Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 19

Ar valdžia užtikrins vilniečiams pigesnę šilumą?

Vilniaus miesto vadovai sunerimo: kaip įgyvendinti naujas Europos Sąjungos (ES) direktyvas dėl šilumos tinklų, neinvestuoti į sistemos sutvarkymą milijardų ir užtikrinti miestiečių interesą už šilumą mokėti pigiau.
Elektrinė
Elektrinė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vilniaus miesto vicemeras Romas Adomavičius antradienį gavo konsultantais pasamdytų dviejų advokatų kontorų – „Verslo raktas“ ir „Bernotas ir Dominas Glimstedt“ – pateiktas išvadas, kad norėdama atitikti nuo 2016-ųjų įsigaliosiančias ES direktyvas dėl šilumos tinklų į atmosferą išmetamų kenksmingų medžiagų kiekio sumažinimo trigubai, Vilniaus miesto savivaldybė turi investuoti į naujų filtrų įrengimą 1 mlrd. 176 mln. Lt.

Vilnius privalo laikytis naujų ES direktyvų ir įsigyti naujus filtrus antrajai ir trečiajai Vilniaus termofikacinėms elektrinėms, kitaip savivaldybė bus nubausta milžiniškomis baudomis. Bėda ta, kad investicijos į filtrus nėra atsiperkančios, o dėl jų šilumos kaina vartotojams išaugtų 14 proc. Pereiti prie biokuro, anot R.Adomavičiaus, būtų kur kas naudingiau: „Tai atsiperkanti investicija – vartotojams šiluma atpigtų 2–3 centus už kilovatvalandę. Be to, maždaug po 310 mln. litų, kurie šiuo metu išleidžiami pirkti dujoms iš užsienio, liktų Lietuvoje, tose įmonėse, kurios parduotų Vilniui biokurą“, – įsitikinęs R.Adomavičius.

Savivaldybė investicijoms reikalingų lėšų neturi ir nežino, iš kur paimti, todėl pasamdyti konsultantai pasiūlė ir kitą variantą – investuoti į biokuro deginimą. Preliminariais skaičiavimais, tam užtektų 670 mln. Lt. Norint tai padaryti, reikėtų peržiūrėti arba nutraukti sutartį su šiuo metu Vilniaus šilumos tinklus eksploatuojančia bendrove „Dalkia“, mat sutartis su bendrove pasirašyta iki 2017-ųjų, o pagal sutarties sąlygas nenumatytos šiuo metu reikalingos investicijos. „Investicijoms iki sutarties galo liko 1,5 mln. Lt“, – sakė R.Adomavičius.

Savivaldybė, neturinti pinigų naujoms investicijoms, žada bandyti derėtis su „Dalkia“, kad įmonė savo iniciatyva investuotų į Vilniaus šilumos tinklus. Tačiau, anot R.Adomavičiaus, kyla klausimas, ko „Dalkia“ už tokį gerą gestą paprašytų mainais.

Vicemero tvirtinimu, galutinė savivaldybės pozicija dėl šilumos tinklų sutvarkymo turėtų paaiškėti per artimiausias 2–3 savaites. „Per savaitę konsultantai turi pateikti aiškesnes išvadas ir rimtesnius argumentus. Dar per savaitę savo išvadas turi padaryti speciali darbo grupė. Galutinį sprendimą priims Vilniaus miesto taryba“, – teigė R.Adomavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius