-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 23

Arkos bendruomenė jau Lietuvoje

Besikurianti „Betzatos bendruomenė“ – pirmoji Arkos bendruomenė Lietuvoje, vykdo metus trunkantį bendruomenės institucinio sustiprinimo projektą, skirtą bendruomenės darbuotojų asistentų, savanorių mokymams organizuoti, kurį remia EEE ir Norvegijos finansiniai mechanizmai pagal subsidijų schemą „Nevyriausybinių organizacijų sektoriaus stiprinimas Lietuvoje“, kurios tarpinė institucija Lietuvoje yra LR Finansų ministerija.

Bendruomeniniais santykiais paremti Gyvenimo namai žmonėms su proto negalia yra naujas reiškinys Lietuvoje. Jie didžiąja dalimi remiasi savanoryste, nuolatine asistentų bei savanorių kaita, bendruomeninių santykių dinamika. Bendradarbiaujant su Lietuvos nevyriausybinėmis organizacijomis bei Tarptautine Arkos Federacija projektu siekiama sukurti „Betzatos bendruomenės“ darbuotojams, asistentams ir savanoriams mokymų ciklą, kuris sustiprintų organizaciją ir paruoštų ją plėtrai.

Pagrindinės įgyvendintos projekto veiklos: savanorių mokymai, mokomieji seminarai neįgalių asmenų integracijos tema, tarptautiniai mokymai bendruomenės asistentams ir darbuotojams, komandinės supervizijos, tarptautiniai susitikimai, komandos veiklos peržvalgos, išvykstamieji vizitai padėjo vertinti kiekvieno nario asmeninį augimą, funkcijų įsisavinimą, stebėti pačios bendruomenės vystymąsi ir mokytis iš patirties. Bendruomenė projektu sustiprino ir savo materialinę bazę.

Kas yra Arka? “Kiekvienas žmogus – su proto negalia ar be jos – turi nepakartojamą vertę ir iš jos kylančią teisę patirti draugystę ir bendrystę“,– štai kokia idėja remdamasis Arkos bendruomenę 1964 metais Prancūzijoje įkūrė Jeanas Vanier, priėmęs tris suaugusius žmones su proto negalia gyventi kartu vienuose namuose Trosly–Brieul miestelyje. Žanas bendruomenei suteikė „Arkos“ vardą, remdamasis bibliniu Nojaus arkos atvaizdu, simbolizuojančiu saugumą ir atsinaujinimą. Arkos bendruomenėje žmonės su proto negalia ir asistentai gyvena kartu, dalinasi gyvenimo kasdienybe.

Visame pasaulyje šiuo metu gyvuoja apie 135 Arkos bendruomenių 36 pasaulio šalyse, kuriose gyvena daugiau nei 5000 žmonių.

Įsivaizduokime buvusį laivyno karininką, vėliau – filosofijos profesorių, ateinantį gyventi nedideliame namelyje su trimis proto negalios žmonėmis, kad galėtų „ką nors nuveikti dėl jų“. Nuo pat pradžių ši avantiūra patyrė išbandymus. Dany, vienas iš trijų žmonių su negalia, buvo pratęs prie labai griežtų taisyklių, nes ilgus metus gyveno didelėje institucijoje. Naujuose namuose pirmomis dienomis jis buvo visiškai pasimetęs ir agresyvus. Po kelių bemiegių naktų, Žanas buvo priverstas pripažinti, kad Dany tokia gyvenimo forma nepriimtina. Toji pradžia, iš kurios gimė Tarptautinė Arkos Federacija, ir kuri daugeliui žmonių tapo gyvybės šaltiniu, buvo labai trapi. Ji leido Žanui suvokti, kad bendruomeninis gyvenimas negali išgelbėti visų žmonių su proto negalia. Laimei, Rafaelis ir Filipas – kitu du žmonės su proto negalia, adaptavosi daug geriau. Maža bendruomenė labai greitai patraukė daug jaunų žmonių iš viso pasaulio. Nuo pat Arkos pradžios Žanas buvo apsuptas žmonių, kuriuos taip pat įkvėpė šis sumanymas.

Po kelių metų Žanas Vanjė pastebėjo, kad jo požiūris į bendruomenės pirminę idėją pasikeitė. Jis kūrė namus, nes norėjo ką nors nuveikti „dėl žmonių“, o bėgant laikui pajuto, kad „susidraugauja su jais“. Taigi pirmieji pirmosios Arkos bendruomenės gyventojai išgyveno lygiaverčio pasidalinimo santykį: buvęs laivyno karininkas buvo ne tik duodantis kitiems, bet ir lygiai tiek pat gaunantis iš kitų. Palaipsniui išryškėjo pamatinės Arkos idėjos – santykių lygiavertiškumas ir atradimas, kad jėga slypi silpnume.

Bendruomenės plito po pasaulį: 1969 metais Arka gimė Kanadoje, po to Indijoje, Dramblio Kaulo krante, Hondūre. 1993 metais buvo patvirtinta Arkos Chartija, kurioje įvardinama bendruomenės misija: liudyti visuomenei asmenų, turinčių proto negalią dovanas, kurios atsiskleidžia per bendrystės santykį. Toks santykis yra asmens širdies perkeitimo šaltinis. Vystyti bendruomeninę aplinką, kuri atlieptų į besikeičiančius bendruomenės narių poreikius, bet liktų ištikima pamatinėms kūrimosi istorijos vertybėms. Chartijoje įtvirtintas siekis per skirtingas kultūras kartu darbuotis kuriant žmogiškesnę visuomenę.

Gimusi katalikiškoje tradicijoje, plisdama po pasaulį Arka tapo ekumenine, net tarp–religine bendruomene, vienijama tų pačių žmogiškųjų vertybių. Tarpusavio santykių lygiavertiškumas ir pasitikėjimas Dievu tapo bendruomenės narių įsipareigojimo šerdis.

Visame pasaulyje šiuo metu gyvuoja apie 135 Arkos bendruomenių 36 pasaulio šalyse, kuriose gyvena daugiau nei 5000 žmonių.

Arka Lietuvoje – „Betzatos bendruomenė“. Įkvėpimas kurti Arkos bendruomenę pasiekė ir Lietuvą. 2004 metais susibūrė iniciatyvinė grupė, kuri troško, kad bendruomeninio gyvenimo ženklas įsikūnytų Lietuvoje. Buvo įsigyta sodyba Čekoniškių kaime, Vilniaus rajone ir tų metų gruodžio 27 d. įkurta VšĮ „Betzatos bendruomenė“.

Ričardas Lygnugaris, lietuviškosios bendruomenės pradininkas, dalinasi: „Tą dieną išsakėme daug skirtingų nuomonių, įsivaizdavimų, žinojimų, bet visi vieningai girdėjome, jog reikia tokios bendruomenės, jog norime kurti namus, kuriuose žmonės su negalia būtų gerbiami ir mylimi, kur savo meile ir šiluma dalintumėmės visi, kokie mes bebūtume. Entuziazmo ir ugnies tikrai netrūko, tikiu – Šventosios. Dvasios vėjas tuo metu buvo stipresnis už mus pačius, už mūsų žinojimą ir mintis.“

Betzatos Gyvenimo namai pradėjo kurtis 2005 metų pabaigoje, buvo priimtas pirmasis gyventojas. Šiuo metu juose gyvena trys neįgalūs žmonės, kurie čia surado savo namus. Ateityje apsigyvens ir daugiau žmonių su negalia. Bendruomenė priima svečius ir bičiulius, puoselėja bendruomeniškus ryšius, rengia įvairias integracines veiklas. Tokie namai, kuriuose kartu su negalios žmonėmis gyvena asistentai – trumpesniam ar ilgesniam laikui įsipareigoję dalintis gyvenimu su kitais bendruomenės nariais – yra kol kas vieninteliai Lietuvoje. ,,Bendruomeninis gyvenimas – tai atsiskirti nuo tėvų, užmegzti naujus ryšius, jais patikėti ir juose likti“,– mąsto pirmasis namų gyventojas Martynas.

Per tą laiką išryškėjo bendruomenės tapatybė ir misija, kuriai svarbiausia trys dalykai: žmogus su proto negalia, atvirų durų namai, tikėjimas. Siekdama integruotis į Tarptautinę Arkos Federaciją ir trokšdama išlaikyti savo autentiškumą 2008 metais bendruomenė tapo Arkos projektu.

Kartu su Gyvenimo namais bendruomenė rengia įvairias integracinės veiklas – šventes, talkas, pažintines išvykas, dirba su savanoriais, organizuoja mokymus proto negalios bei bendruomeninio gyvenimo temomis, rengia vasaros darbo, evangelizacines bei tarptautines stovyklas, skirtas integruotoms grupėms – neįgaliems asmenims, jauniems žmonėms iš socialinės rizikos grupės, savanoriams ir šeimoms.

Mes visi turime galimybę prisidėti prie šios bendruomenės gyvavimo: malda, geru žodžiu, darbu, auka, savo gyvenimu. Daugiau apie „Betzatos bendruomenę“ ir galimybes ją paremti žr. www.betzata.lt.

 

Rėmėjų logotipai/Paramą skiria
Rėmėjų logotipai/Paramą skiria

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius