reikalavimas – logotipe turėjo būti žodis „Radviliškis“ ir skaičius „450“. Logiška.

Konkurso nugalėtoją sukūrė dailininkė ir pedagogė Aušra Dilnikaitė, konkursui pateikusi kelis logotipus.

Piešinyje pavaizduota stilizuota Radviliškio varpinė, geležinkelio bėgių fragmentas, nubėgantis į perspektyvą ir už varpinės besislepiantis šešėlis su kardu.

Varpinės pamatuose matomi laužyti skaičiai „450“, apačioje – užrašas „Radviliškis“. Viskas pagal reikalavimus.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Radviliškyje į paskutinę kelionę išlydėta kraupioje avarijoje žuvusi ugniagesio šeima
Alvydo Januševičiaus nuotr./Radviliškis

Logotipas turėtų būti naudojamas puošti miesto riboženklius, specialius leidinius, sveikinimus, padėkas, plakatus.

Rodos, viskas gerai, tačiau atsirado pulkas nustebusių, ką ženkle veikia samurajus su kardu. Jo šešėlį galima pamatyti už stilizuoto varpinės bokšto.

Nesunku surasti ir atsakymą, jog tai ne samurajus, o stilizuotas pergalės deivės Nikės siluetas. Tuomet kyla klausimas – o kaip Radviliškis susijęs su pergalėmis ar bent jau senovės Graikija?

Nikė – dvigubos pergalės simbolis

Radviliškio meras Antanas Čepononis viską paaiškino, nes yra dalyvavęs „Nikės“ gimdyme prieš 25-erius metus. Kaip tik tuomet miestas minėjo 425-erių metų sukaktį, o Lietuva džiaugėsi pirmaisiais pergalės ir laisvės metais. Tuomet gimė idėja, tačiau dar ne pati skulptūra.

„Nikė“ simbolizuoja pergalės prieš bermontininkus 80 metų jubiliejų. Tas laikmetis sutampa ir su pergale prieš sovietinį jungą.

„Nikė“ simbolizuoja pergalės prieš bermontininkus 80 metų jubiliejų. Tas laikmetis sutampa ir su pergale prieš sovietinį jungą.

Buvo nuspręsta, kad Radviliškis, tuomet visai neturėjęs savo heraldikos, pasipuoš senovės graikų pergalės deivės skulptūra.

Meras pamena, kad tuomet vyriausybė tik parodė tuščias kišenes – statykit iš savų, jei taip norite. Taip ir nutiko – žmonės aukojo pinigus. Po truputėlį Petro Mazūro skulptūra buvo nulieta, o 1999-aisiais – pastatyta.

Merui sunku prisiminti, kiek skulptūra kainavo, nes tuo metu kelis kartus keitėsi pinigai, tačiau pamena, kad Radviliškis anuomet turėjo savo neoficialų simbolį – kregždę.

„Niekas dorai nežino, iš kur jis atsirado. Juk net konservatorių dar nebuvo. Jei dabar paklaustume vyresnio radviliškiečio, kas yra miesto simbolis, jis nedvejodamas pasakytų – kregždė“, – tvirtina A.Čepononis.

Kodėl pergalę prieš bermontininkus savinasi Radviliškis? Nes tai būtų istoriškai teisinga. Bermontininkai buvo jau neblogai įsitaisę Radviliškyje, kuomet jiems 1919-ais buvo suduotas rimtas smūgis.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Deivė Nikė Radviliškyje
Alvydo Januševičiaus nuotr./Deivė Nikė Radviliškyje

Vyko mūšiai prie Karčemų ir pačiame Radviliškyje. Kai priešai pajuto, jog pralaimi, spruko traukiniu. Vietiniai geležinkelininkai buvo slapta atkabinę vagonus su amunicija. Saujelė bermontininkų paspruko, palikę daugybę vagonų su ginkluote ir šaudmenimis. Nuo to laiko jie neatsigavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius