Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 30

Ar tikros Kauno turgų prekeivių ašaros?

Nors turgų prekeiviai teigia, kad prievolė naudoti kasos aparatus turgavietėse jokios naudos neatnešė, tik privertė pasitraukti daug pardavėjų, mokesčių inspekcijos pateikiami duomenys rodo, kad Kauno turguose pardavimas išaugo net 41 proc.
Kasos aparatas turguje
Kasos aparatas turguje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„15min“ primena, kad itin priešiškai smulkiųjų verslininkų sutiktu Vyriausybės nutarimu nuo gegužės 1-osios kasos aparatus privalo naudoti asmenys, prekiaujantys maisto produktais dengtose turgavietėse (pastatuose ar patalpose), kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse.

Prekeiviai ir turgaviečių vadovai vienu balsu tvirtina, kad naujoji tvarka jokios naudos neatnešė ir neatneš. Ji, esą, tik išvarė iš turgų vyresnio amžiaus žmones, kurie išsigando kasos aparatų. O pagrindinio tikslo – biudžetą papildyti „šešėlyje“ esančiais milijonais – nepasiekė, nes stambiųjų prekybininkų kasos aparatai neprivertė dirbti skaidriai.

Fiksuoja didesnę apyvartą

Su pesimistiniu „turginių“ požiūriu į naują tvarką nesutinka Kauno apskrities mokesčių inspekcijos (AVMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė. Ji pateikia duomenis, gautus naudojant stebėsenos metodus. Palyginus 2011 m. rugpjūčio pardavimų apimtis su 2010 m., visoje šalyje nuolat stebėtų 79 prekeivių pardavimai padidėjo 23 proc.

Labiausiai pardavimai išaugo Alytuje (62 proc., stebėti 10 prekeivių), Kaune (41 proc., 13 prekeivių) ir Vilniuje (33 proc., 15 prekeivių), Klaipėdoje – 13 proc. (7).

Iš Kaune atrinktų prekeivių vieno apyvarta padidėjo net 5,5 karto, kito – beveik 3 kartus, dviejų – apie 90 proc., dar dviejų – apie 40 proc., likusių – apie 10–20 proc.

Abejoja pagrįstumu

Smulkieji verslininkai abejoja mokesčių inspekcijos pateikiamų skaičių pagrįstumu. Jų manymu, stebėtas per mažas skaičius prekeivių, kad galima būtų daryti išvadas, nes, pavyzdžiui, vien tik „Kauno Centrinėje turgavietėje“ naudodami kasos aparatus dirba apie 200 (iki gegužės 1 d. jų dirbo 250–260), „Vilijampolės“ turgavietėje – apie 60–70 žmonių (anksčiau 100).

Be to, pasitraukusių pardavėjų klientus perėmė likę prekeiviai, todėl jie esą natūraliai parduoda daugiau, didesnė ir fiksuojama apyvarta.

Bauda – 500 litų

Kauno AVMI specialistai šiuo metu tikrina 11 dengtų turgaviečių, kuriose prekiaujama maisto produktais.

Už prekybą be kasos aparato numatyta 500–1000 Lt bauda, už kasos aparato kvito neišdavimą – įspėjimas arba 100–200 Lt bauda, o už gautų pajamų neapskaitymą – 200–500 Lt bauda.

Įsigijo mažiau verslo liudijimų

Mokesčių inspekcijos duomenimis, Kaune šių metų sausį–balandį verslo liudijimus prekybai įsigijo 1761, o gegužę–rugsėjį – 1552  gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius